Почињу посљедње битке за Свјетско првенство у Русији: Мала врата пречица до раја

Глас Српске
Почињу посљедње битке за Свјетско првенство у Русији: Мала врата пречица до раја

Загреб - Још девет слободних мјеста остало је на списку учесника Свјетског првенства у Русији, а посљедње битке почињу вечерас и трајаће до 16. новембра, када ће бити познати сви национални тимови који ће се идућег љета борити за што бољи пласман на планетарној смотри.

Највише непознаница је у Европи, која чека још четири путника. Осим престижа, никако занемарљива није ни финансијска ињекција, јер сваки савез само од пласмана добија загарантованих 12,5 милиона долара. Не треба трошити ријечи колико би та сума била значајна, рецимо, за Хондурас, чији челници савеза не знају да ли ће играчима моћи платити авионске карте за реванш меч интерконтиненталних квалификација против Аустралије. Новац, али и квалитет играча не дозвољавају Хрватској да калкулише, па је фаворит у двомечу са Грчком. Прва утакмица игра се вечерас у Загребу, а селектор Златко Далић, који је недавно наслиједио Анту Чачића, покушаће да спријечи сензацију. Репрезентација која у екипи има Луку Модрића, Марија Манџукића, Ивана Перишића и друге требало би да игра важну улогу и на завршном турниру, а не да стрепи до посљедњег момента већ у квалификацијама. Противник има много мање звучних имена и реално је слабијег квалитета, али оно што Грци раде још од 2004. године, када су постали прваци Европе, сигурно није случајно.

Против Хрвата је и неугодна традиција, јер Хелене нису добили још од 1997. године, а од тада су одиграли четири меча.

- Било би одлично да све ријешимо у првој утакмици. То нам је циљ и жеља, али ништа неће бити готово ни ако се први сусрет заврши неријешено. Свима је јасно да смо бољи и надам се да ћемо се на крају радовати - рекао је нападач Хрватске Андреј Крамарић.

На поправни ће и Швајцарска, којој није било довољно ни девет побједа да се пласира директно, па ће вечерас у Белфасту тражити позитиван резултат за реванш. Сутра играју Шведска и Италија, а прекосутра први меч Данска и Република Ирска.

У Африци су слободне још три визе, а поред Нигерије и Египта, близу пласмана је Тунис, којем треба бод на домаћем терену против Либије. У међусобном мечу о путнику ће одлучивати Обала Слоноваче и Мароко, а права драма је у групи Д, гдје све четири репрезентације (Сенегал, Буркина Фасо, Зеленортска Острва и Јужна Африка) имају своју рачуницу. Међуконтиненталне квалификације играју и Нови Зеланд и Перу, а први меч је у суботу ујутру по средњоевропском времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана