Радослав Нестеровић, генерални секретар Кошаркашког савеза Словеније, за “Глас Српске”: Кокошков нам донио НБА стил са Балкана

Милан Зубовић
Радослав Нестеровић, генерални секретар Кошаркашког савеза Словеније, за “Глас Српске”: Кокошков нам донио НБА стил са Балкана

Годинама је кошаркашка репрезентација Словеније покушавала да направи искорак на великим такмичењима, а најзначајнији резултат направила је прошле године, када се попела на кров Европе.

Иако је годинама имала врхунске играче у екипи никада није могла до постоља, а генерални секретар КС Словеније и прослављени кошаркаш Радослав Рашо Нестеровић у разговору за “Глас Српске” сматра да највећа заслуга за то иде на адресу селектора Игора Кокошкова.

- Тренер је сложио ствари како треба, јер има доста искуства и знао је све то да уклопи на свој начин. То је неки НБА стил са Балкана, мало наше, мало њихово. Играчи су схватили ко је ко и ко је шта у екипи. Поредани су уз помоћ тренера и направљена је хијерархија. Кад се знају улоге много лакше се функционише него када сви мисле да имају иста права.

* ГЛАС: Успјех је много слављен. Како су га доживјели Словенци?

НЕСТЕРОВИЋ: Успех је одјекнуо у целом свету не само у Словенији где влада незапамћено интересовање за упис деце на кошарку и то је порасло у абнормалном броју. Морамо то да искористимо да бисмо остали у европском и светском врху.

* ГЛАС: Кокошков је постао први европски тренер у НБА лиги. Колико је спреман за нову улогу која доноси много више одговорности?

НЕСТЕРОВИЋ: Кокошков је спреман, а био је спреман и пре пет година, јер он је толико дуго у САД, прво на колеџу затим као асистент у НБА тимовима па је радио са репрезентацијама као помоћник и главни тренер, тако да има велико искуство које већина тренера у НБА и нема.

* ГЛАС: Вјерујете ли да ће његов бисер из репрезентације Словеније Лука Дончић бити први пик на предстојећем НБА драфту?

НЕСТЕРОВИЋ: Да ли ће Дончић бити први или други пик то је мање битно и важно је да га изабере тим у којем ће моћи да напредује и достигне висине које му предвиђају. Не мора значити да ако буде први пик да ће то баш бити тим за њега.

* ГЛАС: Пошто ће Феникс бити међу екипама које ће имати добру позицију пред драфт и тек се очекује лутрија очекујете ли да Кокошков изабере Дончића у свој тим?

НЕСТЕРОВИЋ: Вероватно га има на оку јер има искуство играња са њим са прошлог ЕП када је ишло феноменално и Дончић је један од ретких играча који је спреман да одмах крене да игра јер је физички доказао да може играти на врхунском нивоу.

* ГЛАС: Евролига је направила затворено такмичење. Да ли је то добро или лоше за кошарку?

НЕСТЕРОВИЋ: Евролига копира НБА, али је она хиљадама година испред. НБА је затворен систем који живи на великим звездама, што је нормално, али Евролига то не може. Дончић има 19 година и највећа је звезда која одлази из такмичења што смањује квалитет. Истина, појавиће се неки нови момак па ће и он отићи док ће остати стари истрошени НБА кошаркаши или европски кошаркаши средње класе те неће бити топ квалитета. Да би такмичење нон-стоп било занимљиво мораш да има неку проходност и доћи ће људи са парама спремни да улажу, а када је оваква ситуација то никога не интересује и све је пало. НБА је прва по квалитету, сада је Развојна НБА лига одскочила па следи Кина и тек онда Европа. Нисмо више други него четврти.

* ГЛАС: Какве су ваше прогнозе за Фајнал фор Евролиге и НБА финале?

НЕСТЕРОВИЋ: Евролиге не пратим и не знам шта бих очекивао. Када је у питању НБА лига могу само рећи да не отписујете Бостон прерано јер нису случајно дошли до финале Источне конференције.

Премије

* ГЛАС: Кошаркаши Словеније нису били задовољни премијама након злата на ЕП и тражили су повећање. Каква је сада ситуација када је о томе ријеч?

НЕСТЕРОВИЋ: Није запело због премија већ због њихове висине и мислим да је то чиста формалност. Словенија никада није имала такав успех у колективном спорту и због овог ће бити мењан закон, тако да сви буду награђени како треба.

ФИБА прозори

* ГЛАС: Да ли су квалификације за Мундобаскет и ФИБА прозори донијели више позитивног или негативног?

НЕСТЕРОВИЋ: Тешко је свима јер не можемо да рачунамо на све најбоље играче, што руши концепт и систем. Мени се то свиђа и играо сам кад сам био млад, али то су била друга времена када није било толико играча из НБА, док смо сада сви у истим проблемима и морамо да се сналазимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана