Pjaca osam put skuplji od Kataija

Dušan Repija
Pjaca osam put skuplji od Kataija

Beograd - Najbolji igrač Crvene zvezde Aleksandar Katai karijeru će nastaviti u Selti, koja će za transfer izdvojiti 2.750.000 evra.

Još jedne promašene kvalifikacije poslije dovedenih, doduše bez obeštećenja, igrača koji nisu ispunili očekivanja, natjerali su čelnike Zvezde da prodaju one koji su nešto pokazali u šest evropskih mečeva, a sve kako bi izbjegli dalju finansijsku dubiozu i mogli ispoštovati ugovore koji su za ovdašnje prilike basnoslovni. Katai je bez dileme pravio razliku prošle sezone, a ove bio jedina svijetla tačka u Zvezdinim evropskim posrtanjima, pa je praktično i jedini koji koliko-toliko može da zakrpi budžetske rupe. Međutim, cifra od 2,75 miliona evra, od kojih igraču zbog ranijeg dogovora ide 400 hiljada, a klubu ostatak, je mizerna za kvalitet koji posjeduje pomalo melanholični Srbobranac koji kada hoće može da napravi problem svim odbranama svijeta. Sigurno će imati šta da pokaže i u Primeri.

Možda bi konačno bilo vrijeme da se "crveno-bijeli" ugledaju na Dinamo koji je postao ozbiljan igrač na evropskom tržištu. Činjenica je da Zagrepčani godinama unazad igraju grupne faze evropskih takmičenja i da su većina prodatih igrača reprezentativci Hrvatske koja trenutno uživa mnogo veći ugled od Srbije. Samim tim kontroverzni Zdravko Mamić ima mnogo bolju početnu poziciju kada sjeda za pregovarački sto, ali niko ne može da mu ospori da je majstor svog zanata. Ovog ljeta prodao je Marka Pjacu Juventusu za 23 miliona evra, a teško da je talentovani, ali još nedokazani fudbaler skoro osam puta skuplji i bolji fudbaler od Kataija. Nije ni Josip Brekalo duplo bolji od Kataija, ali je od njegove prodaje Volfzburgu Dinamo prihodovao šest miliona evra, a sve je praktično dogovoreno sa Napolijem oko transfera Marka Roga, koji će donijeti najmanje 16,5 miliona evra. Kada se saberu samo ove tri cifre, Dinamo je zaradio 45,5 miliona evra, što znači da bi sa prodajom trojice igrača mogao pokriti dug Crvene zvezde koji iznosi oko 38 miliona evra. Takva poslovna politika dozvoljava "modrim" da za igrača izdvoje i po nekoliko miliona evra, a upravo su Roga platili Splitu pet miliona. Samim tim smanjuju mogućnost promašaja, jer drugi klubovi u okruženju ne mogu sebi da priušte takav luksuz. Kako situacija funkcioniše u ostalim klubovima možda najbolje govore riječi Miodraga Božovića, koji je prilikom dolaska Davida Babunskog iz drugog tima Barselone rekao da Zvezda ne može mnogo izgubiti jer igrač dolazi bez obeštećenja i ne traži veliku platu, a može dobiti mnogo ukoliko se Makedonac bude razvio na pravi način. Međutim, Edson, Pablo Mouče, Tomas Fibel, Gejlor Kanga i drugi koštaju mnogo više i ukoliko dramatično ne poprave formu teško da će "crveno-bijeli" izvući i novac koji im treba da daju za plate, a kamoli da zarade na njima da bi konačno počeli da tope dug i krenu putem stabilizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana