Мамићи чекају одлуку о истражном затвору

Агенције
Мамићи чекају одлуку о истражном затвору

Загреб - Након ноћи у полицијском притвору браћа Здравко и Зоран Мамић доведени су на загребачки Жупанијски суд заказано рочиште на којем ће бити одлучено хоће ли њих двојица идућих мјесец дана провести у истражном затвору.

Суткиња истраге Ерна Дражанчић треба одлучити о Ускокову приједлогу да се Мамићима одреди истражни затвор због опасности да би на слободи могли утјецати на доказе и свједоке те поновити кривична дјела која им се стављају на терет.

У првом захтјеву за одређивање истражног затвора, поднесеном прије њихова суботњег поврата у Хрватску и хапшења на граници, Ускок је за Мамиће тражио притвор и због опасности од бијега.

Адвокати браће Мамић изјавили су након испитивања у Ускоку у суботу навече како се надају да 'бијег' више неће бити притворска основа, тим више што је цијели случај 'темпиран' када они нису били у Загребу иако се знало да су цијело вријеме на 'својим радним мјестима'.

Мамићи у Ускоку одбацили оптужбе

Новинарима окупљенима испред Ускока казали су након суботњег испитивања да су Мамићи пред тужиоцима порекли све што им се ставља на терет те додали да их Ускок терети неосновано, малициозно и с политичким намјерама да их се елиминира.

"Мамић је порекао све што му се ставља на терет. Врло је детаљно изнио своју обрану. Објаснио је тај цијели сустав трансфера", рекла је адовкат Здравка Мамића, Јадранка Слоковић, истичући да су Ускокове сумње "резултат апсолутног непознавања прописа" који се односе на фудбалске трансфере али и манипулирања чињеницама.

Казала је и да за наводно мито порезном службенику, за што се терети Зоран Мамић, "није било никаквог разлога с обзиром да је ријеч о новцу који потјече из позајмице и који је враћен. Сматра и да није ријеч о безазленом поступку, јер се Мамиће терети за врло високе износе, али да обрана може доказати да се ништа није десило на начин како то тумачи Ускок.

О могућем нуђењу гаранције на недјељном рочишту пред суцем истраге Слоковић је казала да ће тек размислити када виде што ће, у вези истражног затвора, поновно затражити Ускок.

Њен колега Чедо Продановић раније је приговорио начину на који тужитељство води поступак те устврдио да је "апсолутно промашен" износ за који су браћа Мамић, уз помоћ притвореног порезника и челника Хрватског ногометног савеза (ХНС) Дамира Врбановића, према тврдњама Ускока оштетили фудбалски клуб Динамо.

Казао је и да је његов брањеник одбацио све оптужбе, но није желио рећи је ли одговарао на питања истражитеља који су након њега испитали Здравка Мамића осумњиченог да је из Динама незаконито извукао најмање 52 милијуна куна. Млађи брат Зоран, по тврдњама тужилаштва, на том је клубу, али и утаји пореза незаконито зарадио 38,1 милијуна куна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана