Od danas zvanično – Hala sportova Ranko Žeravica

Tanjug
Od danas zvanično – Hala sportova Ranko Žeravica

Beograd - Spomen ploča sa likom legendarnog trenera Ranka Žeravice postavljena je na Hali sportova na Novom Beogradu, koja će ubuduće nositi njegovo ime.

Spomen ploču su otkrili predsjednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, prvi čovjek Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas, potpredsjednik KSS Dejan Tomašević i supruga Zaga Žeravica.

Prijedlog KSS brzo je prošao proceduru opštine Novi Beograd kako bi poznata hala nosila ime trenera koji je upravo u njoj pravio odlične rezultate sa Partizanom.

"Najmanje što smo mogli je da brzo odgovorimo na predlog KSS. Ako neće brzo da reaguje bivši sportista, onda ne znam ko će. Pozvao bih da svi sportski objekti u zemlji dobiju naziv nekog našeg istaknutog sportiste u inostranstvu. To je moj javni predlog i nadam se da će biti pozitivno odgovoren", rekao je Šapić.

Tomašević se zahvalio opštini Novi Beograd što je usvojila inicijativu Saveza.

"Ranko je bio jedan od tvoraca košarke posle rata. Iz ličnog iskustva znam koliki je uticaj imao u Evropi", poručio je Tomašević.

Skupu su prisustvovali i prvi čovjek KK Crvena zvezda Nebojša Čović, direktor ‘crveno-bijelih’ Davor Ristović, direktor Partizana Mlađan Šilobad, legendarni košarkašk Zoran Moka Slavnić, poznati trener Vlade Đurović i mnogi drugi

Žeravica, koji je preminuo u oktobru prošle godine, sa selekcijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. godine i Svjetsko prvenstvo deset godina ranije u Ljubljani. Takođe, kao selektor je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968, Svjetskom prvenstvu godinu dana ranije, kao i na Evropskim šampionatima 1969. i 1971. godine. Imao je i jednu bronzu, sa Svjetskog prvenstva 1982. godine.

U klupskoj karijeri vodio je Partizan u četiri navrata, Crvenu zvezdu u dva mandata, a bio je i trener Barselone, Pupe, Napolija, Splita, Kazerte, Saragose...

Godine 2007. primljen je u Kuću slavnih Svetske košarkaške federacije (FIBA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana