Младен Крстајић, помоћни тренер у стручном штабу репрезентације Србије за Глас Српске: Бочни вјетрови тежи од ривала на терену

Милан Зубовић
Младен Крстајић, помоћни тренер у стручном штабу репрезентације Србије за Глас Српске: Бочни вјетрови тежи од ривала на терену

Прослављени српски фудбалер, а сада помоћник селектора Славољуба Муслина у стручном штабу репрезентације Србије Младен Крстајић отворио је душу у интервјуу за "Глас Српске", након успјешно завршених квалификација за Свјетско првенство у којима су "орлови" освојили прво мјесто у групи Д.

Истакао је да га не погађају приче појединих медија око смјене кормилара националног тима те да му је ово велики успјех на личном плану, јер је остварио нешто што још никоме није пошло за руком из Републике Српске.

- Велики успех за мене је то што сам једини из Републике Српске који је као играч и као тренер наступио на Светском првенству. Што се тиче прича из медија око смене Муслина то читаш, ћутиш, гледаш и не верујеш шта се ради. Код нас као да је под морањем да сваки дан има сензацију, као да смо рођени за спекулације. Не бавим се тиме ко има користи од тога да пласира такве информације у јавност и умањује наш успех те само окренем главу. Кад год играмо имамо два ривала, једног на терену, а другог "са стране". Гори су нам ти бочни ветрови него противници на терену док се уједно представљају као савезници. Али, то је Србија где ће свако урадити нешто да ти оспори успех. Када вређају Новака Ђоковића који је најбољи српски бренд у свету зашто онда не би и нас - изјавио је Крстајић.

ГЛАС: Да ли сте вјеровали у пласман на Мундијал и који је био кључни моменат?

КРСТАЈИЋ: Када су ми понудили функцију након пет сати размишљања позвао сам Горана Буњевчевића и Славољуба Муслина да им кажем да пристајем, јер сам препознао одличну идеју коју желе да спроведу у дело. Нико није очекивао да ће овај резултат бити направљен када је Славиша Кокеза дошао на чело Савеза, а Србија је продисала када смо направили хармонију у тиму. Сви су омаловажавали његов долазак, али не треба да се обазиремо на такве ствари јер има људи којима не одговара успех. Изабрао је Муслина који је дошао са циљем да направи бољу екипу него што је била раније. Ту су играчи који су наступали за Србију у последње три године и нема великих промена, осим неколико млађих. Муслин је направио добре односе и свлачионица је најважнија када је успех у питању. Тактику можете да научите из књига, али ако нема здраве атмосфере у тиму онда неће направити успех.

ГЛАС: Шта се може очекивати од наступа Србије у Русији?

КРСТАЈИЋ: Да наставимо са добром атмосфером коју правимо последњу годину и унапређујемо игру те уводимо младе играче, јер ће доћи до подмлађивања екипе па треба гледати у будућност и да се не осете одласци. Пласман у други круг био би подвиг, али је сигурно да се нећемо задовољити самим пласманом већ ћемо покушати да направимо нешто добро по чему ће нас памтити.

ГЛАС: Многи оспоравају прво мјесто на табели и кажу да се Србија неће добро провести у Русији. Ваш коментар?

КРСТАЈИЋ: Ово што смо сада урадили је немогућа мисија. Били смо отписани и рекли су да смо луди када смо истакли да је наш основни циљ пласман на Мундијал. Са нама у групи била су три учесника последњег Европског првенства. Велс је стигао до полуфинала, Ирска одлично играла, а Аустрија је деловала као најозбиљнија у нашој групи. Нас су гледали као Грузију и Молдавију и поједини играчи су изгубили самопоуздање јер су им "скидали главе" након једне лоше партије. Били смо у немогућој мисији и играчима иду највеће заслуге за мегауспех па зато треба да их гледамо као хероје. Након осам година изборили смо Мундијал и репрезентацију треба максимално да подржимо.

ГЛАС: Колико Вас је погодио пораз од Аустрије послије којег се пољуљала атмосфера?

КРСТАЈИЋ: Пред меч са Аустријом понела нас је еуфорија и нисмо били на очекиваном нивоу. Играли смо слабо и изгубили, а након тог меча створила се атмосфера као да смо последњи у групи. Признајем, били смо спремни за весеље, и ја међу њима, да са хиљадама наших навијача који су дошли да нас подрже прославимо пласман. Нисмо успели и срећа па је био поправни у Београду. Треба нагласити да се ништа посебно нисмо спремали за те утакмице можда смо чак и студиозније проучавали противника, али и ривали се нису предали већ су желели да остваре победу. Притисак против Грузије био је огроман, а они знају да се тактички добро поставе, и то нам је везало ноге те се нисмо показали у најбољем светлу.

ГЛАС: Кога бисте жељели да избјегнете у групи од носилаца? Да ли је Русија пожељна екипа пошто котира као најслабија из најјаче групе?

КРСТАЈИЋ: Волео бих да добијемо Русију пошто би играли на отварању Мундијала и гледао би нас цео свет, док бих ја желео и због братских веза наша два народа те би било лепо играти са браћом. Ипак, не треба да се много заваравамо јер и они имају квалитета пошто се систематски спремају за ово СП. Што се тиче осталих ривала из најјачег шешира тешко је било кога пожелети јер су сви екстра квалитетни. Немачка је показала снагу на Купу конфедерација којег је освојила са другим тимом.

ГЛАС: Ко би од млађих играча попут Марка Грујића, Миле Свилара, Немање Радоњића... могао да добије прилику?

КРСТАЈИЋ: Сви они су на скенеру и међу њима су Андрија Живковић, Милош Вељковић, Немања Максимовић као и Сергеј Милинковић-Савић. Очекују нас двије пријатељске утакмице у новембру у којима ће селектор Муслин дати прилику млађима да се покажу. Врата никоме нису затворена и не може неко да мисли "ја сам добар и хоћу да играм". Када дођеш у екипу мораш да се уклопиш, а не да као појединац ведриш и облачиш.

Успјеси као замајац

ГЛАС: Послије успјеха репрезентације као и Црвене звезде и Партизана у Лиги Европе може се рећи да је година веома успјешна. Ваш коментар?

КРСТАЈИЋ: Ови успеси су добар замајац и не треба да се стане на овоме већ кренути даље. Свака част клубовима који су направили одличан резултат, али ово је само почетак и морамо видети како да развијамо мање градове где треба да се обнови инфраструктура те тренира са млађим играчима, да на сваку утакмицу уместо 500 дође 5.000 људи. Постали смо школа фудбала за Европу и таленти нам одлазе, а да се нису доказали у Србији.

Савјет за Мундијал

ГЛАС: Наступили сте на Мундијалу у Њемачкој 2006. године. Шта можете поручити садашњим играчима како да се припреме?

КРСТАЈИЋ: Отишли смо тамо као првопласирана екипа која је примила само један гол у квалификацијама и са великом помпом. Онда су уследили бочни ветрови и савети "стручњака" ко да буде позван, како да играмо, а када им то није прошло почело је омаловажавање играча и тренера те миноризирање успеха. Имали смо најтежу групу и нисмо прошли даље па смо дочекани на нож, јер су појединци створили тензију да је требало да постанемо светски шампиони што је било нереално. Сада ћемо радити на томе да играче психолошки растеретимо и на том плану највише спремимо, да не наседају на свакакве провокације било од домаће или иностране јавности као и "стручњака".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана