Преминуо Светозар Глигорић

Б92
Преминуо Светозар Глигорић

Београд - Познати шаховски велемајстор Светозар Глигорић преминуо је у уторак у Београду у 89. години.

Глигорић је умро у београдском Ургентном центру од посљедица можданог удара.

Детаљи о мјесту и времену сахране биће накнадно саопштени.

Глигорић је био вишеструки шаховски шампион бивше Југославије, а титулу велемајстора добио је 1951. године.

Освојио је десет медаља на Европским првенствима, од којих четири златне.

Глигорић је и на шаховским Олимпијадама освојио 14 медаља.

Глигорић је рођен 2. фебруара 1923. године у Београду. Похађао је основну школу “Краљ Петар Први”, а затим Прву мушку гимназију, студирао је технику.

За шаховску таблу први пут је сјео као 11-годишњак. Први шаховски комплет направио је резбарећи чепове са флаша вина.

Проглашен је за спортисту Југославије 1958. године. Те године је освојио појединачну златну олимпијску шаховску медаљу.

Био је побједник 12 државних првенстава Југославије. Доказао се прије и послије тога као новинар Борбе, НИН-а и двије деценије Радио Београда гдје је добио признање “Златни микрофон”.

Глигорић је 1975. године добио Награду АВНОЈ-а, одликован је Орденом братства и јединства са златним вијенцем и Орденом Немање Првог реда.

Његова књига о Мечу стољећа Спаски-Фишер у Рејкјавику 1972. је преведена са енглеског на неколико језика, достигла је тираж од неколико стотина хиљада примјерака.

Најбољи шахиста Србије свих времена зимус је објаво први музички ЦД под називом “Како сам преживео 20. век”, а ријеч је о 12 композиција свих музичких праваца.

Како је Тањугу рекао генерални секретар Шаховског савеза Србије, Зоран Пековић, Глигорић је умро у београдском Ургентном центру од посљедица можданог удара.

Министарка омладине и спорта у влади Србије Алиса Марић упутила је Шаховском савезу Србије саучешће поводом смрти познатог велемајстора Светозара Глигорића.

„У име Министарства омладине и спорта и у своје име изражавам дубоко саучешће и тугу поводом смрти највећег српског шахисте свих времена и изнад свега племенитог и благородног човека, велемајстора Светозара Глигорића. Наш Глига је пронео славу југословенског и српског шаха у свету и био учитељ и узор генерацијама младих шахиста. Била ми је част деценијама познавати га и учити од њега. Нека му је вечна слава”, наводи се у поруци коју је упитала Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана