Pobjednički tim nastavlja zajedno

Priredio: Nikola Lučić
Pobjednički tim nastavlja zajedno

London - Vijest koja je obradovala sve navijače Novaka Đokovića nakon osvajanja Vimbldona je da će Marijan Vajda ostati u stručnom štabu srpskog tenisera do kraja tekuće sezone.

Novakov povratak u staro društvo počeo je kada se u tim vratio slovački stručnjak. Zato i nije čudna odluka od juče igrača planete da produži saradnju sa trenerom koji mu je vratio želju za pobjedama.

- Izgleda da Vajda planira da se i posle Vimbldona zadrži u mom društvu, što mi je neverovatno drago. Radićemo sigurno do kraja godine zajedno, a za posle ćemo videti. Naravno da sam zahvalan Marijanu, kao i Gebhardu Griču što su se vratili. Nikada se nismo rastali, mi smo porodica, volimo se i to se nije promenilo kad smo odlučili da se raziđemo. To je više bila kratka pauza i drago mi je zbog toga - izjavio je Đoković.

Slovak je rekao da nije očekivao Novakov trijumf na Vimbldonu, pogotovo ako se u obzir uzme da nakon Rolan Garosa nije bio siguran ni da li će uopšte igrati sezonu na travi.

- Novak je pronašao svoju igru. Dobro je bilo da je igrao Kvins i malo je nedostajalo da ne bude spreman za Vimbldon. Imao sam određene sumnje i pred finale, zbog meča od pet setova protiv Nadala, ali se sve dobro završilo - rekao je Vajda.

Osvajanje trećeg grend slema sezone nije prošlo nezapaženo ni u svjetskim medijima, koji sa oduševljenjem opisuju uspjeh srpskog tenisera, konstatujući da se vratio na veliku scenu i da je spreman da ponovo bude na samom vrhu i ruši brojne rekorde. Tako španska “Marka” donosi naslov “Đoković novi kralj Vimbldona” i označava njegov četvrti trofej na grend slemu u Londonu kao najdraži do sada. “As” navodi da se “Đoković vratio iz pustinje”, a katalonski “Mundo Deportivo” da je Novak već dokazao da je vrhunski teniser. “Novak je dominirao nad Andersonom i vratio se u svjetsku elitu”, piše Bi-Bi-Si, dok je “Gardijanov” naslov “Đoković je ponovo pronašao zvijer u sebi”.

Zaista je tako. Svima nam je poznato šta je Đoković prošao od trenutka kada je na stadionu “Filip Šatrije” 2016. podigao Kup musketara i kompletirao grend slem. Do kraja godine izgubio je prvo mjesto, sljedeću je završio već u julu zbog povrede lakta. Uslijedio je bezuspješan period rehabilitacije, koji je okončan hirurškim zahvatom, ali i mimoilaženje sa brojnim članovima tima. Kada je poražen u prvom meču nakon operacije, protiv 109. igrača svijeta, Tara Danijela u Indijan Velsu malo ko je vjerovao da će se Novak vratiti u svjetski vrh. Sam Đoković je izjavio da se nikad lošije nije osjećao na terenu i da je eliminacija od Benoe Pera u Majamiju, sedam dana nakon poraza od Danijela, bila najniža tačka koju je dotakao u posljednjih  12 mjeseci.

- Indijan Vels i Majami bili su za mene jedinstveni turniri u negativnom smislu, jer sam tu odigrao verovatno najgore mečeve i najgore sam se osećao na terenu otkad sam profesionalni teniser. Znam da sam se prerano vratio, svi su me ubeđivali da nije vreme i da moram bolje da se spremim, ali poslušao sam sebe i ne kajem se, jer znam da je sve to doprinelo ovoj situaciji u kojoj sam sada - rekao je Đoković.

Srpskom asu sada predstoji pauza pred američku turneju. S obzirom na to da do kraja sezone ne brani nijedan bod, možemo očekivati još veći napredak na ATP rang-listi, nakon skoka na desetu poziciju poslije osvajanja najprestižnijeg teniskog turnira.

Novaku prijeti kazna

Britanski mediji prenose da bi Novak Đoković mogao da bude kažnjen zbog ponašanja tokom finalnog meča na Vimbldonu, pošto je u jednom trenutku, u trećem setu, izgubio živce i uputio nepristojnu poruku publici. U desetom gemu trećeg seta, kada je Kevin Anderson vodio sa 5:4, Đoković je spasio dvije set lopte, a potom je dijelu navijača koji nije mogao da se obuzda tokom poena, uz psovku, poručio da umuknu.

ATP LISTA

1. Rafael Nadal  9.310 poena

2. Rodžer Federer         7.080

3. Aleksandar Zverev   5.665

4. Huan Martin del Potro   5.395

5. Kevin Anderson       4.655

6. Grigor Dimitrov     4.610

7. Marin Čilić  3.905

8. Džon Izner       3.720

9. Dominik Tim  3.664

10. Novak Đoković       3.355

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana