Перо Антић, кошаркаш Црвене звезде, за Глас Српске: НБА лига Хаваји у односу на Евролигу

Милан Зубовић
Перо Антић, кошаркаш Црвене звезде, за Глас Српске: НБА лига Хаваји у односу на Евролигу

Лакташи - Повратак Пере Антића у Црвену звезду послије десет година усрећио је армију навијача која је знала да је екипа добила вођу на терену и некога ко држи атмосферу, те продужену руку тренеру Душану Алимпијевићу, који је тек ступио на велику сцену.

Није било планирано да искусни Македонац буде носилац игре већ неко ко ће својим искуством помоћи тиму када "зашкрипи" против богатих европских клубова, али је једно вријеме добијао много већу минутажу од очекиване. То га је коштало повреде Ахилове тетиве, па је почетком године пропустио доста мечева, а вратио се на завршном турниру Купа Радивоја Кораћа у Нишу.

- Не знам колико су планирали да играм и то је питање за тренера и стручни штаб који одлучује о томе. Тренер Алимпијевић је вођа тима и верујемо у његов систем. Игра се колико он каже и тако мора бити јер је ово Звезда - изјавио је Антић.

Досадашњи потез сезоне је тројка у посљедњим секундама меча са Реал Мадридом, којом је утишао навијаче "краљевског" клуба.

- Срећни смо што смо добили тај сусрет и што је тројка ушла, а замислите да није ушла. Било би трагично. Видите колика је мала граница за такве ствари. Срећа па је лопта ушла у кош и срећан сам што је то прва победа над Реалом у гостима након 44 године. Идемо даље, пуно је утакмица, путовања, а ту је и умор, док године нису битне, односно да ли си млад или стар играч. Имамо своје циљеве, један смо изгубили и идемо да поправимо ствари - рекао је Антић, алудирајући на пораз у финалу Купа Радивоја Кораћа.

Нови формат Евролиге донио је много више путовања него ранијих сезона, што је доста слично НБА лиги.

- Много је напорно, а НБА лига је опуштенција у односу на ово. Као да си на Хавајима - казао је Антић у свом стилу.

Ипак, током двије сезоне проведене у Атланата Хоуксима водио је велике битке са центрима најјаче лиге свијета, а један му је остао у посебном сјећању.

- Двајт Хауард је био најнезгоднији за чување, играо сам неколико пута против њега, а једанпут ме ударио у врат, који ми је два дана остао искривљен. Изгубим десет килограма на утакмици играјући против њега - истакао је Антић.

Као веома енергичан кошаркаш, познат је по томе што у игри користи доста финти својствених играчима са ових простора који су их први почели примјењивати, а углавном су их научили на уличним баскетима.

- Наравно да сам их користио у НБА лиги и зато сви наши играчи успевају. То је Дивац први донео тамо и прво сам учио од њега, потезе попут "столице", па да повучем финте шутева. Користиш оно што имаш - нагласио је Антић.

У првом мандату у београдском клубу имао је мањи обрачун са Фелипеом Рејесом из Реал Мадрида.

- Такве ствари се дешавају. Он је емотиван играч, ја сам га провоцирао и десило се што се десило, али смо без обзира на све пријатељи. Нисам цвећка и на терену не бих препознао ни рођеног буразера када бисмо играли један против другог. Све је за мој тим, а после утакмице идемо на пиће - изјавио је Антић.

Његов бивши саиграч из Фенербахчеа Богдан Богдановић бриљира у дебитантској НБА сезони, а прати и учинак осталих српских кошаркаша.

- Бјелица не добија потребну минутажу, Боби такође, Милош се добро снашао, а о Јокићу шта да се прича јер игра изванредно. Са Богијем сам највише у контакту и сваки дан се чујемо. Био ми је цимер и увек сам му говорио да сруши мој рекорд у НБА лиги, а он је у три месеца срушио све моје рекорде, тако да немам шта да кажем више о његовој игри. Желим му још да игра плеј-оф и финале конференције - казао је Антић.

Са Фенербахчеом је прошле сезоне освојио Евролигу и вјерује да турски тим то може поновити на Фајнал фору, који ће бити одржан у Београду, гдје би волио да заигра са Звездом управо против свог бившег тима.

- Мислим да Фенер може одбранити титулу. Тамо је Жељко Обрадовић командант и нема зезанције. Имају одличан тим и одличну хемију, а предводи их најбољи тренер. Ако дођу ту у Београд, ићи ћу да их гледам, мада бих више волео да играм против њих - истакао је Антић.

Забринула га Игокеа

На утакмици против Игокее уписао је 11 поена током 17 минута на паркету.

- Честитам Игокеи на фантастичној игри и знам да су имали проблема са повредама, али су показали карактер против екипе која је јача на папиру. Хвала публици на сјајној атмосфери и подршци. Уписали смо победу, али морамо да се забринемо и играмо боље јер нисмо испоштовали ствари које је тренер тражио. Срећни смо што смо први и што смо математички осигурали то место пред плеј-оф и цепамо даље - рекао је Антић.

Каријера

Работнички (1999/2001), АЕК (2001/05), Црвена звезда (2005/07), Лукоил (2007/08), Локомотив Ростов (2008/09), Лукоил (2009/10), Спартак Санкт Петербург (2010/11), Олимпијакос (2011/13), Атланта (2013/15), Фенербахче (2015/17), Црвена звезда (2017/?).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана