Novak četvrti put najbolji sportist svijeta

B92
Novak četvrti put najbolji sportist svijeta

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković dobitnik je najvećeg sportskog priznanja, nagrade Laureus.

Na velikoj ceremoniji u Monte Karlu, Novak je po četrvrti put u karijeri ponio ovo laskavo priznanje, takozvani “sportski Oskar”, pošto je proglašen za najboljeg sportistu svijeta u 2018.

Novak je prethodno dobijao ovu nagradu 2012, 2015. i 2016. godine. Posljednje dvije godine nije bio u konkurenciji jer, logično, nije ni mnogo igrao zbog problema sa povredom lakta.

Ove godine, srpski teniser je pobjedio u izuzetno jakoj konkurenciji, a iza njega su ostali vozač Formule 1 Luis Hamilton, košarkaš Lebron Džejms, atletičar Eluid Kipčog, te fudbaleri Kilijan Mbape i Luka Modrić.

Novak je u 2018. uspio da napravi veliki povratak na tron svjetskog tenisa. Sa 23. pozicije na ATP listi sredinom juna mjeseca, uspio je za svega pet mjeseci da se vrati na prvo mjesto ATP liste pošto je osvojio titule na Vimbldonu i US Openu, te masters trofeje u Sinsinatiju i Šangaju.

Ova nagrada ne reflektuje put od nekoliko meseci već rekao bih od Rolan Garosa 2016. kada sam držao sva četiri Grend slema. Hvala svima, hvala Laureusu na još jednoj nagradi koju sam dobio”, izjavio je Novak po prijemu nagrade.

Prije početka ceremonije, Novak je rekao:

Nelson Mandela, osnivač Čaureusa je rekao jednu prelepu stvar a to je da je sport univerzalan jezik. Imamo moć da menjamo i utičemo na živote mnogih ljudi, posebno mladih. Laureus upravo radi to, dotiče se tih oblasti gde se mladi bore da nađu svrhu i smisao u svom životu. Oni im daju nadu kroz sport. Zato se toliko mladih na ovom svetu oslanja na sport i sportske heroje jer se identifikuju s njima”, rekao je Đoković.

Dobitnici nagrada

 

Sportista godine: Novak Đoković (tenis)

Sportistkinja godine: Simon Bajls (gimnastika)

Najbolji tim godine: Fudbalska reprezentacija Francuske

World action ličnost godine: Kim Kloe (snoubord)

Sportska ličnost sa pos. potrebama: Henrijeta Farkašova (skijanje)

Povratak godine: Tajger Vuds (golf)

Sportski duh godine:Lindzi Von (skijanje)

Posebno dostignuće: Eluid Kipčog (atletika)

Životno dostignuće: Arsen Venger

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana