Повратак у будућност – Срби, храбро на злато!

B92
Повратак у будућност – Срби, храбро на злато!

Репрезентација Србије од 21 сат у хали "Palasio de dos Deportes " игра са Сједињеним Америчким Државама финале свjетског првенства.

Екипа Александра Ђорђевића направила је феноменалан успјех на Мундобаскету, а само јој један корак недостаје да понови успјех од прије 12 година.

Тада, 2002. године у Индијанаполису српска селекција је по посљедњи пут била првак свијета, побједивши на том путу 'Дрим тим' САД, а сада има прилику да по шести пут у историји постане владар планете.

С друге стране, Американци, који су у Шпанију стигли са нешто млађим, али изузетно квалитетним, саставом су на путу до великог финала добијали ривале са нешто више од 30 поена у просјеку. У сваком случају, не треба се обазирати на нешто 'слабији' састав екипе Мајка Кшишевског, јер је довољно само прочитати имена Дерика Роуза, Стефона Карија, Каирија Ирвинга или капитена Џејмса Хардена.

Такође, биће ово дуел двије најтрофејније селекције у историји кошарке. ’Орлови’ јуре шесту, а ’Дрим тим’ пету титулу првака свијета.

Србија је изванредном игром у другој фази шампиона стигла до сигурне медаље, на путу до финала редом су падале Грчка, Бразил и Француска, али се није чинило тако послије прве фазе. Ипак, стиче се утисак да је легендарни Сале Национале темпирао форму за најбитније мечева, а његови момци су му узвратили сјајним партијама.

'Орлови' су у можда и најјачој групи на Мундобаскету заузели четвро мјесто, иза домаћина Шпаније, и Бразила и Француске, од којих су поражени. То је значило да селекција Србије иде на мегдан Грчкој, која је до тог тренутка имала свих пет тријумфа.

Међутим, тада је услиједио први час кошарке, па су Хелени испраћени кући са 90:72. У борби за мјесто међу четири најбоље екипе свијета Тео и другови реванширали су се Бразилцима на убједљив начин. Било је дјелимично неизвесно само до полувремена, да би у наставку наши момци одиграли можда и најбољих 20 минута кошарке за снажних и ауторитативних – 84:56.

Да се кошарка дефинитивно вратила кући, било је јасно у петак негдје око поноћи. Французи су најприје шокирали домаћине Шпанце, и тако заказали дуел са Србијом у полуфиналу. И Актуелни прваци Европе били су фаворити пред дуел, али се Срби ни овога пута нису обазирали на оно што 'пише на папиру'. Поново је

маестрални Милош Теодосић преузео команду, уз неизоставну пратњу цијелог тима – за највећу побједу Србије у овом вијеку и прву медаљу од осамостаљења.

Екипа се пред финале опустила на најбољи могући начин, јер је селектор Ђорђевић обезбједио својим пуленима карте за ложу за дерби Мадрида између Реала и Атлетика на Сантијаго Бернабеу.

Свакако, Селектор Србије одушевио је читав свет начином на који води екипу на Свјетском првенству у Шпанији, али је он и овог пута остао скроман и понизан – рекавши да ово није његов успјех.

"Мени је пре свега била част да радим са људима који су поред мене – Јовица Антонић, Милан Минић и Мута Николић су моји највећи саветници, критичари. Дугујем велику захвалност играчима који су урадили велики део посла, заправо највећи. Поносан сам што сам њихов тренер. Концентрисани смо и даље на такмичење колико је то могуће дан после овакве победе", рекао је Ђорђевић

Момак за кога је икона српске кошарке рекла да је МВП Мундобаскета, Милош Теодосић истиче да његова екипа није стигла до финала да би га изгубила.

Овај турнир у Шпанији је докторат 27-годишњег Ваљевца. Он сада може да се назове доктором кошарке. 14 поена, 4.1 асистенција и 2.4 скокова по утакмици не одсликавају довољно Теов утицај на игру српске селекције.

Он је душа овог тима, он подиже игру већине момака у репрезентацији за 20 или 30% када је на паркету. Ни Теодосић нема дилему ко је фаворит у финалу, али...

„Они су без сумње велики тим. Али ми сигурно не идемо на ту утакмицу да је изгубимо", рекао је Теодосић реченицу од које се јежи сваки навијач наше екипе.

Још један момак који је својим понашањем и ставом заслужио звање легенде националног спортак је без дилеме Ненад Крстић. Искусни центар искористио је прилику пред велико финале да се врати 12 година у прошлост.

"Играо сам за Партизан. Гледали смо утакмицу на бензинској пумпи јер смо се враћали са турнира. Били смо у аутобусу када је утакмица почела, тада није било интернета, а ТВ је био мали", сјећа се капитен шта је радио када је наша репрезентација посљедњи пут стигла до крова свијета.

Ипак, прије само десет дана након пораза од Бразила ретко ко је вјеровао у екипу Александра Ђорђевића. То неповерење је очигледно било погрешно, а српски навијачи могли би једном за сва времена да науче лекцију

Лекцију коју очигледно још нису научили. Критика је увијек добродошла, али барам треба сачекати крај првенства, па онда анализирати урађено.

С друге стране, Американци дефинитивно знају ко ће им бити противник и са ким имају посла, што се може видјети и из њихових изјава. Прилику да буде поражен од стране Србије имао је плејмејкер Голден Стејт Вориорса Стефон Кари, који је био члан младе репрезентације САД на јуниорском Мундобаскету 2008. у Новом Саду. Тада су у нашем тиму били Стефан Марковић и Мирослав Радуљица.

Целој овој причи у прилог иде и изјава селектора САД Мајка Кшишевског, који је истакао да уопште није изненађен бриљантним наступима Србије у Шпанији.

"Никада ништа не очекује од друге стране, увијек сам фокусиран само на Сједињене Државе. Међутим, нисам изненађен што Србија одлично игра. Веома, веома су талентовани. Увијек сам волио Теодосића. Први пут сам га видио на шампионату 2010. године. Даје тиму невјероватну енергију. Тим је веома добро вођен. Биће заиста тешка утакмица за нас", сматра Кшишевски

Капитен националног тима САД Џејмс Харден рекао је да његова екипа зна добре и лоше стране селекције Србије, али да је њен циљ остао непромјењен – злато.

"Припрјемићемо се за Србију, знамо шта је то што они раде, знамо њихове добре и лоше стране. Гледао сам друго полувреме са Французима, феноменални су. Сјајно шутирају, њихови бекови су имали неколико заиста невјероватних потеза, погодили су и неке тешке шутеве. Французи су такође обавили добар посао, али је Србија екипа која никада не одустаје", рекао је Харден.

Некадашњи НБА шампион са Сан Антони Спарсима Стив Смит сматра да је кључан фактор за САД против Србије да зауставе шут 'Орлова' за три поена.

"Кључ је добар старт и одбрана шута за три поена. Србија је друга на првенству, предвођена Милошем Теодосићем који шутира скоро 50%. Морамо бранити линију за три поена", рекао је Смит.

За крај, можда би им најбоља припрема за највећи меч у свијету кошарке био овај клип. Клип у којем дружина са Балкана у сред Америке, недалеко од Спрингфилда (места гдје је измишљена кошарка), држи час Ол-Стар играчима НБА лиге.


У сваком случају, немојте пропустити прилику да се захвалите овим на епском мјесту за српски спорт момцима за сву радост коју су нам пружили у протеклих мјесец дана – какав год исход финала буде био.

У спорту, као и животу, ништа није немогуће. Тако да се немојте се изненадити ако око поноћи будете могли поново да изговорите – "Срби лудаци, планете прваци!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана