Муслин одступио, мијења га Крстајић

Душан Репија
Муслин одступио, мијења га Крстајић

Београд - Славољуб Муслин званично више није селектор Србије, потврдио је Фудбалски савез Србије, који је нагласио да су двије стране договориле споразумни раскид уговора.

Оно што се кувало претходних неколико дана јуче је добило очекивани епилог, па човјек који је одвео "орлове" на Мундијал неће имати прилику да их води у Русији. Њега ће, бар привремено, замијенити досадашњи први помоћник Младен Крстајић, који је именован за вршиоца дужности. Предсједник бијељинског Радника сигурно ће водити Србију у два пријатељска меча против Кине 10. новембра и Јужне Кореје четири дана касније.

Челници српске куће фудбала су се у кратком саопштењу на сајту куртоазно захвалили Муслину на сарадњи, али нису понудили објашњења зашто је донесена оваква одлука. Протеклих дана у медијима су провлачени разлози због којих ће доћи до прекида сарадње, али ма колико они били утемељени, чини се да је ово преседан у свијету фудбала. Први човјек савеза Славиша Кокеза наводно је Муслину замјерио на непозивању младих играча, у првом реду Сергеја Милинковић-Савића, тактици 3-4-3, као и лошој игри у мечевима са Аустријом и Грузијом.

У медијима су се претходних дана, дословно из минута у минут, појављивали фаворити за добијање посла, али чини се да је књига спала на два слова. То су Ивица Јовановић и Александар Станојевић.

Драган Стојковић није заинтересован за ту функцију због чврстог уговора у Гвангџуу РФ, Синиша Михајловић је тужио ФСС због дуга из времена док је био селектор. Хрватски медији наводе да је и Роберт Просинечки у најужем кругу, али то је ипак мање реална опција, као и могућност да то буде Љубиша Тумбаковић, док је из комбинација испао и Словак Владимир Вајс. Послије чишћења редова, остали су Јовановић и Станојевић, с тим да се првонаведеном дају веће шансе. Стручњак који је највеће успјехе постизао са кипарским АПОЕЛ-ом био је неколико пута на мети људи са Теразија, али договор никад није постигнут. Сада је наводно другачије, јер су први контакти прошли врло добро, а челници савеза и тренер рођен у Лозници прије 55 година имају сличну визију како треба да изгледа национални тим.

Станојевић је друга опција уколико не буде постигнут договор са Јовановићем. Бивши тренер Партизана радио је у посљедњих пет година у Кини и Израелу, а посљедњи ангажман имао је на клупи ПАОК-а. Зид ћутања челника ФСС требало би да падне врло брзо јер ће 1. децембра бити извучене групе за Мундијал, а до тада би требало да буде познато да ли ће Крстајић остати трајно рјешење или ће шансу живота добити Јовановић, Станојевић или неко трећи.

На списку Милинковић-Савић

На списку репрезентативаца за утакмице са Кином и Корејом (10. и 14. новембра) наћи ће се Сергеј Милинковић-Савић, али и млади голман Бенфике Миле Свилар.

Фудбалер Лација имаће прилику да покаже да је неправедно био запостављен за вријеме мандата Славољуба Муслина, док
ће Свилар дебитовати у сениорској селекцији. На списку би требало да се нађу и млади репрезентативци Немања Радоњић и Андрија Живковић.

Списак

На списку Младена Крстајића за контролне мечеве против Кине и Јужне Кореје нашла су се 24 играча. То су: голмани: Владимир Стојковић, Предраг Рајковић, Александар Јовановић, одбрана: Антонио Рукавина, Бранислав Ивановић, Никола Максимовић, Матија Настасић, Душко Тошић, Јагош Вуковић, Милош Вељковић, Александар Коларов, Иван Обрадовић, средина терена: Лука Миливојевић, Немања Матић, Немања Гудељ, Сергеј Милинковић-Савић, Адем Љајић, Мијат Гаћиновић, Љубомир Фејса, Марко Грујић, напад: Душан Тадић, Филип Костић, Александар Митровић и Александар Пријовић. Млади голман Бенфике Миле Свилар није на списку, а ФСС тренутно је у интензивној комуникацији са њим и његовим оцем Ратком. Оно што је сигурно, постоји обострана жеља да обуче дрес Србије. Окупљање репрезентативаца је 6. новембра у Старој Пазови, а за Кину се путује дан касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана