Најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић за Глас Српске: Сви желе да побиједе европског шампиона

Иван Драгичевић
Најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић за Глас Српске: Сви желе да побиједе европског шампиона

Тренд у европској кошарци је оно што играју екипе Жељка Обрадовића. Овим ријечима тренер Бамберга Андреа Тринкијери описао је тенденције кошарке на старом континенту и тешко да је неко могао да изрекне љепши комплимент српском тренеру.

Обрадовић је у мају девети пут подигао пехар Евролиге, не постоји појединац, а ни клуб који је успјешнији од њега. Најбољи и најтрофејнији стручњак Европе кренуо је са Фенербахчеом у нове изазове и предстојећа сезона је пета на клупи тима из Истанбула. Први пут у историји неки турски тим носи ловорике, али и терет актуелног шампиона Европе и због тога је Жељко достигао славу сличну оној коју одавно има у Атини. Послије освајања турнира у Задру, Фенер је синоћ играо у Љубљани против Олимпије, а већ вечерас је спектакл у Београду гдје гостује Партизану.

* ГЛАС: Фенербахче је на турнеји по бившој Југославији. Послије освајања турнира у Задру, гостовања у Љубљани очекују вас утакмице у Београду и Чачку. Колико вам значи то што ћете обићи те центре?

ОБРАДОВИЋ: Имам много пријатеља у свим тим градовима и радујем се сусретима. Драго ми је што ћу са својом екипом играти ове утакмице које нам значе у смислу да јуримо форму пред почетак сезоне. Вечерас играмо у Београду против Партизана, а већ сутра у мом родном Чачку против Борца. После тога играчима ћу дати слободно, јер није лако одиграти шест утакмица за кратко време и на различитим местима па ћу због тога доста да их ротирам. Сви имају нормалну минутажу, ово им је добра шанса да се докажу, а мени да видим на кога могу да рачунам.

* ГЛАС: Фенербахче је имао девет кошаркаша у разним репрезентацијама што је највише од свих клубова. Из тог угла Ваша екипа била је највише ослабљена у припремном периоду па нам опишите на који начин сте радили?

ОБРАДОВИЋ: Свесни ситуације у којој смо се нашли почели смо припреме најкасније до сада, 4. септембра и до прве званичне утакмице радићемо четири седмице. Имамо Президент куп против Банвита 4. октобра, а три дана касније почиње првенство Турске па затим и Евролига. Позвали смо играче из разних земаља, који немају клубове, да нам помогну у раду и да то буде прилика и њима да имају добар тренинг. Изузетно сам им захвалан због тога, у Задру смо имали први тренинг да смо скоро комплетни, јер су нам недостајала још три играча Боби Диксон, Никола Калинић и Џејмс Нанели. Понашамо се као да су сви ту, али је компликовано.

* ГЛАС: Међи онима који су од почетка припрема са Фенербахчеом је и 16-годишњи Тарик Биберовић који игра за сарајевске Спарсе. Добио је прилику да игра, константно га савјетујете па каква је његова будућност у Фенербахчеу?

ОБРАДОВИЋ: Не знам каква је његова будућност, ради се о изузетном талентованом кошаркашу. Драго нам је што је са нама, даћу му прилику, а стрпљење је најважнија ствар код младих играча. Имају прилику да играју са правим кошаркашима од којих могу и треба да уче и упијају праве ствари. 

* ГЛАС: Због свих наведених фактора и каснијег прикључивања репрезентативаца, припремни период захватиће почетак сезоне. Јесте ли сагласни са тим да ћете морати да се уигравате и кроз такмичарске утакмице?

ОБРАДОВИЋ: Поново бих апострофирао стрпљење као најважнију категорију. Оно што је важно, имаћемо веома мотивисане противнике, јер сви желе да победе европског шампиона. Морамо да будемо на њиховом нивоу у том смислу и енергетски и мотивационо. Задовољан сам како сада све изгледа, јер моји играчи показују велику жељу.

* ГЛАС: Назире ли се рјешење проблема европске кошарке креираног од стране ФИБА и Евролиге? Утисак је да се ствар не помјера и да се криза сваког дана додатно продубљује?

ОБРАДОВИЋ: Много пута сам причао о томе, мој став је познат и нема потребе да га понављам. Трагедија је шта се дешава са европском кошарком и томе нема краја. Евролига има свој календар и мислим да тај календар остаје, јер су га изгласали клубови тако да захтеви неких федерација нису оствариви.

* ГЛАС: Репрезентација Србије наставила је континуитет врхунских резултата и на Европском првенству у Турској гдје је освојена трећа сребрна медаља на посљедња четири такмичења. Уживо сте испратили утакмице па како је то изгледало из Вашег угла?

ОБРАДОВИЋ: Репрезентација је нажалост била у ситуацији да су многи играчи отказали из разних разлога или били повређени. Селектор Александар Ђорђевић је прави лидер, није кукао нити се жалио већ је спремио играче. Играли су одличну кошарку и ово сребро је подвиг.

* ГЛАС: Нови сусрет заказујемо у мају на Фајнал фору у Београду?

ОБРАДОВИЋ: Надам се.

Поносан на Дуду

* ГЛАС: Душан Ивковић отишао је у тренерску пензију послије пребогате каријере и биће мало необично без њега на тренерској клупи?

ОБРАДОВИЋ: Поносан сам на пријатељство са њим. Поред кошаркашких и личних односа, везани смо породично као кумови. Жао ми је што Дуду више нећу виђати на клупи, оставио је велики траг у кошарци. Сваки пут када разговарамо, макар телефонски, немогуће је да се не дотакнемо кошаркашких тема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана