Milenko Tepić za Glas Srpske: Tu sam da pomognem, makar samo u kvalifikacijama

Ivan Dragičević
Milenko Tepić za Glas Srpske: Tu sam da pomognem, makar samo u kvalifikacijama

Brindizi - Košarkaška javnost mjesecima bruji o aktuelnom konceptu kvalifikacija za Svjetski kup 2019. godine u Kini, neopreznom potezu krovne federacije FIBA i nemogućnosti pronalaska kompromisa sa Evroligom. Iskusni srpski košarkaš Milenko Tepić govorio je za "Glas Srpske" o cjelokupnoj situaciji iz perspektive igrača.

Najkvalitetnije evropske selekcije igraju kvalifikacije sa timovima daleko slabijim u odnosu na realni kvalitet koji posjeduju u punom sastavu. Ništa manje hendikepirana od ostalih nije ni Srbija, ali sreću za selektora Aleksandra Đorđevića predstavlja veliki broj kvalitetnih igrača širom Evrope koji ne igraju Evroligu. Poslije četiri kola "orlovi" su upisali tri pobjede, a važan dio tima u svakom smislu je upravo Tepić.

- Koncept je nepravedan. Najbolji igrači ne igraju i to mora da se promeni. Srbija verovatno neće imati problem da se kvalifikuje na prvenstvo, ali neke druge selekcije mogle bi da ispaštaju. Vidimo primer Hrvata, pitanje je da li će se izvući iz teške situacije, a u punom sastavu spadaju među najbolje svetske reprezentacije. Mora da se pronađe rešenje za budućnost - rekao je Tepić.

Velika većina igrača koji iznesu kvalifikacije neće nastupiti na prvenstvu iz prostog razloga što će tada selektori imati na raspolaganju svoje prve zvijezde. I sa te strane postoji nepravda prema momcima koji su odveli nacionalni tim na veliko takmičenje.

- Igrao sam evropska i svetska prvenstva, većina momaka sa mojih početaka više nije na parketu. Svakako da bih voleo da odem na još neko takmičenje, ali ako se to ne desi, neću biti nesrećan. Divan je osećaj ponovo biti deo reprezentacije, makar to bilo samo u kvalifikacijama. Uvek sam tu da pomognem, igrački, iskustvom ili na neki drugi način. Od početka takmičenja priča se o ovom konceptu i nepravdi prema igračima. Verovatno postoje momci koji ne žele da igraju kvalifikacije, jer smatraju da se ne bi našli na Svetskom prvenstvu. Razumem njihov stav, ali ne razmišljam na isti način - dodao je Tepić.

Ako postoji nešto pozitivno u ovom potezu FIBA, onda je to prilika da publika gleda svoju reprezentaciju na domaćem parketu, što je dovelo do ispunjenih dvorana širom Evrope.

- Lepo je kada usred sezone igrači dođu kući, vide se sa porodicom i prijateljima pa onda zaigraju pred domaćom publikom. Ljudi žele da gledaju reprezentaciju, otud su dvorane stalno ispunjene i gde god smo igrali, bio je lep ambijent - rekao je bek Brindizija.

Saradnju sa Đorđevićem posmatra kao privilegiju. Napravljena je sjajna atmosfera što je konstanta otkako je aktuelni selektor došao na klupu nacionalnog tima.

- Sale je legenda, pozitivan je i lepo je igrati za njega. Oseća igrače, zna da nađe žicu, jer je bio vrhunski košarkaš. Prethodni uspesi dovoljno govore o kvalitetu rada u reprezentaciji, nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu - zaključio je Tepić.

Raspucan u Italiji

Ove sezone Tepić je jedan od nosilaca igre Brindizija pa je nedavno Sasariju ubacio 24 poena i to iz 16 šuteva, što nije karakteristično za njega.

- Ne mogu baš da se setim kada sam poslednji put imao toliko pokušaja na koš. Tako se namestilo i nije ispalo loše. Pobedili smo i prevazišli težak period posle turbulencija i rokada tokom sezone. Opstanak nije ugrožen, Pezaro i Kapo D'Orlando su najlošiji. Da smo imali više pameti, borili bismo se za plej-of - ispričao je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana