Prvim mjestom u Parizu Novak ulazi u istoriju

Glas Srpske
Prvim mjestom u Parizu Novak ulazi u istoriju

Pariz - Najbolji srpski teniser Novak Đoković na mastersu u Parizu, koji počinje u ponedjeljak, ima priliku da postane prvi teniser koji je u jednoj sezoni sa pozicije izvan 20 najboljih uspio da se domogne prvog mjesta, otkako se vodi ATP lista.

Srpski as ima svega 215 poena manje od Rafaela Nadala, pa dolazak na prvo mjesto mora da prođe jedno kolo više od Španca u "Bersiju". Brojke pokazuju da osvajač 14 grend slem titula polako uspostavlja nekadašnju dominaciju, pošto je pobijedio na 18 mečeva u nizu, i dobio 27 od posljednjih 28. Nije tajna da Nadal u posljednjim mjesecima svake sezone po tradiciji igra slabije, a kako se sada vraća sa pauze, pitanje je u kakvoj formi će igrati na preostala dva turnira. Za Novaka je to velika šansa, s obzirom na činjenicu da do kraja sezone ne brani nijedan poen, tako da postoje velike šanse da po peti put završi jednu godinu kao broj jedan. Prethodno mu je to uspijevalo 2011, 2012, 2014. i 2015. godine. Bivši trener Pita Samprasa i Rodžera Federera, Pol Anakon, smatra da je Đoković uradio fantastičnu stvar ove sezone, pošto je imao velikih problema da se vrati u formu nakon operacije lakta. On je naveo primjer Pita Samprasa, koji je 2002. izgubio na Vimbldonu u drugom kolu od Švajcarca Georga Bastla, a potom uspio da osvoji US open.

- Novakov povratak je zadivljujući jer teško je biti tako dobar i doživjeti pad i potom se vratiti na način na koji on to čini sada. Oduvijek sam osjećao da je za takav povratak potrebna veličina i kvalitet. Niste na vrhu tek tako. Pričao sam sa Pitom poslije famoznog poraza od Bastla na Vimbldonu, znao sam da može da osvoji još jedan grend slem. To je htio, a ne da bude broj jedan. Međutim, to je bio jedan grend slem. Novak Đoković je osvojio dva i dominira drugim dijelom sezone. On je na drugom nivou kada je riječ o kontinuitetu rezultata - rekao je Anakon.

Vajda ključ povratka

Trener Kevina Andersona, Bred Stajn smatra da je ključ povratka Novaka Đokovića u vrh njegov trener Marijan Vajda.

- Poznajem Marijana dugo, on je uvijek bio taj faktor stabilnosti. Novak je tokom karijere pokušavao da angažuje različite specijaliste za određene aspekte u njegovoj igri, ali Vajda je bio neko ko je oduvijek bio tu sa njim - zaključio je Stajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana