Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović za Glas Srpske: Svi žele da pobijede evropskog šampiona

Ivan Dragičević
Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović za Glas Srpske: Svi žele da pobijede evropskog šampiona

Trend u evropskoj košarci je ono što igraju ekipe Željka Obradovića. Ovim riječima trener Bamberga Andrea Trinkijeri opisao je tendencije košarke na starom kontinentu i teško da je neko mogao da izrekne ljepši kompliment srpskom treneru.

Obradović je u maju deveti put podigao pehar Evrolige, ne postoji pojedinac, a ni klub koji je uspješniji od njega. Najbolji i najtrofejniji stručnjak Evrope krenuo je sa Fenerbahčeom u nove izazove i predstojeća sezona je peta na klupi tima iz Istanbula. Prvi put u istoriji neki turski tim nosi lovorike, ali i teret aktuelnog šampiona Evrope i zbog toga je Željko dostigao slavu sličnu onoj koju odavno ima u Atini. Poslije osvajanja turnira u Zadru, Fener je sinoć igrao u Ljubljani protiv Olimpije, a već večeras je spektakl u Beogradu gdje gostuje Partizanu.

* GLAS: Fenerbahče je na turneji po bivšoj Jugoslaviji. Poslije osvajanja turnira u Zadru, gostovanja u Ljubljani očekuju vas utakmice u Beogradu i Čačku. Koliko vam znači to što ćete obići te centre?

OBRADOVIĆ: Imam mnogo prijatelja u svim tim gradovima i radujem se susretima. Drago mi je što ću sa svojom ekipom igrati ove utakmice koje nam znače u smislu da jurimo formu pred početak sezone. Večeras igramo u Beogradu protiv Partizana, a već sutra u mom rodnom Čačku protiv Borca. Posle toga igračima ću dati slobodno, jer nije lako odigrati šest utakmica za kratko vreme i na različitim mestima pa ću zbog toga dosta da ih rotiram. Svi imaju normalnu minutažu, ovo im je dobra šansa da se dokažu, a meni da vidim na koga mogu da računam.

* GLAS: Fenerbahče je imao devet košarkaša u raznim reprezentacijama što je najviše od svih klubova. Iz tog ugla Vaša ekipa bila je najviše oslabljena u pripremnom periodu pa nam opišite na koji način ste radili?

OBRADOVIĆ: Svesni situacije u kojoj smo se našli počeli smo pripreme najkasnije do sada, 4. septembra i do prve zvanične utakmice radićemo četiri sedmice. Imamo Prezident kup protiv Banvita 4. oktobra, a tri dana kasnije počinje prvenstvo Turske pa zatim i Evroliga. Pozvali smo igrače iz raznih zemalja, koji nemaju klubove, da nam pomognu u radu i da to bude prilika i njima da imaju dobar trening. Izuzetno sam im zahvalan zbog toga, u Zadru smo imali prvi trening da smo skoro kompletni, jer su nam nedostajala još tri igrača Bobi Dikson, Nikola Kalinić i Džejms Naneli. Ponašamo se kao da su svi tu, ali je komplikovano.

* GLAS: Međi onima koji su od početka priprema sa Fenerbahčeom je i 16-godišnji Tarik Biberović koji igra za sarajevske Sparse. Dobio je priliku da igra, konstantno ga savjetujete pa kakva je njegova budućnost u Fenerbahčeu?

OBRADOVIĆ: Ne znam kakva je njegova budućnost, radi se o izuzetnom talentovanom košarkašu. Drago nam je što je sa nama, daću mu priliku, a strpljenje je najvažnija stvar kod mladih igrača. Imaju priliku da igraju sa pravim košarkašima od kojih mogu i treba da uče i upijaju prave stvari. 

* GLAS: Zbog svih navedenih faktora i kasnijeg priključivanja reprezentativaca, pripremni period zahvatiće početak sezone. Jeste li saglasni sa tim da ćete morati da se uigravate i kroz takmičarske utakmice?

OBRADOVIĆ: Ponovo bih apostrofirao strpljenje kao najvažniju kategoriju. Ono što je važno, imaćemo veoma motivisane protivnike, jer svi žele da pobede evropskog šampiona. Moramo da budemo na njihovom nivou u tom smislu i energetski i motivaciono. Zadovoljan sam kako sada sve izgleda, jer moji igrači pokazuju veliku želju.

* GLAS: Nazire li se rješenje problema evropske košarke kreiranog od strane FIBA i Evrolige? Utisak je da se stvar ne pomjera i da se kriza svakog dana dodatno produbljuje?

OBRADOVIĆ: Mnogo puta sam pričao o tome, moj stav je poznat i nema potrebe da ga ponavljam. Tragedija je šta se dešava sa evropskom košarkom i tome nema kraja. Evroliga ima svoj kalendar i mislim da taj kalendar ostaje, jer su ga izglasali klubovi tako da zahtevi nekih federacija nisu ostvarivi.

* GLAS: Reprezentacija Srbije nastavila je kontinuitet vrhunskih rezultata i na Evropskom prvenstvu u Turskoj gdje je osvojena treća srebrna medalja na posljednja četiri takmičenja. Uživo ste ispratili utakmice pa kako je to izgledalo iz Vašeg ugla?

OBRADOVIĆ: Reprezentacija je nažalost bila u situaciji da su mnogi igrači otkazali iz raznih razloga ili bili povređeni. Selektor Aleksandar Đorđević je pravi lider, nije kukao niti se žalio već je spremio igrače. Igrali su odličnu košarku i ovo srebro je podvig.

* GLAS: Novi susret zakazujemo u maju na Fajnal foru u Beogradu?

OBRADOVIĆ: Nadam se.

Ponosan na Dudu

* GLAS: Dušan Ivković otišao je u trenersku penziju poslije prebogate karijere i biće malo neobično bez njega na trenerskoj klupi?

OBRADOVIĆ: Ponosan sam na prijateljstvo sa njim. Pored košarkaških i ličnih odnosa, vezani smo porodično kao kumovi. Žao mi je što Dudu više neću viđati na klupi, ostavio je veliki trag u košarci. Svaki put kada razgovaramo, makar telefonski, nemoguće je da se ne dotaknemo košarkaških tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana