Mateo Beusan za Glas Srpske: Loš način i trenutak za odluku ovakvog meča

Danijel Radujković
Mateo Beusan za Glas Srpske: Loš način i trenutak za odluku ovakvog meča

Banjaluka - Veliki trijumf Rome nad Barselonom samo jedan dan bio je glavna priča u fudbalskoj Evropi, a primat nije preuzeo novi veličanstven preokret nekog drugog tima, već engleski sudija Majkl Oliver koji je kontroverznom odlukom "pogurao" Real Madrid i podijelio čitav Stari kontinent.

Juventus je bio na pragu neviđenog podviga u Madridu jer je vodio sa 3:0, čime je nadoknadio minus iz prvog meča. Onda je Oliver dosudio penal za domaćine duboko u nadoknadi vremena, nakon starta Medhija Benatije nad Lukasom Vaskezom. Razni stručnjaci i bivši igrači širom Evrope analizirali su ovu situaciju, a ekspert za suđenje i bivši arbitar Mateo Beusan za "Glas Srpske" dao je svoje viđenje.

- Moje mišljenje je da intenzitet faula nije bio za kazneni udarac. Kontakt je postojao sa obje ruke na leđima, ali po kompletnom suđenju tokom cijele utakmice, mislim da nije pametno u 94. minutu sumnjivom odlukom odlučiti o pobjedniku u jednom ovakvom meču. Tu situaciju sam podijelio na dva dijela. Prvi je bilo guranje s leđa, a drugi da li je nogom napravio prekršaj sprijeda. To vidi sudija kod gola, ali ovaj prvi kontakt s leđa je morao vidjeti Oliver koji je bio blizu događaja. Moramo njemu vjerovati, tako je on vidio, ali ponovo govorim, mislim da to nije bila pametna odluka u tom trenutku. Ako se sjetimo, prije toga bilo je još žešće guranje Kristijana Ronalda sa obje ruke u šesnaestercu i tada nije svirao ništa - objasnio je Beusan.

Mnogo bure izazvalo je i suđenje Španca Antonija Lahoza na meču između Mančester sitija i Liverpula dan ranije. U kritikama je prednjačio trener "građana" Pep Gvardiola.

- Lahoz je imao veliku grešku kod poništenog gola Liroja Sanea. Tada je pogriješio pomoćnik, koji je vidio da je igrač u ofsajdu, ali Lahoz je morao vidjeti da je loptu uputio igrač Liverpula, to je njegov dio posla. Bio je blizu i morao je bolje da odluči. Mimo toga, mislim da je odlično sudio. On, Milorad Mažić, Čunejt Čakir, Feliks Brih, Bjern Kujpers, Damir Skomina i Đanluka Roki su, po meni, najboljih sedam sudija u Evropi - istakao je Beusan.

Kako je nekada bio sudija, razumije pod kakvim je pritiskom bio Oliver u ovom meču i da javnost mora shvatiti da dijeljenje pravde u fudbalu nije nimalo lak posao. Smatra da će to uskoro postati profesionalni posao.

- Vrlo, vrlo teško je trpjeti pritiske sa tribina, ali i samih igrača. Onaj ko nije bio na terenu to ne zna. Možete li zamisliti kako je bilo Oliveru kada je vidio razjarene igrače Juventusa kako idu prema njemu? Ljudi moraju da shvate da je to jako težak posao. To više nije hobi i vrlo brzo će svi biti profesionalci. Fudbal je otišao naprijed, pa tako mora i suđenje. Sa svojim stilom ja bih sada bio mrtav čovjek nakon prve utakmice. To je bilo sasvim drugačije vrijeme, možda smo bili talentovaniji, ali sada su sudije mnogo fizički spremnije. Možda je problem što su pojedinci štreberi, nije sve u trčanju - dodao je Beusan.

U posljednje vrijeme mnogo se govori o uvođenju video-tehnologije (VAR) u fudbal. Neke lige već probavaju ovaj sistem, kojeg još ne prihvataju svi, ali, kako stvari stoje, on je neminovnost u budućnosti.

- Nisam siguran da je to dobro "sjelo" svim ljudima. Službeno je objavljeno da je u Italiji VAR napravio 18 većih grešaka nego sudije. Svaka novina ima porođajne muke, ali svakako ćemo biti mnogo pametniji nakon Svjetskog prvenstva gdje FIFA uvodi VAR za glavne i pomoćne sudije. UEFA još neće uvoditi, ali to je budućnost i neminovno je da se ide ka tome - smatra Beusan.

Nove probleme u vezi sa suđenjem možemo očekivati na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Tamo će biti arbitara iz egzotičnih fudbalskih zemalja, a dosta njih nije doraslo takvom takmičenju. Najbolje evropske sudije prave greške, a šta se tek može očekvivati od pojedinaca iz zemalja gdje fudbal nije na visokom nivou.

- Očekujem da će biti problema na Mundijalu. FIFA vodi drugačiju politiku nego UEFA i fudbal mora biti zastupljen po cijelom svijetu, tako da imamo arbitara iz egzotičnih zemalja koji ne da nemaju trojku, nego nijednog pomoćnika. Iz Evrope su najbolji arbitri, svih deset imaju trojke, kao i šest iz Južne Amerike. Nije mi logično sa SAD imaju dvojicu, a Engleska jednog - zaključio je Beusan.

Mažića spremaju za finale LŠ

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić nije sudio u četvrtfinalu Lige šampiona, a Mateo Beusan vjeruje da ga UEFA čuva za veliko finale u Kijevu.

- On je najbolji kandidat za finale, ali to ćemo znati odmah ako ne bude delegiran za polufinale. Ko sudi u tom dijelu takmičenja, otpada za finale. Nije sudio četvrtfinala, stavili su ga za Ligu Evrope, dali utakmicu manjeg intenziteta koja nije toliko u žiži kako bi ga sačuvali za kasnije. I lani je trebalo da sudi finale, ali je otpao u pet do 12. Ove sezone bi mogao biti akter najvažnije utakmice - rekao je Beusan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana