Miroslav Muta Nikolić za “Glas Srpske”: Zvezda uzima trofej prije pete utakmice

Milan Zubović
Miroslav Muta Nikolić za “Glas Srpske”: Zvezda uzima trofej prije pete utakmice

Beograd - Pred prvu utakmicu finalne serije ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti, koja je na rasporedu večeras od 19 časova, nekadašnji trener obje ekipe Miroslav Muta Nikolić smatra da nijedna ekipa nije favorit.

Biće to repriza finala od prošle godine, kada je Budućnost slavila sa 3:1 i prvi put u istoriji osvojila ABA ligu. Ključna je bila prva utakmica finalne serije, kada su Podgoričani napravili brejk, a Beograđani istu šansu ispustili u trećem meču kada je zicer promašio Matijas Lesor pa je domaćin do titule stigao u četvrtom meču. Sve tri meča ove sezone Zvezda je dobila, tako da zna kako doći do trijumfa u “Morači”.

- U finalu su dve ekipe za koje se očekivalo da će stići u samu završnicu, dok ni ostala dva polufinalista nisu bila zalutala. Favorita nema, jer je ovo finale i ova dva tima najviše su pokazala do sada. Kada analiziramo oba tima, jasno je da je Budućnost dobila na iskustvu igrajući Evroligu sa mnogo jačim ekipama od sebe iako je mogla mnogo više da napravi. Konsolidovali su tim dovođenjem Goge Bitadzea koji mnogo znači u njihovoj igri. Na drugoj strani, Zvezda ima jaku ekipu, mada je mnogo bolje igrala na početku sezone nego što je to slučaj sada. Stratos Perperoglu nije u istoj formi, ali to ne mora ništa da znači jer je dovoljno iskusan da odigra najbolje kada najviše treba - izjavio je Nikolić za “Glas Srpske”.

Prednost domaćeg terena imaće “crveno-bijeli”, a serija će biti igrana na tri dobijena meča po sistemu 2-2-1, dok su obje ekipe finale izborile kroz majstorice.

- Generalno gledajući, oba tima slabo igraju, iako je Zvezda poslednju utakmicu odigrala vrhunski pa je sada u određenoj prednosti. Ne verujem da će biti igrano svih pet mečeva i prva dva su najbitnija. Teško je bilo koga pobediti dva puta u samo nekoliko dana i ako Zvezda dobije te utakmice, to je kraj - istakao je Nikolić.

Pomoćniku selektora Aleksandra Đorđevića smeta i veliki broj stranaca u srpskoj košarci, mada ni Podgoričani ne zaostaju za njima.

- Pet ili šest stranih igrača je previše jer domaći ne dolaze do izražaja i jedino mogu da razumem od dva do tri stranca u ekipi kojima pokrivaš deficitarne pozicije, a ovo ne. Stranci ne kapiraju naš derbi i šta to znači nama jer nemaju te emocije kao mi - naglasio je Nikolić.

Smatra da timovi imaju pogrešne ambicije u evropskim takmičenjima.

- Razumem da je ulog veliki jer donosi nastup u Evorligi. Ogromne pare su uložene u ekipe, mada me nervira njihov stav da žele igrati Evroligu. Valjda bi trebalo da žele nešto napraviti, a ne samo da budu obični učesnici koji će izgubiti dosta utakmica. Učešće je dobro prve sezone, ali već druge mora biti neki cilj, da se napada neko mesto ili plasman među osam najboljih. Samo učestvovanje nije krajnji cilj - kazao je Nikolić.

Plejmejker Džo Regland povrijedio se u prvoj polufinalnoj utakmici ABA lige protiv Partizana i nije ga bilo u preostale dvije i sigurno ga neće biti na prve dvije finalne.

- Osetiće se njegov izostanak jer je baš dobar igrač, mada je i Filip Čović dao veliki doprinos pobedi. Moguće je da su ga potcenili, a on je dobro odigrao, tako da očekujem da nastavi u istom ritmu - rekao je Nikolić koji smatra da Budućnost neće imati problema sa umorom iako je donedavno igrala na dva jaka fronta.

Pravdu na prvom meču dijeliće sudijska trojka Matej Boltauzer, Sašo Pukl i Tomislav Hordov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana