Мирослав Берић, прослављени српски кошаркаш, за “Глас Српске”: Литванце још боли 1995.

Милан Зубовић
Мирослав Берић, прослављени српски кошаркаш, за “Глас Српске”: Литванце још боли 1995.

Бањалука - Мирослав Берић није добио прилику да заигра у финалу Европског првенства 1995. године против Литваније у Атини, али је потом, када је играо за Жалгирис, сазнао да је тамошње кошаркаше много заболио тај пораз.

- Имао сам прилику да играм са Арвидасом Сабонисом у Жалгирису и неколико пута смо се дотакли тог финала. Говорио сам му да 1995. не можемо заборавити, тада ме само погледао јер им је то рак-рана коју не могу заборавити. Имали су страшно добру генерацију па их је то много заболело. Током утакмице хтели су да напусте паркет, али нисам веровао у то јер је то била нека њихова психолошка игра да промене ток и ритам утакмице, у чему нису успели - изјавио је Берић.

Многи се и даље сјећају да су након те утакмице на церемонији додјеле медаље Хрвати напустили постоље.

- У том тренутку мислили смо: “Идите слободно”. Добили смо цвеће и било је неких шала шта да радимо с њим, али смо озбиљна репрезентација која не прави циркус. Њихов одлазак дао је већи значај нашој победи и тај њихов одлазак више је говорио о њима него о нама, а нас је још више подигао. Исто као и звиждање грчких навијача нашој химни, мада је то било помало очекивано јер смо их добили у првом колу и полуфиналу па не могу да нас воле - истакао је Берић.

Идуће године Југославија је освојила друго мјесто на Олимпијским играма у Атланти, а у финалу је поражена од САД које су играле са дрим тимом 2, а било је “прљавог разговора” (трасх талк) током утакмице када је Чарлс Баркли добацивао клупи Југословена.

- Мислим да је Драган Кићановић лоптом погодио Реџија Милера и настала је фрка Жељка Обрадовића са Барклијем. Било је тензија и Американци су постали нервозни јер нису очекивали егал утакмицу, већ су веровали да ће нас добити са 20-30 разлике, а у том тренутку водили су са пола коша. Онда је кренула нервоза и ударање, а у последњих десет минута судије су допустиле грубљу игру, што је довело до тога да поведу са 20 разлике. Иако смо играли без Савића, показали смо да нисмо изашли да се сликамо и узмемо аутограм. Показали смо зубе и пред излазак на загревање лоптом смо играли фудбал. Наше финале било је против Литваније у полуфиналу и то смо добили, а после смо изашли да дамо све од себе и у једном тренутку је деловало да можемо до сензације, али то није био случај јер дрим тим два је био надмоћан - нагласио је Берић.

Затим се осврнуо на садашња дешавања. Титула у Суперлиги Србије, осим престижа, не доноси пласман у идуће такмичење јер је АБА лига већ затворена, док Берић каже да се треба борити за титулу.

- С једне стране се слажем да нема смисла, али с друге, првенство није безначајно иако не доноси право наступа у европским такмичењима или АБА лиги. Ипак, титула је титула и за њу се мора борити. Не смемо тако да гледамо без обзира на то што је мали улог и титула не доноси ништа - рекао је Берић.

Према његовом мишљењу, затворено такмичење неће повећати квалитет такмичења.

- Затворено такмичење није добро за кошарку и плашим се да у једном тренутку Евролига не постане затворена и за првака АБА лиге. Када би могли да укључе Лондон, Париз или Берлин, не би размишљали о нама - додао је Берић.

Вјерује да кошаркаши највише испаштају у квалификацијама јер играју превише утакмица, и поред неких позитивних ствари које се дешавају.

- Сви причају о позитивним стварима попут пуних дворана, док нико не спомиње здравље играча које је нарушено великим бројем утакмица. Сви они ризикују повреде или чак да заврше каријеру, поготово играчи који су под притиском због велике минутаже, чему треба додати и велики број путовања. Баланс је потребно наћи, али како до њега када су ФИБА и Евролига у рату и терају инат - изјавио је Берић.

Фајнал фор

На предстојећем Фајнал фору Евролиге (18 - 20. мај) Берић очекује финале ЦСКА - Фенербахче, док ће у полуфиналу снаге одмјерити Фенербахче - Жалгирис и ЦСКА - Реал Мадрид.

- Погодио сам три од четири учесника Ф4 и промашио сам само Жалгирис, јер сам очекивао да ће играти Олимпијакос. Цела Европа очекује да се Фенер и ЦСКА састану у финалу, баш као и ја, те сам свим срцем уз Жељка. Очекујем да Московљани добију Реал, док ће се турски тим помучити са Литванцима, који једини немају резултатски императив и сјајно играју ове сезоне. Једна је утакмица, као у Купу, који је специфично такмичење па треба да имамо на уму да један расположени играч може да донесе превагу - рекао је Берић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана