Milorad Mažić: Superliga Srbije nije neregularna

Agencija
Milorad Mažić: Superliga Srbije nije neregularna

Beograd - Najbolji srpski sudija Milorad Mažić izjavio je da ne zna zašto se u Srbiji pravi atmosfera da je fudbalsko prvenstvo neregularno i da se namještaju utakmice.

Arbitar iz Vrbasa nalazi se u elitnoj grupi evropskih sudija, po nekim ocjenama je najbolji djelilac pravde na Starom kontinentu. Ovi kvaliteti ne pomažu mu na domaćoj sceni, jer pojedini klubovi nisu zadovoljni njegovim suđenjem pa su Crvena zvezda i Vojvodina zahtijevali njegovo izuzeće sa svojih utakmica. Regularnost Superlige Srbije ne dovodi u pitanje nijednog trenutka.

- Evropska fudbalska unija (UEFA) brzo bi imala takva saznanja koja bi bila prosleđena do nas. Pravi se fama da je naše prvenstvo neregularno, ali postoje ljudi i integritet iz UEFA. Kod nas nije raširen slučaj kladionica kao u okruženju - rekao je Mažić.

Arbitar iz Vrbasa ističe da tokom karijere nikada nije trpio pritiske da sudi u korist određenog tima, a znao bi kako da postupi kada bi se našao u takvoj situaciji.

- Pre utakmice odmah bih prijavio nadležnima, nisam u karijeri imao takvu vrstu pritiska. Klubovi pokušavaju da prave pritiske kroz analize i izjave. Ta reč se puno koristi kod nas i nisam siguran da ima veliko značenje. Imamo i mi sudije sa veliki pritiskom da sude na pravi način, ovde se daje negativna konotacija navijačima, posebno pred "večiti derbi". Ne obraćam pažnju na to, pokušavam da budem na visokom nivou, a greška je sastavni deo sportiste - istakao je Mažić.

Problem sa pirotehnikom na stadionima postoji i u inostranstvu, a ne samo u Srbiji i na to je stavio akcenat.

- Pale se i baklje na utakmicama Lige šampiona, pre nekoliko meseci to se desilo na meču Bazea i moskovskog CSKA. Rusi su zapalili baklju, a slično je bilo i pre nekoliko godina kada sam sudio reprezentacijama Rumunije i Grčke. UEFA takve svari drakonski kažnjava i represivnom politikom hoće da spreči nasilje - rekao je Mažić.

U prilog njegovom kvalitetu govore brojke, sudio je većinu međusobnih utakmica Partizana i Crvene zvezde što je najteži meč arbitra u srpskom fudbalu i može se reći da je Mažić čovjek za specijalne zadatke Fudbalskog saveza Srbije. Razmatrano je da sudi finale Evropskog prvenstva u Francuskoj. Ono je povjereno penzionisanom Englezu Marku Klatenburgu, ali je Srbin dobio utakmicu Superkupa Evrope između madridskog Reala i Mančester junajteda, koja je prošle godine igrana u Skoplju.

Problem mlađi uzrasti

Prema Mažićevim riječima veliki problem je takmičenje mlađih kategorija, odnosno ponašanje djece, koja se ugledaju na roditelje. Ocjenjuje se da mnogi liječe frustracije na stadionima.

- Slabo se ko bavi tim stvarima, iako su jako važne. Bio sam na jednom takvom meču pre 15 godina kada su roditelji i porodica pravili probleme i tukli se - kazao je Mažić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana