Radomir Antić za “Glas Srpske”: Dominacija klubova sa Pirineja nema veze sa srećom i slučajnosti

Dušan Repija
Radomir Antić za “Glas Srpske”: Dominacija klubova sa Pirineja nema veze sa srećom i slučajnosti

Madrid - Dominaciju španskih klubova u Ligi šampiona i Ligi Evrope produžio je Atletiko Madrid osvajanjem krune u drugom po jačini klupskom takmičenju.

Marselj nije težak zalogaj za četu Dijega Simeonea, koja je sa 3:0 slavila u Lionu i osvojila treći pehar u ovom takmičenju u posljednjih deset godina, a 13. od mogućih 14 u posljednjih pet sezona za klubove iz La lige. Oni već godinama pobijaju onu Linekerovu da je fudbal igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci ili opšte prihvaćeno mišljenje da je engleska Premijer liga bez premca po kvalitetu. Italijani su odavno u drugom planu, a ni PSŽ na pogon petro dolara ne može mnogo, dok je veliko pitanje kada će se Evropi ponoviti Porto, Šahtjor, Zenit ili neki četvrti klub kadar da ugrabi neki veliki trofej. Jedan od najboljih sagovornika na ovu temu je legendarni stručnjak Radomir Antić čije su najplodonosnije godine karijere vezane za Pirineje. Bivši trener tri najbolja španska kluba odlično poznaje sve prilike u ovoj zemlji, a za najslušaniji španski radio “Kopa” radio je prenos uživo sa stadiona Liona.

- Španija je zemlja koja daje najveći broj pobednika u fudbalu i to se ne može nazvati srećom i slučajnosti. Real i Barselona su priča za sebe, dva najmoćnija i najjača kluba. Razvili su igru kroz posed lopte, imaju kvalitet za tako nešto i melju rivala. Atletiko je drugačija verzija, ali skoro jednako uspešna. Dijego Simeone prilagođava stil igračima koje ima, a do savršenstva je usavršio transformaciju iz faze odbrane u napad. Sa druge strane, Englezi su dopustili da im stranci oduzmu ono po čemu su bili prepoznatljivi. Zatim, reprezentacija Španije je godinama na najvišem nivou, što se baš ne može reći za ostale pretendente na evropske titule. Možda najvažnije je to što u klubove svake godine ulazi sve više novca od TV prava, tako da su tri navedena kluba pre početka sezone dobili po 150 miliona evra. Ostali su dobili manje, ali i oni rastu, primetan je napredak. Dakle, Englezi tu više nemaju skoro nikakvu prednost - rekao je Antić za “Glas Srpske”.

Što se tiče samog finala, bivši selektor Srbije kaže da odavno nije vidio veću dominaciji jednog kluba.

- Mislim da nijedna ekipa nije osvojila evropski trofej sa tolikim autoritetom i tolikom superiornošću. Ni u jednom slučaju Olimpik nije bio na nivou finala, kako igrači, još više navijači koji su na ružan način obeležili to finale. UEFA ima ozbiljan problem, treba da im stane na put. Činjenica je da je Atletiko počeo nervozno i da im je izlazak Dmitrija Pajea olakšao posao, ali mislim da bi u jednom trenutku preuzeli stvari u svoje ruke i da je ostao na terenu. Koke i Antoan Grizman su odigrali doktorski, odskočili su od svih ostalih i doneli prevagu svom timu - analizira Antić.

Noć poslije velikog slavlja top tema u španskim medijima je Grizmanova sudbina, jer je on navodno jednom nogom već
u Barseloni.

- Nijednom izjavom nije dao do znanja da li odlazi ili ostaje. Svi se utrkuju sa ekskluzivama, ali je činjenica da se još ništa ne zna, jer očigledno i on još važe. Barselona sigurno ima 100 miliona da aktivira njegovu klauzulu, ali je Atletiko je ispunio cilj ove sezone, ali bi bio veliki gubitak da on ode - rekao je Antić.

Druga velika briga je ostanak arhitekte svih uspjeha.

- Mislim da će Simeone, jer je najplaćeniji trener u Španiji i ne vidim klub koji može da mu ponudi nešto više. Stvorio je sistem koji godinama daje rezultate, navijači ga obožavaju i ne verujem da će sve to napustiti u ovom trenutku - rekao je Antić.

Ono što je sigurno je da će ikona kluba Fernando Tores po drugi put razdužiti opremu u nedjelju.

  • Prelepi “Vanda Metropolitano” biće premalen da primi sve koji bi došli da pozdrave šampione i čoveka koji odlazi. Ono što me je oduševilo kao čoveka jeste Simeoneova odluka da na svakom meču da priliku Toresu od trenutka kada je on saopštio da će otići. Dva, tri minuta u finalu sigurno će mu ostati u sećanju celi život, jer mu je ovo ako se ne varam prvi trofej u Atletiku ikada, a proveo je petnaestak godina - zaključio je Antić.

Ovacije Misteru

Navijači nisu zaboravili slavne godine sredinom devedesetih kada je Atletiko sa Misterom na klupi stigao do “duple krune”.

- Dobio sam ovacije u avionu na povratku iz Liona u Madrid. Moram da priznam da su me iznenadili i vratili dvadeset i kusur godina unazad. Bilo je vrlo emotivno - rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana