Првим мјестом у Паризу Новак улази у историју

Глас Српске
Првим мјестом у Паризу Новак улази у историју

Париз - Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић на мастерсу у Паризу, који почиње у понедјељак, има прилику да постане први тенисер који је у једној сезони са позиције изван 20 најбољих успио да се домогне првог мјеста, откако се води АТП листа.

Српски ас има свега 215 поена мање од Рафаела Надала, па долазак на прво мјесто мора да прође једно коло више од Шпанца у "Берсију". Бројке показују да освајач 14 гренд слем титула полако успоставља некадашњу доминацију, пошто је побиједио на 18 мечева у низу, и добио 27 од посљедњих 28. Није тајна да Надал у посљедњим мјесецима сваке сезоне по традицији игра слабије, а како се сада враћа са паузе, питање је у каквој форми ће играти на преостала два турнира. За Новака је то велика шанса, с обзиром на чињеницу да до краја сезоне не брани ниједан поен, тако да постоје велике шансе да по пети пут заврши једну годину као број један. Претходно му је то успијевало 2011, 2012, 2014. и 2015. године. Бивши тренер Пита Сампраса и Роџера Федерера, Пол Анакон, сматра да је Ђоковић урадио фантастичну ствар ове сезоне, пошто је имао великих проблема да се врати у форму након операције лакта. Он је навео примјер Пита Сампраса, који је 2002. изгубио на Вимблдону у другом колу од Швајцарца Георга Бастла, а потом успио да освоји УС опен.

- Новаков повратак је задивљујући јер тешко је бити тако добар и доживјети пад и потом се вратити на начин на који он то чини сада. Одувијек сам осјећао да је за такав повратак потребна величина и квалитет. Нисте на врху тек тако. Причао сам са Питом послије фамозног пораза од Бастла на Вимблдону, знао сам да може да освоји још један гренд слем. То је хтио, а не да буде број један. Међутим, то је био један гренд слем. Новак Ђоковић је освојио два и доминира другим дијелом сезоне. Он је на другом нивоу када је ријеч о континуитету резултата - рекао је Анакон.

Вајда кључ повратка

Тренер Кевина Андерсона, Бред Стајн сматра да је кључ повратка Новака Ђоковића у врх његов тренер Маријан Вајда.

- Познајем Маријана дуго, он је увијек био тај фактор стабилности. Новак је током каријере покушавао да ангажује различите специјалисте за одређене аспекте у његовој игри, али Вајда је био неко ко је одувијек био ту са њим - закључио је Стајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана