Никола Пилић, славни тениски тренер: Ђоковић, ако игра у шестој брзини, најбољи је на свијету

Милан Зубовић
Никола Пилић, славни тениски тренер: Ђоковић, ако игра у шестој брзини, најбољи је на свијету

Бањалука - Послије 60 година прослављени тениски тренер из Хрватске Никола Пилић посјетио је Бањалуку.

Човјек који је имао највише утицаја на развој најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића одржао је неколико тренинга у граду на Врбасу са талентованим момком из Прњавора Драженом Петровићем, који је тек на почетку свог спортског пута. Када је у питању Пилић, главна тема разговора увијек је све оно везано за Ђоковића, било да је ријеч о игри било о припремама за турнире.

- Када је Новак у шестој брзини, он је најбољи играч на свијету. Не зато што је четири и по године био код мене, не зато што је учио од мене. Он је број један на свијету са скоро 4.800 бодова испред Рафаела Надала. Свака част Надалу, али Новак је бољи на свим подлогама, осим можда на земљи, гдје је сличан Шпанцу, иако при томе не желим да заборавим његових 12 титула Ролан Гароса. Новак је број један на свијету и то је мјесто које заслужује - истакао је Пилић. Иако Ђоковић (15) има мање гренд слем титула од Роџера Федера (20), за искусног стручњака то није мјерило ко је бољи од њих двојице, већ један други параметар.

- По мом мишљењу, то није главна тема. Мени је главна тема да Новак буде највише седмица број један и то је пуно важније него да ли ће имати 18 или 19 гренд слемова те се надам да ће бити више од 300 седмица на челу АТП листе. Има шансе да то оствари ако буде желио да игра четири-пет година. Ако Федерер може да игра са 38 година, може и Ноле. Свака част Федереру и Надалу, али Новак би то могао да направи. Не знам да ли има жељу да то направи и желио бих, прије свега, да буде здрав и нема проблема са повредама. Нећу да будем субјективан, али Новак, ако игра у шестој брзини, он је најбољи на свијету. Федерер је фантастичан играч и нећу да му одузимам ниједан милиметар иако је Новак мој фаворит. На концу, Новак са свим играчима на свијету има позитиван скор и то је то. Не интересују ме лијепе ријечи, већ бројеви, а они кажу да је Новак са сваким играчем, да ли је то Надал, Мареј или Федерер, има позитиван скор, што показује његову класу - нагласио је Пилић. Послије елиминације у полуфиналу Ролан Гароса од Доминика Тима, Новак неће играти турнире на трави све до Вимблдона, гдје брани титулу, који почиње 1. јула.

- Жао ми је што не игра ниједан турнир на трави прије Вимблдона, али тај Рим и Париз су му одузели пуно менталне и физичке снаге да је рекао да је боље да не игра ништа и припреми се за траву и одбрани оно што је прошле године освојио - изјавио је Пилић. У исто вријеме када је Ђоковић био члан Пилићеве тениске академије у Њемачкој, са њим је тренирао  Ернестс Гулбис. Иако је и Летонац био талентован као и Србин, каријере им се нису развијале на исти начин, а Гулбису су највише замјерали лагоднији живот пошто су му родитељи имућни. - Његов развој нема ништа с имовинским статусом. Живио је код маме и када му је дошао тата, умјесто да га направи тврђим, он га је наравио мекшим. Новак је генијалац, а Ернестс је имао 15 других идеја сваки дан. Био је талентован, али разлика свих тих резултанти је огромна. Новак је знао тачно шта жели и био фантастично фокусиран на то шта жели да направи. Када је рекао да жели бити број један, сви су се смијали осим мене. Нисам знао да ће бити број један, нисам знао ни да ће бити број три, али се нисам насмијао јер сам видио огромну бомбу у прсима која га гура напријед - закључио је Пилић.

Да ли ће млади Петровић кренути Ђоковићевим стопама, Пилић није могао да да одговор.

- То би требало да питамо оног горе. Он је много талентован, диван, културан и фин момак. Е сад, ако у наредне двије-три године буде наставио овако да ради, има шансе да постане играч, али да ће то постати, тешко је рећи. То никада нисам хтио да говорим, осим једне глупости везане за Гулбиса када је имао 16 и по година, а ја рекао да ће бити у првих десет на свијету. Постао је десети на свијету, али тек десет година касније него што сам то рекао. Бићу резервисан, Дражен игра лијеп тенис, технички добар и сад мора физички и ментално да очврсне да би успио у данашњој конкуренцији. Када сам 1973. године играо Ролан Гарос и поплаћано 23 дана хотела и 28 одсто таксија са својом женом, остало ми је 500 долара у џепу. Данас побједник добије око 1,2 милиона евра. Конкуренција је велика јер су награде веће и успјети у данашње вријеме је велика ствар - казао је Пилић.

Непремостива природна сила

 

Пилић је мишљења да простор бивше СФРЈ и даље обилује дјецом талентованом за спорт.

- Врло смо талентована земља када је у питању лопта. Да ли је то кошарка, фудбал, тенис, ватерполо... Пола вијека се свађам са људима шта је то таленат. Онај прави сам извире и то је нешто што се не може зауставити. Таленат је непремостива природна сила. Ако ови момци имају овдје једну бомбу (показујући на груди), не у килограмима него у тонама, вољу да буду најбољи те тренирањем, дисциплином и одрицањем доста тога у животу, онда имају шансе да постану играчи - казао је Пилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана