Nenad Peruničić, selektor rukometaša Srbije za “Glas Srpske”: Neću tolerisati šetnju na terenu

Dušan Repija
Nenad Peruničić, selektor rukometaša Srbije za “Glas Srpske”: Neću tolerisati šetnju na terenu

Beograd - Gledanje utakmica rukometaša Srbije posljednjih godina bilo je prilično mučenje za sve one koji vole ovu igru, posebno navijače, a dolazak Nenada Peruničića na klupu trebalo bi da označi kraj perioda koji traje od 2012. godine i evropskog srebra osvojenog pod svodovima “Beogradske arene”.

Ne zato što div iz Pljevalja ima čarobni štapić i može preko noći da preokrene situaciju, već zbog njegovog stava i čvrste ruke koja garantuje rad, red i disciplinu, te borbenost koja je u minulom vremenu nerijetko nedostajala momcima koji su nosili dres Srbije.

- Sigurno ćemo gubiti neke utakmice, nadam se da će ih biti što manje. Bio sam izuzetno surov čovek prema sebi još dok sam igrao, a ništa se nije promenilo ni sada kada sam trener. Igrači koje treniram svaki meč izlaze na teren 20h40 bez respekta prema rivalu. Želju, borbenost i posvećenost niko ne može da vam oduzme, čak i kada ste objektivno manje kvalitetni! To je nešto što će biti naša odlika. Moja odgovornost je ogromna, prihvatam je 1.000 odsto. Bitno je da momci punog srca dođu na okupljanje, jer je reprezentacija duša i nešto za šta ne treba posebna motivacija. Neće biti šetnje na terenu - rekao je Peruničić za “Glas Srpske”.

Tokom, a posebno poslije Evropskog prvenstva u Hrvatskoj u javnost je isplivao sav prljav veš. Igrači su potpisali pismo u kojem navode da je selektor Jovica Cvetković nerijetko bio pijan, a on im odgovorio da je bio pijan od kafe i cigareta koje je “tamanio” jer su igrači odbijali da prihvate njegove postulate. Poslije još jednog fijaska nekoliko igrača predvođenih Petrom Nenadićem rekli su da više neće igrati za “orlove”.

- Nisam takav da neke stvari radim unapred. Čekao sam da zvanično budem postavljen pa sada krećem sa radom. Znam za sve stvari koje su se izdešavale i one su takve kakve jesu. Ne bih osuđivao ni jednu ni drugu stranu. Da li će se neki momci vratiti u tim još ne znam, ali znam da će jezgro reprezentacije činiti igrači koji su izneli teret kvalifikacija i odveli nas na Svetsko prvenstvo. Treba da imamo bazu od 25-30 igrača, među kojima su i juniorski reprezentativci, da što bezbolnije pregrmimo smenu generacija i ugledamo se na sisteme gde je to odrađeno na pravi način. Imamo juniora na koje treba ozbiljno računati - rekao je popularni Terminator, koji će danas i zvanično biti promovisan.

Debi na klupi imaće 24. oktobra protiv Belgije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a u grupi dva još su Hrvatska i Švajcarska. U januaru 2018. na programu je Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj, a Srbija je u grupi sa Njemačkom, Francuskom, Južnom Korejom, Brazilom i Rusijom.

Celje ili Zagreb kao vodilje

Mnogo poznatih i priznatih trenera ovog ljeta preuzelo je brigu o superligaškim klubovima u Srbiji, a iz inostranstva se vratilo nekoliko bivših reprezentativaca.

- Desilo se mnogo pozitivnih stvari, međutim, još ima mnogo klubova koji jedva treniraju i takmiče se. Mislim da je najbolje rešenje određivanje prioriteta, jer nemamo uslove da razvodnjavamo kvalitet. Cenim da bi to bila uspešna priča poput Celja ili Zagreba - rekao je Peruničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana