Мијат Гаћиновић задовољан групом: Бразилци ривал за душу, Швајцарци за пролаз

Глас Српске
Мијат Гаћиновић задовољан групом: Бразилци ривал за душу, Швајцарци за пролаз

Москва - Борбу за пласман у нокаут фазу Свјетског првенства у Русији фудбалери Србије водиће против вишеструког шампиона Бразила, неугодне Швајцарске и једног од најпријатнијих изненађења са прошлог Мундијала Костарике, одлучено је жријебом у Москви.

За разлику од прошла два првенства на којима су играли, 2006. у Њемачкој и 2010. у Јужној Африци, „орлови“ су чини се имали више среће. Имају једну селекцију против које је увијек занимљиво играти, поготово на Мундијалу, а то је Бразил, док су Швајцарска и Костарика екипе са којим се могу равноправно борити за пролаз. Са тим је сагласан и репрезентативац Србије Мијат Гаћиновић, који је са нестрпљењем чекао жријеб.

- Могло је и горе и боље, али све у свему је у реду. Могли смо добити двије јако тешке репрезентације, а овако једна је изузетна, а двије солидне са којима се равноправно може играти. Реално, можемо бити задовољни када видимо шта су други добили, али не мислим ни да је ова наша група лагана. На нама је да се што боље спремимо, да дамо све од себе и покушамо да будемо та друга репрезентација која ће уз Бразил проћи даље. Наравно, ни Бразилци нису сигурни, али су реално највећи фаворити за прво мјесто. Не знам је ли Костарика најслабија у групи, али свакако је добро да не играмо прву утакмицу са „кариокама“ - истакао је Гаћиновић за „Глас Српске“.

Он одлично зна како се играју велики турнири, пошто је са млађим селекцијама Србије освајао европску и свјетску титулу. Нада се да ће бити међу путницима за Русију, јер би то била велика ствар за њега.

- Рано је још причати о томе, не знам да ли ћу бити међу одабраних 23. Волио бих да се нађем тамо и даћу све од себе да то изборим. Играти на Свјетском првенству је велика ствар, а поготово против Бразила. То се не догађа сваки дан - додао је Гаћиновић.

„Орлови“ ће Мундијал започети против Костарике 17. јуна на „Космос арени“ у Самари (13 часова), а са екипом из Средње Америке до сада се нису састајали, чак ни под именом Југославија. Пет дана касније у европском дијелу Русије, Калињинграду, састаће се са Швајцарском од 19 часова. Против „часовничара“ су играли само као Југославија, и то 13 пута, а имају шест побједа, пет неријешених и два пораза. Посљедњи меч у групи Србија ће играти са Бразилом и то у Москви 27. јуна од 19 часова, што ће бити пети пут да се састају у групној фази. Први пут играли су на Мундијалу 1930. у Монтевидеу када је Југославија славила са 2:1, затим у Бразилу 1950. када је домаћин био бољи резултатом 2:0. Поново су се срели након четири године у Швајцарској и било је неријешено 1:1. Посљедњи званични меч и то без голова одиграли су 1974. године у Западној Њемачкој. Док су наступали под именом Југославија „плави“ су са Бразилом играли 17 пута и у тим мечевима остварили двије побједе, седам ремија и осам пораза. Једини меч Србије са „кариокама“ одигран је 6. јуна 2014. године у којем су Бразилци славили са 1:0. Потпредсједник Фудбалског савеза Србије Саво Милошевић рекао је да је задовољан жријебом и да је увијек добро имати једног атрактивног противника.

- Имамо две екипе са којима можемо да играмо. Костарику не познајем добро, али имамо реалне шансе да прођемо уколико дамо свој максимум. Мислим да смо и за нијансу јачи од Швајцарске, али то је велико такмичење и мора се показати на терену. Нисмо без прилике у мечу са Бразилом. Играли смо једну пријатељску утакмицу против њих пре неколико година и одиграли смо веома добро, ни у тој утакмици нисмо били без шанси - истакао је Милошевић.

Свјетско првенство отвориће Русија и Саудијска Арабија утакмицом на „Лужњикију“ 14. јуна.

Хрвати у тешкој групи

Мијат Гаћиновић сматра да се од осталих по квалитету издвајају групе Д и Ф.

- Хрватска је добила неугодне ривале, никад није лако играти са Аргентином, а ту су још Нигерија и Исланд. Група са Њемачком, Мексиком, Шведском и Јужном Корејом је такође јака. Група Б ће донијети занимљив дуел великих европских ривала Португалије и Шпаније - казао је Гаћиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана