Modrić Mamiće šalje u zatvor?

Agencije
Modrić Mamiće šalje u zatvor?

Zagreb - Fudbaler Reala Luka Modrić tajno je ispitan u sklopu istrage protiv funkcionera Dinama i Fudbalskog saveza Hrvatske (NHS) Zdravka i Zorana Mamića.

Braća Mamić se terete za višemilionske malverzacije, a ključni svjedok trebalo bi da bude Modrić, jer se sumnja da je Zdravko Mamić upravo preko njegovog transfera u Totenhem 2009. godine oprao novac izvučen iz Dinama. Informaciju je objavio "Jutarnji list", pozivajući se na više nezvaničnih izvora bliskih istrazi, a sve se desilo u nedjelju daleko od očiju javnosti. Navodno je prilikom transfera Modrića prvi čovjek Dinama za sebe zadržao 52 miliona kuna (6,9 miliona evra), a Modrić je pri tome potpisao antidatirani aneks ugovora kojim se Dinamo na njegov račun odriče polovine novca od transfera. Pošto mu je Dinamo isplatio 66,9 miliona kuna (8,9 miliona evra), Modrić je navodno 6,9 miliona evra predao raznim članovima porodice Mamić.

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK) ove optužbe pokušao je da dokaže i izvještajima o prenosu novca iz kojih je proizlazila podudarnost istih šaltera u banci i vremena isplata Modriću sa uplatama većih iznosa novca od nekoga iz porodice Mamić. Dakle, kada bi Modrić podizao novac, neko od Mamića bi minut kasnije na istom šalteru na svoj račun uplaćivao ponekad i iste iznose novca. Istraga protiv čelnika Dinama pokrenuta je početkom jula zbog sumnje da je utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštećen za gotovo 15,6 miliona evra, a državni budžet za oko 1,6 miliona evra. Od toga Zdravko Mamić osumnjičen je da je nezakonito izvukao najmanje 6,9, a Zoran pet miliona evra. Istragom su obuhvaćeni i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat. Braća Mamić i Vrbanović zbog istrage su završili u istražnom zatvoru iz kojeg su pušteni sredinom jula kada su uplatili kauciju za odbranu sa slobode.

 

I Modrić sumnjiv?

Uprkos ovima argumentima, presudno je bilo šta će Luka Modrić reći kao svjedok. Ozbiljno se kalkulisalo i o njegovom statusu svjedoka, jer činjenice ukazuju da je Modrić pomagač u pranju novca, te postoji mogućnost da umjesto svjedoka igrač Reala postane okrivljenik. U gotovo identičnoj procesnoj situaciji kao Modrić je i Dejan Lovren, ali još nije poznato da li je on saslušan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana