Nikola Stijaković, fudbalski golman Košica, za Glas Srpske: Sanjam dres Partizana i Srbije

Vasilije Radosavac
Nikola Stijaković, fudbalski golman Košica, za Glas Srpske: Sanjam dres Partizana i Srbije

Banjaluka - Fudbalski golman Nikola Stijaković gradi svoju karijeru u Slovačkoj braneći boje prvoligaša Košice i nada se da bi jednog dana mogao obući dres Partizana i selekcije Srbije.

Igračku karijeru započeo je sa sedam godina u Radničkom sa Novog Beograda po nagovoru kućnog prijatelja, dok mu je idol bio bivši čuvar mreže Partizana Ivica Kralj. Od tada je promijenio dosta klubova (Obilić, Palilulac, BSK Borča, Spartak Subotica, Zvijezda Gradačac). U redove Košica prešao je na početku prošle sezone pošto mu je istekao ugovor sa ekipom iz Gradačca pa slovački tim nije imao nikakvih obaveza u vezi sa isplatom prema premijerligašu BiH.

- Oduvek sam se divio čudesnim odbranama Kralja i baš zbog njega i mog kućnog prijatelja, isto bivšeg golmana Aleksandra Sarića, počeo sam da se bavim fudbalom i stao među stative. U svakom klubu u kojem sam bio bilo mi je lepo i ne bih mogao izdvojiti posebno nijedan. Ipak, mora se priznati da je u Evropi fudbalerima bolje i da trenutno baš uživam u Slovačkoj - rekao je Stijaković.

Rođen je 10. marta 1989. godine. u Sarajevu, ali se kao dijete prije rata u bivšoj Jugoslaviji preselio u Beograd. Stijaković je rekao da je kvalitet fudbalskih liga Srbije i BiH dosta sličan.

- Razlike u kvalitetu između srpske i bosanskohercegovačke lige smanjuju se iz godine u godinu. Naravno da je liga u Srbiji kvalitetnija, ali sada su to već nijanse. Iskreno, bilo mi je zanimljivije braniti u BiH zato što je liga ujednačenija i bukvalno svako svakog može pobediti. Za prvo mesto se bori više klubova, dok su u Srbiju prva dva mesta rezervisana za Partizan i Crvenu zvezdu - rekao je Stijaković.

On je izrazio želju da jednog dana nastupi u Partizanu za koji navija, kao i da obuče dres Srbije.

- Navijač sam Partizana odmalena, Zvezdu podržavam samo kad igra evropske utakmice, dok nemam omiljeni klub u Evropi. Za sada moja velika neostvarena želja je da obučem dres Srbije i nadam se će se jednog dana to ostvariti - zaključio je Stijaković.

Košice

Fudbalski klub Košice osnovan je 1952. godine i šampion Slovačke bio je dva puta (1997. i 1998), dok su nacionalni kup osvajali pet puta (1973, 1980, 1993, 2009, 2014). Pored Stijakovića, u ovom klubu nastupaju još tri Srbina (Ivan Ostojić, Boris Sekulić i Lazar Đorđević) i jedan Bosanac (Nermin Haskić).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana