Najveći makedonski stadion od danas nosi naziv po Toši Proeskom

B92
Najveći makedonski stadion od danas nosi naziv po Toši Proeskom

Skoplje - Najveći makedonski stadion “Filip Drugi” u Skoplju od danas se zove Nacionalna arena “Toše Proeski”, odlučila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Iz Vlade kažu da je ime prerano preminulog popularnog makedonskog pjevača odabrano jer je Toše Proeski “ostavio trajan trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji”.

“Jutros smo na redovnoj, 129. sjednici, donijeli odluku za preimenovanje stadiona Filip Drugi u Nacionalna arena Toše Proeski, u čast te ličnosti koja je ostavila trajan biljeg na makedonsku i regionalnu savremenu istoriju”, napisao je portparol Vlade Sjeverne Makedonije Mile Bošnjakovski na Tviteru.

Odluka o preimenovanju stadiona je u skladu sa makedonskim obevezama iz Prespanskog dogovora o rješavanju spora sa Grčkom oko imena.

Nekadašnji Gradski stadion je ime Nacionalna arena “Filip Drugi Makedonski” dobio 2009. u procesu takozvane antikvizacije koji je sprovodila vlada Nikole Gruevskog. Todor Toše Proeski, poznat kao “balkanski anđeo”, “makedonski slavuj”, itd., je bio jedan od najpopularnijih makedonskih pjevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi smatraju da je svojim osmejhom, pojavom i pjesmom ujedinio Balkan, a njegov zaštitni znak je bio: “Ve sakam site!” (“Sve vas volim!”). Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, gradu u južnoj Makedoniji, a tragično je nastradao 16. oktobra 2007. godine u hrvatskom gradu Nova Gradiška. Pjevačevo pravo ime Todor u prevodu znači Božji dar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana