Milan Lane Jovanović, bivši reprezentativac Srbije, za Glas Srpske: Srbi majstori da pokvare sve što valja

Darko Pašagić
Milan Lane Jovanović, bivši reprezentativac Srbije, za Glas Srpske: Srbi majstori da pokvare sve što valja

Banjaluka - Nismo smeli da posle lošeg rezultata na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi kvarimo tim, koji je imao reputaciju i selektora, ali smo to uradili i sada plaćamo danak.

Rekao je u razgovoru za "Glas Srpske" bivši reprezentativac Srbije Milan - Lane Jovanović, koji je bio gost čelnika FK Borac na njihovoj utakmici sa Veležom.

- Mi Srbi smo majstori da razvalimo sve što valja. Posle Južne Afrike svi su se utrkivali da što pre omalovaži sve što je bilo dobro. Svi su u tome učestvovali podjednako, pa donekle i mi igrači, ali najviše javnost. Od tada sve je katastrofa, jer se Srbija nije plasirala ni na jedno veliko takmičenje. Ne smemo da sebi dozvolimo da se plaćaju selektori koji svoje kvalifikacione cikluse završavaju fijaskom. Za mali narod kao što je Srbija svaki neodlazak na veliko takmičenje je nemerljiv gubitak - naglasio je proslavljeni reprezentativac Srbije.

* GLAS: Kako komentarišete prekid utakmice Srbija - Albanija i odluku UEFA da se Srbiji oduzmu tri boda?

JOVANOVIĆ: Nažalost naseli smo na provokaciju. Greška je i što smo organizaciono zatajili i dozvolili nekolicini navijača da uđu na teren što nas je koštalo tri boda. Neke usijane glave nisu adekvatno reagovale, a sve što je trebalo posle provokacije da uradimo je bilo da ih dotučemo na terenu, jer objektivno smo od njih kvalitetniji. Ovakav scenario je najviše odgovarao UEFA, jer su im sigurno draži Portugalci i Danci od nas i Albanaca. Naime, bez tri boda ostali smo i jedni i drugi, te smo tako stavljeni u neravnopravan položaj sa ove dve druge reprezentacije.

* GLAS: Da li su po Vama izgubljene sve šanse u ovim kvalifikacijama?

JOVANOVIĆ: Nisu, jer smatram da Srbija još može da se dočepa trećeg mjesta, ali će to u mnogo zavisiti od naredna dva u kojima gostujemo Portugaliji i Danskoj. U slučaju oba poraza ostajemo praktično bez šanse, a sa bilo kakvim pozitivnim rezultatom još smo u igri.

* GLAS: Poslije ostavke Dika Advokata ko je po Vama najbliži selektorskoj fotelji?

JOVANOVIĆ: Glas dajem Radovanu Ćurčiću, koji je sa mladom reprezentacijom napravio veliki posao. Smatram da je posvećen svom poslu, mlad je, ambiciozan i rezultati stoje iza njega. Bio je uz A reprezentaciju na nekoliko utakmica, dobro poznaje situaciju i verujem da bi uz podršku svih čelnika saveza mogao biti i dugotrajnije rešenje. Naravno od njega ne treba očekivati čudo i tražiti da reprezentaciju odvede u Francusku.

* GLAS: Konačno ste posjetili Banjaluku, što je bila Vaša višegodišnja želja. Otkud ta želja?

JOVANOVIĆ: Ima više razloga što sam želeo da vidim Banjaluku. Prvi je što je moj otac nekada ovde služio vojsku i pričao lepe priče o gradu na Vrbasu. Druga je što je nekadašnji banjalučki rukometaš, a sada uspešan hirurg u Belgiji doktor Nebojša Popović uticao na moju karijeru. Uspešno mi je operisao koleno, ali i bio posrednik u mom prelasku u Standard iz Liježa. I treće možda i najvažnije što je Banjaluka simbol i administrativni centar srpske državnosti zapadno od Drine. Utisci su fenomenalni i oduševljen sam arhitekturom, pogotovo zgradom Vlade, starom tvrđavom Kastel, Gospodskom ulicom, crkvama. Grad je prelep i stvarno ima šta da se vidi.

* GLAS: U Banjaluci ste bili gosti Fudbalskog kluba Borac?

JOVANOVIĆ: Došao sam na poziv čelnika kluba. Oduševljen sam i stadionom, ali i celokupnom situacijom u klubu, koji je pre nekoliko meseci bio praktično pred gašenjem. Ono što je najvažnije je da ima priliku da se još više nadograđuje i rezultatski i infrastrukturno.

Menadžer

* GLAS: Nedavno ste postali menadžer. Da li ste na utakmici Borac - Velež vidjeli nekog interesantnog igrača?

JOVANOVIĆ: Ovim poslom se bavim osam meseci i najviše radim za tržište Belgije i Holandije. Prezadovoljan sam urađenim za ovako kratko vreme. Ovaj posao se ne gleda samo kroz statistiku i broj završenih transfera, već i kroz mnogobrojne kontakte sa igračima, čelnicima klubova, fudbalskim zaljubljenicima. Sve u svemu za sada je sve onako kako sam zamišljao. Što se tiče ove utakmice ovi prostori su imali pravih igrača i nikada nije manjkalo talenta. Neka imena sam zapisao u bilježnicu, ali tome ne bih ovom prilikom.

Lična karta

Ime: Milan Lane Jovanović

Datum rođenja: 18. april 1981.

Mjesto rođenja: Bajina Bašta.

Karijera: Kosmos (Bajina Bašta), Budućnost (Valjevo), Vojvodina (1999-2003), Šahtjor (2003-2004),  Lokomotiva (2004- 2006), Standard (2006-2010), Liverpul (2010-2011), Anderleht (2011-2013).

Reprezentacija: 44 nastupa od 2007. do 2012. godine, 11 golova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana