Младен Крстајић, селектор Србије и предсједник Радника: Србија има седам милиона селектора

Душан Репија
Младен Крстајић, селектор Србије и предсједник Радника: Србија има седам милиона селектора

Бањалука - Признање за најбољег фудбалског радника у Републици Српској за 2017. годину, које додјељује ФС РС, отишло је у руке селектора Србије и предсједника Радника Младена Крстајића.

Некада одлични фудбалер боравио је у Бањалуци на манифестацији "Дани фудбала", а иако није био рад да прича о оном што интересује најширу публику - Свјетском првенству у фудбалу овог љета, неколико пута се дотакао те теме. Званично именовање дочекао је у Бањалуци, јер су челни људи Фудбалског савеза Србије јуче на Извршном одбору усвојили приједлог Стручног одбора ФС Србије. Крстајић је већ имао деби као в.д. селектора на Далеком истоку, а прве мечеве као селектор водиће против Марока (23. марта) у Торину и Нигерије четири дана касније у Лондону.

- Свестан сам посла који обављам и знам да сам селектор ја са још седам милиона навијача. Велико је задовољство и велика одговорност. Као играч сам научио да се носим са притиском, а у овом послу мораш да имаш поверења у своје сараднике - рекао је Крстајић.

Иако је до Мундијала остало још пет и по мјесеци, посла је много, а припреме увелико теку.

- Сви у Савезу су на ногама. Моји најближи сарадници и ја радимо практично нон-стоп, само што то шира јавност не види. Нећемо имати много времена уочи самог Мундијала, свега петнаестак дана, јер играчи по правилима не смеју да се прикључе репрезентацији пре 28. маја. Играћемо две утакмице, тако да ћемо одрадити свега неколико тренинга. Кроз године каријере научио сам да је атмосфера једини гарант доброг резултата и на то увек стављам акценат. Припреме ће бити више припреме опоравка и психолошке него на самом терену. Почећемо у Старој Пазови, а наставити у Аустрији или Италији - рекао је Крстајић.

У посљедњим данима зимског прелазног рока много чланови националног тима покушавају да пронађу клуб у којем ће добити прилику да играју. Јагош Вуковић је изабрао Верону, Никола Максимовић Спартак из Москве, а њиховим стопама могли би Александар Митровић, Адем Љајић, Немања Максимовић...

- Играчи су свесни да морају играти како би били кандидати за одлазак на СП. Апелујем на њих на сваки начин да пронађу одговарајући клуб, небитно да ли то била позајмица или трансфер. Светско првенство је толико моћно и не треба га пропустити ни у ком случају. С друге стране, свако ко га окуси имаће бољу полазну основу за прелазак у јачи клуб, самим тим и јачи уговор - рекао је Крстајић.

Иако ће замрзнути функцију предсједника Радника, клуб из Семберије то неће осјетити, јер ће посао наставити његови најближи сарадници као и до сада.

- То ће бити само козметичка промена. Почели смо посао у Раднику када је клуб био у дубиози и успели да га поставимо на стабилне ноге. За разлику од највећих клубова у БиХ који имају по 15-20 или више људи у администрацији, ми немамо тај луксуз. Посао раде три човека који не спавају, треба нам више радника, али боље да њих поштено платим, јер знам да њих 15 не бих могао платити - рекао је Крстајић.

Осим враћања дугова, освајања купова РС и БиХ, те изласка на европску сцену, период од његовог доласка у клуб обиљежили су трансфери Самира Мемишевића и Бесима Шербечића, а њиховим стопама врло брзо би могао и Дино Беширевић.

- Немамо много избора него да младе играче гурамо у ватру. Имамо добар скаутинг, а понекад и ја радим тај посао. Када одиграју две, три сезоне добро, имамо проблем да их задржимо. С друге стране, не можемо затворити буџет без продаје играча. Мали Радник је дошао до тога да има пет клинаца које ћемо, нажалост, морати продати да затворимо буџет. Када осетим да је неко превазишао клуб, морамо да га пустимо. Момци код нас играју, рецимо, за 1.000 марака, а тамо негде ће добити 10.000 евра. Не дај боже да се повреди и не оде у иностранство, како бих ја погледао у очи њиховим родитељима? Гледам ствари и тако, јер и ја имам троје деце код куће. То им је окидач да се обезбеде у животу. Ако не можемо да га платимо, боље да га продамо. Добро њему, а и нама - закључио је Крстајић.

Базу хтјели Хрвати и Швеђани

Крстајић је обишао и базу "орлова" у Светлогорску, мјесту крај Калињинграда.

- Податак да су је хтеле Хрватска и Шведска говори да је атрактивна и да нисмо погрешили. Правила су таква да смо најбрже реаговали када су понуде "откључане" и мислим да смо добро одабрали - рекао је Крстајић.

О награди ФС РС

Послије награде за амбасадора спорта Републике Српске, коју је 14. децембра прошле године добио од "Гласа Српске", у његове руке стигло је и признање Фудбалског савеза РС за најбољег спортског радника.

- Хвала Савезу. Признање ме изненадило, али ми је драго што су људи препознали оно што радим и покушавам да урадим у Раднику - рекао је Крстајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана