Неле Карајлић: Партизан још живи у 1946. години

Душан Репија
Неле Карајлић: Партизан још живи у 1946. години

Београд - Умјетнички нос Ненада Јанковића, алијас Др Нелета Карајлића, бившег члана Управног одбора Партизана, намирисао је све, најблаже речено, скандале па се на вријеме одрекао свог мандата како не би био дио циркуса који се одиграо на пропалој сједници Скупштине клуба.

Сада, са временске дистанце од неколико мјесеци, прослављени умјетник анализира ситуацију на коју је упозоравао.

- Десило се оно за шта сам говорио да ће се десити. Партизан је машинерија која иде на старо гориво и због тога је све ово тако. Док сам био у управи клуба, покушавао сам да убиједим људе да направе нови статут, јер је постојећи одавно прегазило вријеме. Због тога се дешава да једни нападају друге и када човјек гледа са стране, изгледа да обје струје имају ваљане аргументе да истјерају своје - рекао је Карајлић.

Прослављени умјетник још једном је био видовит, баш као и крајем осамдесетих година прошлог вијека, али он истиче да су мање-више сви знали шта ће се десити.

- Није требало бити много паметан да схватите. Систем у Партизану није промијењен од 1946. године, дакле, од оснивања клуба. За вријеме комунизма један позив је могао да ријеши све и у клуб стигне довољно новца да он нормално функционише. У капитализму је другачије, с тим што су наши клубови и даље функционисали исто. Имали су човјека или људе негдје у врху који су могли ријешити све проблеме. Али, ни то више не може. Новца је све мање, нема више крава музара, нико није луд да даје свој новац, а да не зна коме га даје и како га неко троши. У том грму лежи зец - објашњава Карајлић.

Ипак, све може да буде другачије уколико би Партизан промијенио цјелокупну организацију.

- Срећа је када на чело клуба дође добар домаћин и брине се о сваком динару. Ипак, несрећа је да послије доброг увијек дође лош домаћин, који онда све упропасти. Е, то му не смијемо дозволити. Морамо да направимо механизам који ће га спријечити у лошим намјерама и натјерати да слијепо чита правила које је неко прописао, као у Ватикану, то је кључ - завршио је Карајлић.

Омладинска школа

Будућност Партизана, али и свих клубова са ових простора умногоме зависи од омладинске школе.

- Сјећам се да смо Петра Шкулетића продали за пет милиона евра. То је велики новац, а Партизан има још Шкулетића. Међутим, новац одлази на разне стране, око клуба се мотају менаџери који лагодно живе од процената, а клубови тону у дубиозу. Када би постојала озбиљност о којој причам, све би могли ријешити. Све то је неко већ урадио, само треба да препишемо од других, рецимо Ајакса - рекао је Карајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана