Миленко Тепић за Глас Српске: Ту сам да помогнем, макар само у квалификацијама

Иван Драгичевић
Миленко Тепић за Глас Српске: Ту сам да помогнем, макар само у квалификацијама

Бриндизи - Кошаркашка јавност мјесецима бруји о актуелном концепту квалификација за Свјетски куп 2019. године у Кини, неопрезном потезу кровне федерације ФИБА и немогућности проналаска компромиса са Евролигом. Искусни српски кошаркаш Миленко Тепић говорио је за "Глас Српске" о цјелокупној ситуацији из перспективе играча.

Најквалитетније европске селекције играју квалификације са тимовима далеко слабијим у односу на реални квалитет који посједују у пуном саставу. Ништа мање хендикепирана од осталих није ни Србија, али срећу за селектора Александра Ђорђевића представља велики број квалитетних играча широм Европе који не играју Евролигу. Послије четири кола "орлови" су уписали три побједе, а важан дио тима у сваком смислу је управо Тепић.

- Концепт је неправедан. Најбољи играчи не играју и то мора да се промени. Србија вероватно неће имати проблем да се квалификује на првенство, али неке друге селекције могле би да испаштају. Видимо пример Хрвата, питање је да ли ће се извући из тешке ситуације, а у пуном саставу спадају међу најбоље светске репрезентације. Мора да се пронађе решење за будућност - рекао је Тепић.

Велика већина играча који изнесу квалификације неће наступити на првенству из простог разлога што ће тада селектори имати на располагању своје прве звијезде. И са те стране постоји неправда према момцима који су одвели национални тим на велико такмичење.

- Играо сам европска и светска првенства, већина момака са мојих почетака више није на паркету. Свакако да бих волео да одем на још неко такмичење, али ако се то не деси, нећу бити несрећан. Диван је осећај поново бити део репрезентације, макар то било само у квалификацијама. Увек сам ту да помогнем, играчки, искуством или на неки други начин. Од почетка такмичења прича се о овом концепту и неправди према играчима. Вероватно постоје момци који не желе да играју квалификације, јер сматрају да се не би нашли на Светском првенству. Разумем њихов став, али не размишљам на исти начин - додао је Тепић.

Ако постоји нешто позитивно у овом потезу ФИБА, онда је то прилика да публика гледа своју репрезентацију на домаћем паркету, што је довело до испуњених дворана широм Европе.

- Лепо је када усред сезоне играчи дођу кући, виде се са породицом и пријатељима па онда заиграју пред домаћом публиком. Људи желе да гледају репрезентацију, отуд су дворане стално испуњене и где год смо играли, био је леп амбијент - рекао је бек Бриндизија.

Сарадњу са Ђорђевићем посматра као привилегију. Направљена је сјајна атмосфера што је константа откако је актуелни селектор дошао на клупу националног тима.

- Сале је легенда, позитиван је и лепо је играти за њега. Осећа играче, зна да нађе жицу, јер је био врхунски кошаркаш. Претходни успеси довољно говоре о квалитету рада у репрезентацији, надам се да ћемо наставити у истом ритму - закључио је Тепић.

Распуцан у Италији

Ове сезоне Тепић је један од носилаца игре Бриндизија па је недавно Сасарију убацио 24 поена и то из 16 шутева, што није карактеристично за њега.

- Не могу баш да се сетим када сам последњи пут имао толико покушаја на кош. Тако се наместило и није испало лоше. Победили смо и превазишли тежак период после турбуленција и рокада током сезоне. Опстанак није угрожен, Пезаро и Капо Д'Орландо су најлошији. Да смо имали више памети, борили бисмо се за плеј-оф - испричао је Тепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана