Milovan Rajevac za Glas Srpske: Razočaran u FSS jer nije dobio šansu

Dušan Repija
Milovan Rajevac za Glas Srpske: Razočaran u FSS jer nije dobio šansu

Banjaluka - Fudbalski stručnjak Milovan Rajevac razočaran je odnosom ljudi iz FS Srbije prema njemu i smatra da je zaslužio da dobije priliku na mjestu selektora "orlova".

Ca reprezentacijom Gane 2010. godine bio je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, centimetri su ga dijelili od ulaska među četiri najbolje selekcije, ali je Asamoa Đan u 120. minutu pogodio prečku sa 11 metara, a Urugvaj kasnije imao više sreće u penal ruletu. Za taj poduhvat dobio je nagradu najboljeg trenera Afrike, kao i Srbije, dok se u tom trenutku očekivalo da će jednog dana sjesti na klupu "orlova". Međutim, to se do danas nije desilo, a šansu su redom dobijali Vladimir Petrović, Radovan Ćurčić, Ljubinko Drulović, Dik Advokat i ponovo Ćurčić.

- Jedinu ponudu da preuzmem Srbiju imao sam posle Južne Afrike, ali tada iz poštovanja prema još uvek aktuelnom selektoru Radomiru Antiću i svemu onom što je uradio nisam želeo da prihvatim poziv. Međutim, Antićevim odlaskom Srbija je upala u krizu, stručnjaci su se menjali kao na traci, ali niko nije našao za shodno da meni ukaže šansu. Ne krijem da mi je krivo, osećam se poniženo. Više sam cenjen u svetu nego u matičnoj zemlji - rekao je Rajevac.

Katastrofalan start u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine i odlazak Dika Advokata poslije samo tri meča nisu rezultati koji ohrabruju one kojima je Srbija u srcu.

- Želim novom selektoru Radovanu Ćurčiću svu sreću, ali mislim da će bodovni zaostatak u kvalifikacijama teško nadoknaditi. Uzeo je reprezentaciju u nezgodno vreme i smatram da mu je bilo bolje da nastavi sa radom u omladinskoj selekciji, koju je odveo na Evropsko prvenstvo. Trebalo je da se dokaže i pokaže, pa da se vidi da li je pravi za mesto selektora A reprezentacije. Ukoliko ne uspe da odvede seniore u Francusku, mislim da će biti još jedan u nizu olako potrošenih stručnjaka - rekao je Rajevac.

Zatim je pokušao da detektuje problem zbog kojeg Srbija na terenu već dugo vremena ne opravdava potencijal koji ima po kvalitetu igrača.

- Svaka čast Antiću. Odveo je reprezentaciju na SP, nije imao dovoljno sreće da prođe dalje, ali nije problem u njemu što nije nastavio započetim putem. Ako ljude koji su nešto napravili ne cenimo, onda se dešava ovo što se dešava. Evo, na primer, Siniša Mihajlović je napravio mnogo grešaka kada je preuzeo kormilo, ali je tokom kvalifikacija uvideo gde je grešio i postepeno ispravljao greške. Videlo se da je stasao za takmičara, pedagoga, ali kada je trebalo da ostane, on je otišao. Trener je nešto što je najpotrebnije i za pravo rešenje ne treba štedeti novac, jer ako napravite rezultat, dobićete i novac. Znam koliko je FS Gane profitirao posle Mundijala u Južnoj Africi. Fudbal je postao biznis, a očigledno da to kod nas neko još uvek ne shvata - naglasio je Rajevac.

Iskusni stručnjak je bez angažmana u posljednje tri i po godine. Za to vrijeme odbio je brojne ponude nadajući se onoj pravoj. Bio je kandidat FS Republike Srpske za selektora BiH, ali je prednost dobio Mehmed Baždarević.

- Čoveku je uvek krivo kada izgubi, ali BiH je izabrala divnog čoveka, odličnog stručnjaka i od srca mu želim da napravi dobar rezultat i odvede reprezentaciju na Evropsko prvenstvo u Francusku. Drago mi je da je Srpska stala uz mene i to nikada neću da zaboravim. Zbog dobro poznate situacije, možda je ova akcija unapred bila osuđena na propast, ali verujem da sam izabran da bih odveo BiH u Francusku i nastavio kontinuitet koji je započeo Safet Sušić - naglasio je Rajevac.

Pored selekcije BiH, Rajevac se vrlo često pominje kao selektor afričkih i azijskih zemalja.

- Bio sam već dogovorio povratak na klupu Gane, ali su se neke stvari iskomplikovale u poslednjem trenutku. Imam i sada aktuelnih ponuda, ali neću da žurim. Iz Egipta praktično imam otvoren poziv i mislim da u svakom trenutku mogu da sednem na klupu te selekcije - zaključio je Rajevac.

Odbio radnički

Prije mjesec u medijima u Srbiji ime Milovana Rajevca bilo je povezivano sa Radničkim iz Niša.

- Svaka čast svima, ali klubovi me ne interesuju. Imao sam ponudu Radničkog, ali, ne želeći nikoga da uvredim, mislim da sam na višem nivou i želim da ostanem damo gde pripadam - rekao je Rajevac.

 

Karijera

Trenersku karijeru Rajevac je počeo 1989. godine kada je sjeo na klupu matičnog Borca iz Čačka. Zatim je radio u Švedskoj, Njemačkoj i Kini, da bi se u srpski fudbal vratio kao v.d. trenera Crvene zvezde. U sezoni 2006-07. sjedio je na klupi Vojvodine i izborio nastup u Kupu UEFA, te u Novi Sad doveo Atletiko Madrid, a sezonu kasnije sa Borcem iz Čačka ponovio isti uspjeh, te u kvalifikacijama igrao protiv Ajaksa. Vrhunac dosadašnje karijere dostigao je kao selektor Gane, da bi poslije toga vodio Al Ahli iz Saudijske Arabije i reprezentaciju Katara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana