Mladen Krstajić, pomoćni trener u stručnom štabu reprezentacije Srbije za Glas Srpske: Bočni vjetrovi teži od rivala na terenu

Milan Zubović
Mladen Krstajić, pomoćni trener u stručnom štabu reprezentacije Srbije za Glas Srpske: Bočni vjetrovi teži od rivala na terenu

Proslavljeni srpski fudbaler, a sada pomoćnik selektora Slavoljuba Muslina u stručnom štabu reprezentacije Srbije Mladen Krstajić otvorio je dušu u intervjuu za "Glas Srpske", nakon uspješno završenih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima su "orlovi" osvojili prvo mjesto u grupi D.

Istakao je da ga ne pogađaju priče pojedinih medija oko smjene kormilara nacionalnog tima te da mu je ovo veliki uspjeh na ličnom planu, jer je ostvario nešto što još nikome nije pošlo za rukom iz Republike Srpske.

- Veliki uspeh za mene je to što sam jedini iz Republike Srpske koji je kao igrač i kao trener nastupio na Svetskom prvenstvu. Što se tiče priča iz medija oko smene Muslina to čitaš, ćutiš, gledaš i ne veruješ šta se radi. Kod nas kao da je pod moranjem da svaki dan ima senzaciju, kao da smo rođeni za spekulacije. Ne bavim se time ko ima koristi od toga da plasira takve informacije u javnost i umanjuje naš uspeh te samo okrenem glavu. Kad god igramo imamo dva rivala, jednog na terenu, a drugog "sa strane". Gori su nam ti bočni vetrovi nego protivnici na terenu dok se ujedno predstavljaju kao saveznici. Ali, to je Srbija gde će svako uraditi nešto da ti ospori uspeh. Kada vređaju Novaka Đokovića koji je najbolji srpski brend u svetu zašto onda ne bi i nas - izjavio je Krstajić.

GLAS: Da li ste vjerovali u plasman na Mundijal i koji je bio ključni momenat?

KRSTAJIĆ: Kada su mi ponudili funkciju nakon pet sati razmišljanja pozvao sam Gorana Bunjevčevića i Slavoljuba Muslina da im kažem da pristajem, jer sam prepoznao odličnu ideju koju žele da sprovedu u delo. Niko nije očekivao da će ovaj rezultat biti napravljen kada je Slaviša Kokeza došao na čelo Saveza, a Srbija je prodisala kada smo napravili harmoniju u timu. Svi su omalovažavali njegov dolazak, ali ne treba da se obaziremo na takve stvari jer ima ljudi kojima ne odgovara uspeh. Izabrao je Muslina koji je došao sa ciljem da napravi bolju ekipu nego što je bila ranije. Tu su igrači koji su nastupali za Srbiju u poslednje tri godine i nema velikih promena, osim nekoliko mlađih. Muslin je napravio dobre odnose i svlačionica je najvažnija kada je uspeh u pitanju. Taktiku možete da naučite iz knjiga, ali ako nema zdrave atmosfere u timu onda neće napraviti uspeh.

GLAS: Šta se može očekivati od nastupa Srbije u Rusiji?

KRSTAJIĆ: Da nastavimo sa dobrom atmosferom koju pravimo poslednju godinu i unapređujemo igru te uvodimo mlade igrače, jer će doći do podmlađivanja ekipe pa treba gledati u budućnost i da se ne osete odlasci. Plasman u drugi krug bio bi podvig, ali je sigurno da se nećemo zadovoljiti samim plasmanom već ćemo pokušati da napravimo nešto dobro po čemu će nas pamtiti.

GLAS: Mnogi osporavaju prvo mjesto na tabeli i kažu da se Srbija neće dobro provesti u Rusiji. Vaš komentar?

KRSTAJIĆ: Ovo što smo sada uradili je nemoguća misija. Bili smo otpisani i rekli su da smo ludi kada smo istakli da je naš osnovni cilj plasman na Mundijal. Sa nama u grupi bila su tri učesnika poslednjeg Evropskog prvenstva. Vels je stigao do polufinala, Irska odlično igrala, a Austrija je delovala kao najozbiljnija u našoj grupi. Nas su gledali kao Gruziju i Moldaviju i pojedini igrači su izgubili samopouzdanje jer su im "skidali glave" nakon jedne loše partije. Bili smo u nemogućoj misiji i igračima idu najveće zasluge za megauspeh pa zato treba da ih gledamo kao heroje. Nakon osam godina izborili smo Mundijal i reprezentaciju treba maksimalno da podržimo.

GLAS: Koliko Vas je pogodio poraz od Austrije poslije kojeg se poljuljala atmosfera?

KRSTAJIĆ: Pred meč sa Austrijom ponela nas je euforija i nismo bili na očekivanom nivou. Igrali smo slabo i izgubili, a nakon tog meča stvorila se atmosfera kao da smo poslednji u grupi. Priznajem, bili smo spremni za veselje, i ja među njima, da sa hiljadama naših navijača koji su došli da nas podrže proslavimo plasman. Nismo uspeli i sreća pa je bio popravni u Beogradu. Treba naglasiti da se ništa posebno nismo spremali za te utakmice možda smo čak i studioznije proučavali protivnika, ali i rivali se nisu predali već su želeli da ostvare pobedu. Pritisak protiv Gruzije bio je ogroman, a oni znaju da se taktički dobro postave, i to nam je vezalo noge te se nismo pokazali u najboljem svetlu.

GLAS: Koga biste željeli da izbjegnete u grupi od nosilaca? Da li je Rusija poželjna ekipa pošto kotira kao najslabija iz najjače grupe?

KRSTAJIĆ: Voleo bih da dobijemo Rusiju pošto bi igrali na otvaranju Mundijala i gledao bi nas ceo svet, dok bih ja želeo i zbog bratskih veza naša dva naroda te bi bilo lepo igrati sa braćom. Ipak, ne treba da se mnogo zavaravamo jer i oni imaju kvaliteta pošto se sistematski spremaju za ovo SP. Što se tiče ostalih rivala iz najjačeg šešira teško je bilo koga poželeti jer su svi ekstra kvalitetni. Nemačka je pokazala snagu na Kupu konfederacija kojeg je osvojila sa drugim timom.

GLAS: Ko bi od mlađih igrača poput Marka Grujića, Mile Svilara, Nemanje Radonjića... mogao da dobije priliku?

KRSTAJIĆ: Svi oni su na skeneru i među njima su Andrija Živković, Miloš Veljković, Nemanja Maksimović kao i Sergej Milinković-Savić. Očekuju nas dvije prijateljske utakmice u novembru u kojima će selektor Muslin dati priliku mlađima da se pokažu. Vrata nikome nisu zatvorena i ne može neko da misli "ja sam dobar i hoću da igram". Kada dođeš u ekipu moraš da se uklopiš, a ne da kao pojedinac vedriš i oblačiš.

Uspjesi kao zamajac

GLAS: Poslije uspjeha reprezentacije kao i Crvene zvezde i Partizana u Ligi Evrope može se reći da je godina veoma uspješna. Vaš komentar?

KRSTAJIĆ: Ovi uspesi su dobar zamajac i ne treba da se stane na ovome već krenuti dalje. Svaka čast klubovima koji su napravili odličan rezultat, ali ovo je samo početak i moramo videti kako da razvijamo manje gradove gde treba da se obnovi infrastruktura te trenira sa mlađim igračima, da na svaku utakmicu umesto 500 dođe 5.000 ljudi. Postali smo škola fudbala za Evropu i talenti nam odlaze, a da se nisu dokazali u Srbiji.

Savjet za Mundijal

GLAS: Nastupili ste na Mundijalu u Njemačkoj 2006. godine. Šta možete poručiti sadašnjim igračima kako da se pripreme?

KRSTAJIĆ: Otišli smo tamo kao prvoplasirana ekipa koja je primila samo jedan gol u kvalifikacijama i sa velikom pompom. Onda su usledili bočni vetrovi i saveti "stručnjaka" ko da bude pozvan, kako da igramo, a kada im to nije prošlo počelo je omalovažavanje igrača i trenera te minoriziranje uspeha. Imali smo najtežu grupu i nismo prošli dalje pa smo dočekani na nož, jer su pojedinci stvorili tenziju da je trebalo da postanemo svetski šampioni što je bilo nerealno. Sada ćemo raditi na tome da igrače psihološki rasteretimo i na tom planu najviše spremimo, da ne nasedaju na svakakve provokacije bilo od domaće ili inostrane javnosti kao i "stručnjaka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana