Одлука о истражном затвору за Здравка Мамића 30. новембра

Агенције
Одлука о истражном затвору за Здравка Мамића 30. новембра

Загреб - Осјечки Жупанијски суд ће 30. новембра поновно одлучивати о приједлогу Ускока да се бившем директор НК "Динама" Здравку Мамићу одреди истражни затвор у случају друге оптужнице за извлачење новца из тога клуба, сазнаје се на Жупанијском суду.

Врховни суд је прихватио жалбу Ускока те укинуо ранију одлуку осјечког Жупанијског суда, из јула ове године, да се Мамићу не одреди истражни затвор, из разлога јер против окривљеног већ постоји одлука о одређивању истражног затвора, у првом поступку вођеном на том суду, односно због става да против исте особе не могу истовремено егзистирати двије одлуке о одређивању истражног затвора у два предмета.

Након одлуке Врховног суда нова сједница оптужног вијећа за одлучивање о истражном затвору у предмету против окривљеног Здравка Мамића и осталих одржаће се 30. новембра у 10,00 сати, саопштио је портпарол Жупанијског суда Мирослав Рожац.

Извори блиски истрази нагађају да ће у случају да суд овог пута одреди истражни затвор Мамићу, Хрватска моћи затражити његово изручење, пошто је ријеч о случају који је услиједио након потписивања међудржавног споразума о изручењу с Босном и Херцеговином. Мамић је у јуну неправоснажно осуђен на шест и по година затвора због извлачења око 116 милиона куна из Динама, а непосредно уочи изрицања те пресуде он је отишао у Босну и Херцеговину те данас живи у Међугорју.

Иако је за њим расписана потјерница, изручење Хрватској је избјегао захваљујући чињеници да је рођен у БиХ па по тој основи има и бх. држављанство што га тренутноо штити од затвора.

Другом оптужницом, која још није потврђена, уз Здравка Мамића, обухваћени су његов син Марио, брат Зоран, бивши "Динамов"директор Дамир Врбановић, предузетнцици Сандро Стипанчић и Игор Крота те менаџер Никкy Артур Вуксан. Оптужница Здравка Мамића терети да је, од децембра 2004. до децембра 2015. године, остале окривљен организовао у злочиначко удружење те да су склапањем фиктивних уговора између "Динама" и више страних компанија те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча клуб оштетили за више од 144 милиона куна. Уз наведено, тврди се у оптужници, НК Динамо је неосновано обавезан за плаћање додатног износа од још 7.35 милиона евра, односно 55,8 милиона куна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана