Небојша Јоксимовић, бивши репрезентативац Словеније, за Глас Српске: Кокошков бог, Дончић херој

Милан Зубовић
Небојша Јоксимовић, бивши репрезентативац Словеније, за Глас Српске: Кокошков бог, Дончић херој

Копар - Еуфорија је захватила цијелу Словенију и оваква атмосфера није владала чак ни за вријеме Европског првенства 2013. године када смо били домаћини, изјавио је некадашњи репрезентативац Словеније Небојша Јоксимовић у интервјуу за "Глас Српске".

* ГЛАС: Какво је стање у Словенији након прве титуле првака Европе?

ЈОКСИМОВИЋ: После финала еуфорија је достигла врхунац. Огромно занимање владало је ових дана док је екипа играла на ЕП и било је на вишем нивоу него када смо пре четири године били домаћини првенства. Посета од 6.000 навијача у истанбулској дворани само то потврђује. Летови су били попуњени, људи су ишли аутомобилима и аутобусима и занимање никад није било веће.

* ГЛАС: Да ли сте очекивали да Словенија може до злата?

ЈОКСИМОВИЋ: Нећу рећи да је успех дошао неочекивано пошто је било мало оних који су се надали да можемо отићи до краја. Својим играма од почетка играчи су наговестили да могу до медаље, можда не златне, али ствари су се једноставно поклопиле па им скидам капу до пода.

* ГЛАС: Шта је то Словенија сада имала у односу на прошле године када је такође имала одличне играче? Шта је био кохезивни фактор?

ЈОКСИМОВИЋ: Слажем се да су претходних година екипе по именима биле јаче, али су улоге сада подељене на врхунски начин почев од селектора који је сада бог у Словенији. О Игору Кокошкову сви причају и анализирају његов рад. Уливао је поверење играчима и када су губили и када су водили са 15 поена разлике. Красила га је мирноћа и извукао је максимум из екипе којој је ретко ко давао било какве наде да ће се борити за медаљу.

* ГЛАС: Какво је Ваше мишљење о Луки Дончићу који је одиграо маестрално?

ЈОКСИМОВИЋ: Он је херој овде и не знам никога ко је са 18 година покупио толико симпатија нације. Када се погледа шта он ради на терену и како води екипу нема равног њему. Није у питању бљесак на једној или две утакмице већ константно одлично игра две сезоне и са 16 година постао је члан првог тима Рела Мадрида. Показало је колико је талента и његова адаптација са јуниорске на сениорску кошарку, која зна бити пуна турбуленција, била је кратка. Пред њим је светла будућност и само небо му је граница.

* ГЛАС: Да ли сте се забринули када је повредио ногу?

ЈОКСИМОВИЋ: Увек се деси нека ситуација која поремети ритам и нико није био баш пун оптимизма након тога. Радовало ме то што ритам није падао када су изашли Дончић или Драгић јер су они који су њих мењали одлично су обављали задатке и повукли кола. Драгић је на крају био преморен и момци су завршницу одиграли без њега те показали да Словенија није екипа од два играча.

* ГЛАС: Да ли сте очекивали да Србија стигне до финала пошто је на ЕП стигла са десеткованим тимом?

ЈОКСИМОВИЋ: Од имена која нису играла може се саставити репрезентација што је био велики хендикеп. Ипак, од Србије се увијек очекује да буде у ужем кругу фаворита за  медаљу. Мени није велико изненађење то што су играли финале јер су момци из екипе врхунски играчи који играју за јаке клубове и имају велике каријере иза себе. Пре почетка првенства давао сам највеће шансе Шпанији, Србији и Француској док сам мислио да ће Турска због домаћег терена направити добар резултат, а потајно сам се надао да ће Словенија умешати у то. Мислим да сам доста погодио.

* ГЛАС: У Србији су били разочарани суђењем и неколико играча јавно је то рекло. Како се то Ви видјели?

ЈОКСИМОВИЋ: Било је неколико ситуација на обе стране и сви су имали разлога да приговарају мада је и током ранијих утакмица на ЕП било сличних ситуација те се спомињало да суђење није једнако. Треба имати на уму да нису судиле евролигашке судије на које смо навикли па треба разумети те грешке, али верујем да никога нису намерно оштетили.

Драгић

* ГЛАС: Драгић је одиграо феноменалну партију и Србија није имала играча да га чува. Како сте видјели његову игру?

ЈОКСИМОВИЋ: Показао је квалитет и оно што га краси у НБА лиги. Показао је лидерство које га прати током каријере, али је на овом првенству заблистао као капитен и вођа на терену. Србија је имала хендикеп што није играо Бранко Лазић да га "стисне" у одбрани и смањи нападачки учинак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана