Не плашимо се никога па ни Роналда

Душан Репија
Не плашимо се никога па ни Роналда

Лисабон - Са серијом од седам утакмица без пораза и минулим ремијем у Њемачкој, фудбалери Србије вечерас са стадиона “Луж” почињу пут ка Европском првенству против актуелног шампиона Старог континента.

Португалци су фаворити групе Б, првенствено због двије ствари - континуитета и Кристијана Роналда. Један од најбољих фудбалера свих времена вратио се у национални тим након што је прескочио Лигу нација и сигурно је врло мотивисан да још једном одведе своју земљу на завршницу, а с обзиром на то да нису почели онако како су замишљали треба очекивати да вечерас запну свим снагама. Реми без погодака са Украјином показао је и слабости које екипа Фернанда Сантоша сигурно има, а које ће “орлови” покушати да искористе.

- Тај реми на старту за њих је додатни притисак. Међутим, то су велики играчи, могу да се носе с притиском, али не плашимо се. Кључ је да ми у првих 15 минута играмо као у Немачкој. Што дуже издржимо, притисак на страни домаћина биће све већи, а онда би и нама требало да буде лакше. Респектујемо противнике, али никога се не плашимо. Верујемо у себе - рекао је голман Марко Дмитровић који је чини се зацементирао своје мјесто међу стативама.

Роналдо се као и увијек трудио, али није му баш ишло против чврстих Украјинаца. Када наиђе такав дан Португалци не успијевају да пронађу Б опцију и игра им се углавном своди на јалов посјед из којег створе мало шанси. Екипа Андреја Шевченка дошла је да се одбрани не размишљајући о нападу, док је Србија у Волфсбургу показала да има огроман нападачки потенцијал иако није играла у најјачем саставу.

- Португалија је фаворит, али то ништа не значи. И ми имамо шансу. Свако има мане па и Португалија. Гледаћемо да их искористимо. Само да укротимо Роналда и решили смо већи део посла. У Шпанији сам два пута играо против њега и оба пута је мој Еибар изгубио од Реала. На нашем терену Роналдо је постигао два гола, али имао сам и неколико одличних одбрана против њега. Страшан је играч, један од најбољих на свету. За њега је најлакша припрема - мораш да будеш максимално концентрисан. Из сваке позиције може да те угрози, доминантан је и левом и десном ногом, постиже голове и главом, створи вишак, направи гол-шансу за саиграче. Ипак, не сумњам у одличну игру наше одбране и читаве екипе - рекао је Дмитровић.

Младен Крстајић неће ни вечерас моћи да рачуна на Александра Коларова и Филипа Костића те од раније изгубљене Немању Матића и Александра Пријовића, док га је Љубомир Фејса замолио да га изостави како би залијечио повреду и концентрисао се на партије у Бенфики. Дакле, селектор нема много простора за маневар, па не би требало да буде много промјена у односу на утакмицу са Њемачком. Отворена је конкуренција за позицију крај лијеве аут линије гдје би умјесто Мирослава Богосавца шансу могао да добије један од двојице накнадно позваних играча Милан Гајић или Филип Младеновић. Уколико је потпуно спреман, Тадић ће сигурно бити у стартној постави, а у том случају вјероватно “виси” Адем Љајић, док ће бити занимљиво видјети ко ће бити најближи голу Руија Патрисија. Лука Јовић је показао да је у одличној форми, док је Александар Митровић много дао Србији, а судећи према досадашњем начину игре, врло тешко, практично немогуће је да чине нападачки тандем, јер Крстајић не одустаје од 4-2-3-1 формације.

Како до Евра

Европско првенство 2020. године биће одржано у 12 земаља, а други пут у историји учествоваће 24 репрезентације. Пласман на завршницу обезбиједиће по двије селекције из десет квалификационих група, те још четири путем Лиге нација. Како је Србија обезбиједила пласман на завршницу Ц лиге, уколико не успије да освоји једно од прва два мјеста у групи Б, имаће резервну опцију да побједом у Ц Лиги нација оде на Евро. Ипак, било би много љепше и ефектније да посао буде завршен овим путем, а с обзиром на састав групе, “орлови” су уз Португалце ипак најближи одласку на ЕП, за нијансу ближи од Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана