Милорад Мажић: Свјетско првенство печат на каријеру

Душан Репија
Милорад Мажић: Свјетско првенство печат на каријеру

БAЊAЛУКA - Фудбалски судија Милорад Мажић истакао је да је дијељењем правде на Свјетском првенству прошле године испунио свој сан.

Мажић, који је рођен у Врбасу 1973. године, био је једини учесник из Србије на Мундијалу у Бразилу 2014. године, а током дугогодишње каријере судио је многим великим клубовима и  репрезентацијама, мада је Бразил круна његове каријере. 

- Мундијал је нешто што ћу памтити цели живот. Не само да је учешће у Бразилу обележило моју 2014. годину, него је досадашњи печат каријере. Моји помоћници и ја имали смо огромну жељу да се нађемо међу најбољима, две године смо били предмет озбиљног мониторинга, свакодневно били под лупом и на крају добили поверење људи из FIFA. То је круна наших каријера, али сигурно није и крај, јер смо после Мундијала наставили да пружамо још боље партије на европским теренима - рекао је Мажић.

Иако суди највећим мајсторима фудбала, својом појавом на терену улива поштовање. Строг али праведан, увијек је на правом мјесту, па му није ни толико тешко да доноси исправне одлуке. Годинама је крчио свој пут ка елити и стекао поштовање чак и оних највећих.

- Велика је част, али и велика обавеза задобити поверење људи из UEFA и FIFA за такве мечеве. Али, када вам неко укаже поверење, на вама је да га оправдате и да се покажете у најбољем светлу. Бити учесник таквих утакмица је нешто неописиво. Са сваког меча носим позитивне утиске. Велике светске звезде су мајстори свог заната и ми то можемо осетити на најбољи начин - рекао је Мажић.

На домаћим теренима је неприкосновен. Судио је пет посљедњих мечева између Црвене звезде и Партизана, али не може са сигурношћу да каже шта је лакше судити - највећи меч српског фудбала или меч Лиге шампиона.

- Тешко је упоредити те ствари. Пре свега са културолошког аспекта, јер амбијент пре мечева није исти. Када бисмо се бавили квалитетом фудбала, то су две потпуно различите ствари. Овде је утакмице тешко судити због миљеа који се прави, а што се тиче самог квалитета, динамике, физичке и психичке спреме сигурно да европске утакмице изискују много више напора - закључио је Мажић.

Насљедници

Понукани искуством Милорада Мажића, у Србији је примјетан раст броја полазника судијске школе при ФС Србије.

- Драго ми је што је тако. Иако се на овим просторима није лако бавити судијским послом, приметио сам да се тренд мења и да много више младих људи него раније жели да постане судија. Свима поручујем да успех не долази преко ноћи, потребно је много мукотрпног рада, одрицања, јер је суђење постало врло захтевно и од судија се тражи иста припремљеност као од атлетичара, а са друге стране морате да будете и психолошки врло стабилни и доследни. Ништа није немогуће, али пре свега успевају они који највише воле овај позив и који највише улажу у себе - рекао је Мажић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана