Nebojša Joksimović, bivši reprezentativac Slovenije, za Glas Srpske: Kokoškov bog, Dončić heroj

Milan Zubović
Nebojša Joksimović, bivši reprezentativac Slovenije, za Glas Srpske: Kokoškov bog, Dončić heroj

Kopar - Euforija je zahvatila cijelu Sloveniju i ovakva atmosfera nije vladala čak ni za vrijeme Evropskog prvenstva 2013. godine kada smo bili domaćini, izjavio je nekadašnji reprezentativac Slovenije Nebojša Joksimović u intervjuu za "Glas Srpske".

* GLAS: Kakvo je stanje u Sloveniji nakon prve titule prvaka Evrope?

JOKSIMOVIĆ: Posle finala euforija je dostigla vrhunac. Ogromno zanimanje vladalo je ovih dana dok je ekipa igrala na EP i bilo je na višem nivou nego kada smo pre četiri godine bili domaćini prvenstva. Poseta od 6.000 navijača u istanbulskoj dvorani samo to potvrđuje. Letovi su bili popunjeni, ljudi su išli automobilima i autobusima i zanimanje nikad nije bilo veće.

* GLAS: Da li ste očekivali da Slovenija može do zlata?

JOKSIMOVIĆ: Neću reći da je uspeh došao neočekivano pošto je bilo malo onih koji su se nadali da možemo otići do kraja. Svojim igrama od početka igrači su nagovestili da mogu do medalje, možda ne zlatne, ali stvari su se jednostavno poklopile pa im skidam kapu do poda.

* GLAS: Šta je to Slovenija sada imala u odnosu na prošle godine kada je takođe imala odlične igrače? Šta je bio kohezivni faktor?

JOKSIMOVIĆ: Slažem se da su prethodnih godina ekipe po imenima bile jače, ali su uloge sada podeljene na vrhunski način počev od selektora koji je sada bog u Sloveniji. O Igoru Kokoškovu svi pričaju i analiziraju njegov rad. Ulivao je poverenje igračima i kada su gubili i kada su vodili sa 15 poena razlike. Krasila ga je mirnoća i izvukao je maksimum iz ekipe kojoj je retko ko davao bilo kakve nade da će se boriti za medalju.

* GLAS: Kakvo je Vaše mišljenje o Luki Dončiću koji je odigrao maestralno?

JOKSIMOVIĆ: On je heroj ovde i ne znam nikoga ko je sa 18 godina pokupio toliko simpatija nacije. Kada se pogleda šta on radi na terenu i kako vodi ekipu nema ravnog njemu. Nije u pitanju bljesak na jednoj ili dve utakmice već konstantno odlično igra dve sezone i sa 16 godina postao je član prvog tima Rela Madrida. Pokazalo je koliko je talenta i njegova adaptacija sa juniorske na seniorsku košarku, koja zna biti puna turbulencija, bila je kratka. Pred njim je svetla budućnost i samo nebo mu je granica.

* GLAS: Da li ste se zabrinuli kada je povredio nogu?

JOKSIMOVIĆ: Uvek se desi neka situacija koja poremeti ritam i niko nije bio baš pun optimizma nakon toga. Radovalo me to što ritam nije padao kada su izašli Dončić ili Dragić jer su oni koji su njih menjali odlično su obavljali zadatke i povukli kola. Dragić je na kraju bio premoren i momci su završnicu odigrali bez njega te pokazali da Slovenija nije ekipa od dva igrača.

* GLAS: Da li ste očekivali da Srbija stigne do finala pošto je na EP stigla sa desetkovanim timom?

JOKSIMOVIĆ: Od imena koja nisu igrala može se sastaviti reprezentacija što je bio veliki hendikep. Ipak, od Srbije se uvijek očekuje da bude u užem krugu favorita za  medalju. Meni nije veliko iznenađenje to što su igrali finale jer su momci iz ekipe vrhunski igrači koji igraju za jake klubove i imaju velike karijere iza sebe. Pre početka prvenstva davao sam najveće šanse Španiji, Srbiji i Francuskoj dok sam mislio da će Turska zbog domaćeg terena napraviti dobar rezultat, a potajno sam se nadao da će Slovenija umešati u to. Mislim da sam dosta pogodio.

* GLAS: U Srbiji su bili razočarani suđenjem i nekoliko igrača javno je to reklo. Kako se to Vi vidjeli?

JOKSIMOVIĆ: Bilo je nekoliko situacija na obe strane i svi su imali razloga da prigovaraju mada je i tokom ranijih utakmica na EP bilo sličnih situacija te se spominjalo da suđenje nije jednako. Treba imati na umu da nisu sudile evroligaške sudije na koje smo navikli pa treba razumeti te greške, ali verujem da nikoga nisu namerno oštetili.

Dragić

* GLAS: Dragić je odigrao fenomenalnu partiju i Srbija nije imala igrača da ga čuva. Kako ste vidjeli njegovu igru?

JOKSIMOVIĆ: Pokazao je kvalitet i ono što ga krasi u NBA ligi. Pokazao je liderstvo koje ga prati tokom karijere, ali je na ovom prvenstvu zablistao kao kapiten i vođa na terenu. Srbija je imala hendikep što nije igrao Branko Lazić da ga "stisne" u odbrani i smanji napadački učinak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana