Počinju posljednje bitke za Svjetsko prvenstvo u Rusiji: Mala vrata prečica do raja

Glas Srpske
Počinju posljednje bitke za Svjetsko prvenstvo u Rusiji: Mala vrata prečica do raja

Zagreb - Još devet slobodnih mjesta ostalo je na spisku učesnika Svjetskog prvenstva u Rusiji, a posljednje bitke počinju večeras i trajaće do 16. novembra, kada će biti poznati svi nacionalni timovi koji će se idućeg ljeta boriti za što bolji plasman na planetarnoj smotri.

Najviše nepoznanica je u Evropi, koja čeka još četiri putnika. Osim prestiža, nikako zanemarljiva nije ni finansijska injekcija, jer svaki savez samo od plasmana dobija zagarantovanih 12,5 miliona dolara. Ne treba trošiti riječi koliko bi ta suma bila značajna, recimo, za Honduras, čiji čelnici saveza ne znaju da li će igračima moći platiti avionske karte za revanš meč interkontinentalnih kvalifikacija protiv Australije. Novac, ali i kvalitet igrača ne dozvoljavaju Hrvatskoj da kalkuliše, pa je favorit u dvomeču sa Grčkom. Prva utakmica igra se večeras u Zagrebu, a selektor Zlatko Dalić, koji je nedavno naslijedio Antu Čačića, pokušaće da spriječi senzaciju. Reprezentacija koja u ekipi ima Luku Modrića, Marija Mandžukića, Ivana Perišića i druge trebalo bi da igra važnu ulogu i na završnom turniru, a ne da strepi do posljednjeg momenta već u kvalifikacijama. Protivnik ima mnogo manje zvučnih imena i realno je slabijeg kvaliteta, ali ono što Grci rade još od 2004. godine, kada su postali prvaci Evrope, sigurno nije slučajno.

Protiv Hrvata je i neugodna tradicija, jer Helene nisu dobili još od 1997. godine, a od tada su odigrali četiri meča.

- Bilo bi odlično da sve riješimo u prvoj utakmici. To nam je cilj i želja, ali ništa neće biti gotovo ni ako se prvi susret završi neriješeno. Svima je jasno da smo bolji i nadam se da ćemo se na kraju radovati - rekao je napadač Hrvatske Andrej Kramarić.

Na popravni će i Švajcarska, kojoj nije bilo dovoljno ni devet pobjeda da se plasira direktno, pa će večeras u Belfastu tražiti pozitivan rezultat za revanš. Sutra igraju Švedska i Italija, a prekosutra prvi meč Danska i Republika Irska.

U Africi su slobodne još tri vize, a pored Nigerije i Egipta, blizu plasmana je Tunis, kojem treba bod na domaćem terenu protiv Libije. U međusobnom meču o putniku će odlučivati Obala Slonovače i Maroko, a prava drama je u grupi D, gdje sve četiri reprezentacije (Senegal, Burkina Faso, Zelenortska Ostrva i Južna Afrika) imaju svoju računicu. Međukontinentalne kvalifikacije igraju i Novi Zeland i Peru, a prvi meč je u subotu ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana