Nikola Kalinić, košarkaš Crvene zvezde, za Glas Srpske: Vreme za pobedu u top 16

Danijel Radujković
Nikola Kalinić, košarkaš Crvene zvezde, za Glas Srpske: Vreme za pobedu u top 16

Banjaluka - Top 16 Evrolige započeli smo sa četiri poraza. Međutim, ne želimo da budemo samo posmatrači i topovska hrana bilo kome. Utakmica protiv Albe je sjajna prilika da ostvarimo prvi trijumf i krenemo u pobednički niz u drugoj fazi.

Kazao je ovo za "Glas Srpske" krilni košarkaš Crvene zvezde Nikola Kalinić uoči večerašnjeg duela protiv njemačke ekipe u petom kolu top 16 Evrolige koji se igra od 20.45 časova.

- Alba je u prva četiri kola pokazala da je izvanredna ekipa. Iznenadili su Barselonu i pobedili Galatasaraj. Odlično su spremljeni i fenomenalno ih vodi naš trener Saša Obradović. Međutim, zašto da ne pobedimo? Iako su neki spominjali krizu u igri i pad forme kod nekih igrača, mislim da smo se sada vratili i ušli u pobednički kolosek. Smatram da možemo pobediti Albu i to nam je cilj - istakao je Kalinić.

Za razliku od većine duela u elitnom evropskom takmičenju, "crveno-bijeli" će Albu dočekati u dvorani "Pionir", umjesto u "Kombank areni". Kalinić smatra da to može biti prednost za njih.

- Tu treniramo i igramo mečeve ABA lige. Neki momci tu igraju već godinama, tako da im je poznata atmosfera. "Arena" nam je sada postala neki drugi dom, ali ipak "Pionir" nam je adresa i prva stanica. Mislim da će navijači da urade svoj deo posla i napune halu. Već se traži karta više i smatram da će u toj hali, koja je mnogo akustična, biti velika buka i možda nam to bude neki dodatni plus u borbi sa Albom - dodao je Kalinić.

Crvena zvezda u ovaj meč ulazi nakon 19. uzastopne pobjede u regionalnoj ligi. I to ne bilo kakve, već one protiv drugoplasirane Budućnosti u Podgorici, što "crveno-bijelima" nije pošlo za rukom već 11 godina. Upravo je Kalinić donio pobjedu pet sekundi prije kraja.

- Znači nam mnogo trijumf u Podgorici. Čujemo priče da imamo seriju od 19:0, pa kako ne bi bilo loše da nam se desi neki poraz. Mislim da baš na tom terenu nismo smeli dozvoliti i nismo na kraju dozvolili da izgubimo. To je za ekipu sjajna pobeda koja će nam dati samopouzdanje i dozu sigurnosti pred mečeve u ostatku sezone. Pre svega da se dignemo igrački i da igramo košarku kao na početku sezone. Nastavljamo da radimo i treniramo. Pokušaćemo što duže da ostanemo bez poraza u ABA ligi, ali treba da bude jasno da prava borba počinje u plej-ofu - smatra Kalinić.

Nakon što se priključio klupskim kolegama poslije Svjetskog prvenstva, osvajač srebrne medalje konstantno podiže formu, ali ne želi tu da se zaustavi.

- U poslednje vreme nije loše bilo. Kao što sam par puta rekao ranije, verovatno su ti moji koševi počeli da zatvaraju te neke poene igrača koji su na početku sezone izneli najveći teret. Tu se meni otvorilo i relativno sam iskoristio priliku. Moram da nastavim do kraja sezone održavati taj nivo i konstantnost. Naravno, biće dobrih i loših partija, ali najvažnije je da ekipa pobeđuje i da, kao sada u meču sa Budućnosti, uvek neki drugi momak iznese teret. To su sada bili Markus Vilijams, Čarls Dženkins i Majk Cirbes, koji iz utakmice u utakmicu podiže formu. Najbitnije je da ređamo pobede i da uvek neko drugi iskoči u prvi plan - zaključio je Kalinić.

Obradović: Kako protiv svojih?

Trener košarkaša Albe Saša Obradović nekadašnji je igrač Crvene zvezde i duel u "Pioniru" biće mu vrlo emotivan. Prvi put će igrati protiv ekipe za koju navija i u kojoj je ponikao.

- I dalje navijam za Zvezdu. Drago mi je da je klub u kojem sam odrastao sada u boljoj situaciji u odnosu na prethodne godine. Ovo će za mene biti čudno iskustvo. Pobeda za obe ekipe znači mnogo. Zvezda ima talentovan, snažan i atletski tim. Igranje u "Pioniru" biće još teže, jer većina mojih košarkaša nije navikla na takvu atmosferu - rekao je Obradović.

Znači podrška navijača

Od dolaska u redove Crvene zvezde Nikola Kalinić je postao jedan od omiljenih košarkaša među navijačima. Oni cijene njegovu požrtvovanost i atraktivnu igru koju pruža.

- Dosta mi znači podrška navijača. U poslednjih godinu desile su mi se fantastične stvari. Prvo, uspeh sa reprezentacijom, pa prelazak u Zvezdu i sada relativno dobar prvi deo sezone. Mnogo je lakše kada znaš da te vole navijači i da si im na pozitivnoj strani razmišljanja. Onda je lakše čak i kada se desi nešto loše. Tada navijači mogu to da shvate lakše. Pre svega mi moramo na terenu da pokazujemo najbolje što umemo i to će navijači da prepoznaju - kazao je Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana