Miroslav Berić za Glas Srpske: Srbija mora do olimpijske vize

Danijel Radujković
Miroslav Berić za Glas Srpske: Srbija mora do olimpijske vize

Banjaluka - Prethodne dvije Olimpijade naši igrači su propustili, što je previše za jednu košarkašku zemlju kao što je Srbija. Sada imamo jako kvalitetan sastav i mislim da bi na Evropskom prvenstvu bio veliki uspjeh obezbijediti vizu za Rio de Žaneiro iduće godine.

Ovo smatra proslavljeni srpski košarkaš Miroslav Berić, čovjek koji zna kako se osvajaju medalje na najvećim takmičenjima. U svojoj kolekciji ima srebro sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, smatra da bi Srbija trebalo da obezbijedi vizu za Igre u Brazilu s obzirom na to kakve igrače ima. Samo finalisti Evra izboriće vizu za Rio, dok će naredne četiri selekcije igrati kvalifikacije.

- Ovo Evropsko prvenstvo čak je značajnije od prošlogodišnjeg Svetskog zato što je kvalifikaciono za Olimpijske igre, a znamo da je učešće na njima san svakog sportiste. Prethodna dva puta smo propustili što je previše za Srbiju i sad se nadam da ćemo se kvalifikovati. Bio bi to uspeh bez obzira što nacija sada očekuje makar ponavljanje rezultata sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva. Svi znamo da će predstojeće Evropsko biti još kvalitetnije. Biće jako teško, ali uveren sam da će selektor Saša Đorđević sve to lepo ukomponovati. Ne bih da ih opterećujemo pričama o medalji i bio bih prezadovoljan da obezbedimo bar kvalifikacije, jer skoro nijedan od ovih igrača nije osetio draž igranja na Igrama. Plasman tamo bio bi pun pogodak - kazao je Berić.

Đorđević je objavio spisak od 24 igrača uoči početka priprema za Evro, a po Beriću nema iznenađenja.

- U odnosu na prošlogodišnji sa Svetskog prvenstva svi smo znali da se Nenad Krstić oprašta od reprezentacije, a Raško Katić nije pozvan, tako da je ovo manje-više očekivano. Tu su neki novi igrači, Zoran Erceg koji je odličan ove sezone, tu je Marko Kešelj, Milan Mačvan se vratio. Imamo jako kvalitetan sastav - dodao je Berić.

On smatra da je Crvena zvezda ove sezone zasluženo slavila u polufinalu ABA lige nad njegovim nekadašnjim klubom Partizanom, ali smatra da su potrebne promjene u ovom takmičenju.

- Tenzije su prisutne u svakom derbiju jer je ulog veliki. Partizan je navikao na uspehe i teško su navijači sve podneli, ali to je sport. Parizan je u ovom trenutku u daleko lošijoj finansijskoj situaciju i realno Zvezda ima bolji sastav i zasluženo je slavila u polufinalu. Jedan Makabi u Izraelu ne osvoji titulu pa nije smak sveta. Treba gledati napred i prevazići ovu situaciju. Nadam se da će se naći način za izlazak iz krize. Takođe, promene u ABA ligi su neophodne. Ta priča je odavno traje i naši klubovi, koji su vodeći godinama, nemaju skoro nikakvu upravljačku moć i to mora da se podeli na ravne časti. Nadam se da će toga mora da dođe jer onda budućnosti nema - istakao je Berić.

Pošto je teška finansijska situacija klubovi prodaju igrače kako bi preživjeli što postaje neizbježno.

- Igrači su se prije duže zadržavali u domaćim klubovima i samim tim navijači su se više vezivali za njih, pravili sebi idole. Sigurno je to veliki problem, međutim tržišta vrednost mladih talentovanih igrača raste iz dana u dan i klubovi su primorani da ih prije planiranog roka prodaju zbog loše finansijske situacije. Tako zarađuju i klub opstaje. Ukoliko bi klubovi mogli da zadrže tim nekoliko godina to bi bila garancija uspeha - istakao je Berić.

Proslavljeni košarkaš vjeruje da se sprema nešto veliko na relaciji FIBA - ULEB i vjeruje da će se razdor između ove dvije organizacije uskoro riješiti.

- Ispostavilo se da je moja posljednja takmičarska sezona u Partizanu 2000. godine kada sam se vratio iz inostranstva bila početak razdora FIBA i ULEB. FIBA je posljednjih 15 godina prespavala. Svi znamo da je tu finansijski aspekt odlučujući. Možda sada bolju startnu poziciju ima FIBA zbog predsednika Demirala koji je predsednik Turskog košarkaškog saveza, a znamo ko su najveći sponzori ULEBA, "Turkiš erlajns" i "Efes pivo". Posljednjih 15-20 dana vlada neko primirje, da li se šta dogovara ne znam. Nisam upućen, ali mislim da će se nešto veliko desiti. Ukoliko dođe do otvorenog rata moraće klubovi da se odluče na čiju će stranu stati. Ponoviće se situacija iz 2000. godine, koju sam spomenuo. Videćemo da li će biti nekih uslovljavanja, ali isto tako ukoliko FIBA za to novu Evroligu ne garantuje nijedno mesto srpskim timovima ne vidim razlog zašto bi otišli tamo - zaključio je Berić.

Kampovi odlična stvar

Berić je ove godine promoter košarkaškog kampa "Hdžpo Three Points Jahorina 2015". On smatra da su kampovi odlični za mlade košarkaše.

- Na prste jedne ruke mogli su da se nabroje kampovi sa ovakvim uslovima u vreme kada sam počeo igrati košarku. Uglavnom se sve svodilo na igranje ispred zgrade i na košarkaškim terenima tako da su današnja deca polaskana što imaju ovakve uslove i priliku da se usavršavaju. Sama činjenica da kamp traje 14 godina pokazuje da se radi veoma kvalitetno i ovaj kamp ima sve produslove da postane dugo dugo poznat na ovim prostorima. Pobornik sam ovakvih kampova i predlažem svima koji vole košarku da dođu jer mogu da nauče puno toga - rekao je Berić.

Najdraža medalja sa Evra 1995.

Tokom bogate igrače karijere Miroslav Berić osvojio je dvije zlatne medalje na evropskim prvenstvima, jedan trofej sa Svjetskog i srebro sa Olimpijskih igara.

- Medalje sa reprezentacijom su mi najdraže. Svaka ima svoju težinu i vrednost, ali spomenuo bih tu famoznu 1995. godinu i to evropsko zlato posle sankcija i sve što se dešavalo. To je bila jedna euforija koja može teško da se ponovi. Evo 2. jula se organizujemo da slavimo 20 godina od tog zlata, tako da će se opet ta reprezentacija okupiti i popeti na balkon Skupštine. Svi znamo da je ta reprezentacija uspostavila taj balkon i da je to postalo tradicionalno. Posle toga je prebačena na Saveznu skupštinu, ali svi znamo šta znači balkon na Gradskoj skupštini - kazao je Berić.


Lična karta

Ime i prezime: Miroslav Berić

Datum rođenja: 20. januara 1973.

Mjesto rođenja: Bogatić

Pozicija u timu: Bek šuter

Klubovi: Partizan, Tau Keramika, Miler Verona, Parizan, Skavolini, Panelinios, Azovmaš, Menorka, Hihon, Parizan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana