Марјановић близу рекорда Евролиге

Агенције
Марјановић близу рекорда Евролиге

Београд - Центар Црвене звезде Бобан Марјановић има прилику да уђе у историју Евролиге.

Ако гледамо просјечан број индексних поена у овој сезони, Марјановић ће скоро сигурно завршити на првом мјесту пошто у овом тренутку има просјечно 25,5 индексних поена. Поред тога, он је најбољи скакач овог такмичења са 10,4 скока по мечу.

Ако узмемо у обзир да је до сада 14 пута остварио "дабл-дабл" и да има прилику да се први након Таноке Берда, који је у сезони 2004/05. играјући за Жалгирис имао просјечан "дабл-дабл" учинак (18 поена по мечу и 10,6 скокова), нађе изнад ове границе, онда је сигурно да се ради о историјској сезони. Управо је број "дабл-даблова" у једној сезони оно у чему је Боби надомак рекорда. Поменути Берд имао је 14 у једној сезони, а уколико се деси да Звездин центар у једној од преостале двије утакмице направи "дабл-дабл", онда ће ући у историју Евролиге као најбољи икада. Поред овога, Марјановић јури још један рекорд. Ради се о укупном броју скокова у једној сезони Евролиге, рекорду који у овом тренутку држи Мирсад Туркчан са 248 у сезони 2002/03. када је играо за Сијену.

Марјановић до сада има 228 и потребан му је још 21 скок на преостале двије утакмице до обарања рекорда. Ипак, оно што је најбитније од свега јесте да има прилику да постане играч који је имао највећи просјечан број индексних поена у Евролиги икад када се гледа једна сезона. Апсолутни рекордер у овоме јесте Арвидас Сабонис, који је играјући за Жалгирис у сезони 2003/04. биљежио 26,3 просјечна индексна поена на 18 утакмица. Туркчан је играјући за ЦСКА из Москве биљежио 25,8 индексних поена по мечу у сезони 2001/02, а Марјановић је тренутно на трећем мјесту.

Укупан индекс

Када посматрамо рекорд по укупном броју индексних поена, онда је Марјановић још ближи великом успјеху. Ентони Паркер из Макабија у сезони 2004/05. имао је укупно 597 индексних поена, а Србин је тренутно други са 561, тако да ни овај рекорд уопште није далеко. Потребно је да Марјановић има просјечно више од 18 индексних поена на наредна два меча и рекорд ће бити оборен. Овог петка Звезда гостује Жалгирису у Каунасу, а након тога у посљедњем колу игра против Панатинаикоса код куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана