Poraz nemoćne Srbije u Lisabonu

B92
Poraz nemoćne Srbije u Lisabonu

Lisabon - Fudbaleri Srbije poraženi su u Lisabonu od Portugala 2:1 u utakmici četvrtog kola I grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Srbija je na ’Lužu’ odigrala očajan meč, a jedino vredno sjećanja sa ovog susreta biće spektakularan gol koji je postigao Nemanja Matić.

S druge strane, Portugalci su ostvarili važan trijumf u borbi za EURO 2016. i sada drže prvo mjesto grupe sa devet bodova iz četiri meča.

Srbija je ostala posljednja sa samo jednim bodom, Danska je treća sa sedam, isto koliko ima i Albanija koja je preokretom savladala Jermeniju sa 2:1.

Ponovo se pokazalo da je odnos prema reprezentaciji najveći problem srpskog nacionalnog tima i da status zvijezde u klubu ne garantuje uspjeh u srpskom dresu.

Izabranici selektora Radovana Ćurčića su se tokom čitavog meča loše kretali, bili poprilično neprimjetni i indolentni u odbrani.

Utakmica je počela onako kako nisu priželjkivali – ranim golom Portugala. Domaći su do prednosti stigli već u 10. minutu preko Rikarda Karvalja koji je kaznio očajnu postavku srpske odbrane kod prekida. Čim je kamera prikazala srpsku odbranu bilo je jasno da slijedi problem – Portugalci su odigrali pomoćnu igru, Koentrao je centrirao, a potpuno usamljen na sedam metara bio je Rikardo Karvaljo koji je glavom poslao loptu u mrežu kroz golmana Stojkovića.

’Orlovi’ su se malo oslobodili, imali nekoliko solidnih napada preko Tadića, ali pravog udarca ka golu protivnika nije bilo.

Portugalci su pretili preko Kristijana Ronalda – prvo je Stojković odbranio njegov odličan udarac sa distance, a onda je i Nastasić otklonio opasnost poslije odličnog prodora zvijezde Real Madrida.

Na odmor se otišlo minimalnom prednošću domaćih, a isti tempo viđen je u prvih 15 minuta nastavka, uz jednu dobru šansu neprimjetnog Aleksandra Mitrovića.

Tada je ekipa Srbije bez igre stigla do izjednačenja maestralnim golom Nemanje Matića. Tadić je izveo korner, Raća Petrović je glavom proslijedio na drugu stativu, gdje je Matić uhvatio fenomenalan volej preko glave i zakucao loptu u suprotne rašlje – 1:1.

Međutim, već u slijedećem napadu Fabio Koentrao vratio je prednost domaćima. Na lijevom boku Ronaldo je jednim dodavanjem izbacio pola odbrane i proigrao Mutinja, ovaj zavrnuo na drugu stativu gdje je bek Real Madrida sačekao i smjestio u mrežu.

Do kraja meča nije bilo velikih uzbuđenja – Petrovićev volej sa 20 metara uhvatio je Patrisio, a sa druge strane pretili su Ronaldo, Koentrao i Nani.

U slijedećem kolu, 13. juna Srbija će igrati u Kopenhagenu protiv Danske, a Portugal u Jerevanu protiv Jermenije.

Portugal – Srbija 2:1
(Karvaljo 10, Koentrao 63 - Matić 61)
Portugal: Rui Patrisio – Bosingva, Karvaljo (Fonte 17), Alveš, Eliseu –Tijago, Mutinjo, Koentrao (Kvarežma 78) – Nani, Dani (Vilijan Karvaljo 86), Ronaldo
Srbija: Stojković – Basta, Ivanović, Nastasić, Kolarov – Petrović, Matić, Ljajić (Škuletić 85), Tadić (Tošić 78), Marković (Đuričić 65) – Mitrović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana