Пјаца осам пут скупљи од Катаија

Душан Репија
Пјаца осам пут скупљи од Катаија

Београд - Најбољи играч Црвене звезде Александар Катаи каријеру ће наставити у Селти, која ће за трансфер издвојити 2.750.000 евра.

Још једне промашене квалификације послије доведених, додуше без обештећења, играча који нису испунили очекивања, натјерали су челнике Звезде да продају оне који су нешто показали у шест европских мечева, а све како би избјегли даљу финансијску дубиозу и могли испоштовати уговоре који су за овдашње прилике баснословни. Катаи је без дилеме правио разлику прошле сезоне, а ове био једина свијетла тачка у Звездиним европским посртањима, па је практично и једини који колико-толико може да закрпи буџетске рупе. Међутим, цифра од 2,75 милиона евра, од којих играчу због ранијег договора иде 400 хиљада, а клубу остатак, је мизерна за квалитет који посједује помало меланхолични Србобранац који када хоће може да направи проблем свим одбранама свијета. Сигурно ће имати шта да покаже и у Примери.

Можда би коначно било вријеме да се "црвено-бијели" угледају на Динамо који је постао озбиљан играч на европском тржишту. Чињеница је да Загрепчани годинама уназад играју групне фазе европских такмичења и да су већина продатих играча репрезентативци Хрватске која тренутно ужива много већи углед од Србије. Самим тим контроверзни Здравко Мамић има много бољу почетну позицију када сједа за преговарачки сто, али нико не може да му оспори да је мајстор свог заната. Овог љета продао је Марка Пјацу Јувентусу за 23 милиона евра, а тешко да је талентовани, али још недоказани фудбалер скоро осам пута скупљи и бољи фудбалер од Катаија. Није ни Јосип Брекало дупло бољи од Катаија, али је од његове продаје Волфзбургу Динамо приходовао шест милиона евра, а све је практично договорено са Наполијем око трансфера Марка Рога, који ће донијети најмање 16,5 милиона евра. Када се саберу само ове три цифре, Динамо је зарадио 45,5 милиона евра, што значи да би са продајом тројице играча могао покрити дуг Црвене звезде који износи око 38 милиона евра. Таква пословна политика дозвољава "модрим" да за играча издвоје и по неколико милиона евра, а управо су Рога платили Сплиту пет милиона. Самим тим смањују могућност промашаја, јер други клубови у окружењу не могу себи да приуште такав луксуз. Како ситуација функционише у осталим клубовима можда најбоље говоре ријечи Миодрага Божовића, који је приликом доласка Давида Бабунског из другог тима Барселоне рекао да Звезда не може много изгубити јер играч долази без обештећења и не тражи велику плату, а може добити много уколико се Македонац буде развио на прави начин. Међутим, Едсон, Пабло Моуче, Томас Фибел, Гејлор Канга и други коштају много више и уколико драматично не поправе форму тешко да ће "црвено-бијели" извући и новац који им треба да дају за плате, а камоли да зараде на њима да би коначно почели да топе дуг и крену путем стабилизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана