Nemanja Maksimović, reprezentativac Srbije, za “Glas Srpske”: Ne pamtim kad smo ovako izginuli na terenu

Dušan Repija
Nemanja Maksimović, reprezentativac Srbije, za “Glas Srpske”: Ne pamtim kad smo ovako izginuli na terenu

Lisabon - Ključeve igre Srbije na sredini terena, posebno kada je u pitanju destrukcija napada rivala u Lisabonu, držao je Nemanja Maksimović.

Obično se za igrače njegovih karakteristika kaže da su nevidljivi na terenu, ali da je za tim od presudnog značaja njihova igra. I zaista, vezni fudbaler Hetafea pretrčao je kilometre i kilometre, fenomenalno zatvarao prostor, presjekao mnogo lopti i onako iz sjenke obavio odličan posao. Bod na gostovanju protiv favorita grupe ohrabrenje je na početku kvalifikacija i dobar putokaz za nastavak.

- Bila je vrlo komplikovana utakmica, posebno jer su Portugalci imali imperativ posle kiksa sa Ukrajinom. Dobro smo se branili, primili pomalo glup gol, ali na kraju ne smemo da se žalimo. Oni su nas pritisli, što smo i očekivali, imali su dosta šansi, ali smo im dobro odgovorili u našim napadačkim akcijama, pa je remi najpravedniji. Osam utakmica ne znamo za poraz, pre ovog meča remizirali smo sa Nemcima i to bi trebalo da nešto govori. Rastemo iz utakmice u utakmicu, sazrevamo i verujem da smo na pravom putu - rekao je Maksimović za “Glas Srpske”.

Utisak gledalaca sa strane je da je Srbija u prethodnih 180 minuta pokazala mnogo više borbenosti nego u prošlim vremenima.

- Mislim da ste u pravu. Otkako sam ja u timu, ne pamtim da smo ovako “izginuli”. Svi želimo najbolje, stremimo ka jednom cilju. Za početak, on se zove plasman na Evropsko prvenstvo. Imamo odličnu generaciju, super se slažemo i verujem da nećemo omanuti - naglasio je momak čiji su korijeni iz Han Pijeska.

Poslije povrede Mijata Gaćinovića, Maksimoviću se na sredini terena pridružio Adem Ljajić i odigrao jednu od najborbenijih utakmica.

- Odlično mi je pomagao, jako se potrošio. Nije mu to prirodna pozicija, ali je pokazao da može da odgovori defanzivnim zadacima. Svi smo se podredili cilju, Aleksandar Mitrović je sprintao iz napada u odbranu i obrnuto. Dušan Tadić je pokazao klasu, ovo je njegova sezona, sve mu ide kako zamisli... Žao mi je zbog primljenog gola, jer se Ljajić i ja nismo razumeli. On je mislio da ću ja ispratiti Danila, a ja obrnuto, tako da je bilo kasno kada sam krenuo za njim, a on fantastično završio akciju - objasnio je Maksimović.

Mali propust prilikom gola Portugalaca nadoknadio je kasnije kada je izbacio loptu praktično sa gol-linije, a isto je učinio i nekoliko dana ranije u Volfzburgu.

- Imao sam tu sreću i naravno da mi je drago. Trudim se da čitam igru najbolje što mogu. Sve mi se poklopilo, hvala bogu, kako u reprezentaciji, tako u klubu i nadam se da ću ovako nastaviti. Nije lako kada ste novi u najboljoj selekciji, a ja sam prethodno napravio veliki korak prelaskom iz Kazahstana u Španiju. Trebalo je vremena da se sve posloži - naglasio je Maksimović.

Portugalci su nezadovoljni suđenjem Simona Marčinijaka, jer smatraju da ih je oštetio za jedanaesterac poslije igranja rukom Antonija Rukavine.

- Nisam video tu situaciju, čak nisam stigao ni da pregledam snimak, ali Antonio kaže da ga je lopta prvo zakačila po nosu, pa onda udarila u ruku. S druge strane, niko ne pominje da je Pepe zaslužio crveni karton. Neverovatno je kako taj čovek ulazi u duele, čini mi se da svaki put ide sa namerom da udari protivnika, a onaj start nad Tadićem je vrlo ružan i bezobrazan - rekao je Maksimović.

Bez obzira na to što reprezentativnih akcija neće biti do juna, tabela grupe B mogla bi da se promijeni ukoliko UEFA kazni Ukrajince zbog (ne)dozvoljenog nastupa Žuniora Moraeša.

- Gledajući iz naše perspektive, možda bi bilo dobro da bude pokrenut postupak, ali ne želim nikom zlo. Nema potrebe da se zamaramo time. Mislim da imamo kvalitet da se na terenu izborimo za jedno od prva dva mesta. U junu gostujemo baš kod Ukrajinaca, koji su pokazali da su vrlo čvrsta ekipa koja nikada ne odustaje. Baš kao i mi, igrali su nerešeno sa Portugalcima i dobili Luksemburg u sudijskoj nadoknadi, što je dokaz da poseduju karakter - rekao je Maksimović.

Može li Hetafe u LŠ?

Selidba iz Valensije u Hetafe prošlog ljeta ispostavila se kao pun pogodak za Maksimovića. Mali tim iz predgrađa Madrida pravi je hit La lige i deset kola prije kraja zauzima četvrto mjesto koje vodi u Ligu šampiona.

- Za svakog igrača je najbitnije da igra u kontinuitetu, a time sam se vodio tokom cele karijere. Odlično mi je u Hetafeu, ali nema nikakve euforije. Ne razmišljamo o Ligi šampiona, u glavi nam je samo meč sa Leganesom predstojećeg vikenda - rekao je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana