Мамић поднио оставку, сада је савjетник

Агенције
Мамић поднио оставку, сада је савjетник

Загреб - Послије вишемесечне саге у вези са проневјером новца из Динама, челник загребачког клуба Здравко Мамић поднио је оставку.

Хрватска канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) води истрагу против Мамића, који је два пута био у притвору, а блокирани су му сви рачуни, као и његовом сину Марију.

УСКОК је у међувремену подигао трећу оптужницу против Мамића и његовиг сарадника због сумње да су оштетитли Динамо за више милиона евра.

"Од данас више нисам Извршни предсједни ГНК Динамо. Желим да Динамо у који сам се ја заклињао толики низ година може ићи несметано у будућност. Од данас сам савјетник клуба. Ако ће некоме нешто бити потребно ја стојим на располагању. Морате знати да је 2000. године Динамо био фудбалски клуб само по имену", рекао је Мамић.

Досадашњи први човјек Динама је подсјетио јавност како је са Мирком Баришићем "спасао Динамо потонућа јер је у то вријеме имао више од 100 судских тужби".

"Да није било мене и предсједника Мирка Баришића не би никад било нити Динама. Након "лиге за бедака" ја сам рекао доста. Најавио сам доминацију слиједећих десет година и гле чуда, то се догодило. Направили смо најорганизованију школу у Европи, играмо Европу сваке године, али и репрезентација због Динама шири славу хрватског фудбала", додао је Мамић.

Владајућа хрватска странка МОСТ покренула је инцијативу о Закону у спорту гдје се истиче да "спорт није сме бити у функцији двоструких интереса појединаца и група, те да неће дозволити да га приватизују особе које су синоним за скандале и незаконитости", што се индиректно односи на Мамиће.

"Ми смо били подложни контроли и провјерама као што нико у историји није. Ми сваког мјесеца имао порезни надзор из месеца у месец и сва решења су увек позитивна. Како то да сад није у реду. Ту је сада политика 2009. године одлучила да уништи Динамо или да уништи породицу Мамић. Министар спорта Жељко Јовановић и бивши предсједник Иво Јосиповић предњачили су у томе посљедњих шест година. Ја сам властитим новцем спасао клуб!", истакао је Мамић.

 Трећа истрага против Мамића

Хрватска Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) донијела је рјешење о спровођењу треће истраге против првог човјека загребачког Динама Здравка Мамића због сумње да је, са још шест особа, оштетио фудбалски клуб за око девет милиона евра.

Како преноси портал "index.hr", истрага је покренута због основане сумње да су постојале малверзације током трансфера фудбалера Динама у иностранство, а поред Здравка Мамића терете се још његов брат Зоран, син Марио, бивши члан управе Дамир Врбановић и три предузетника. Сумња се да је Мамић са осталима договарао фиктивне уговоре између Динама и страних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Уједињених Арапских Емирата, Светог Винсента и Гренадина, Белизеа, Хонгконга, Гибралтара и САД и то за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера.

У случај истраге против Мамића и компаније укључена је била Пореска управа САД (ИРС) која је помогла УСКОК-у како би истражио цијели низ оф-шор рачуна широм свијета преко којих су осумњичени, према тврдњама УСКОК-а, незаконито извлачили новац из Динама и исплаћивали га један другоме, на темељу фиктивних услуга. Стране компаније су испостављале рачуне за непостојеће услуге, које је Динамо плаћао. Мамићу се у претходне двије истраге на терет ставља да је са братом Зораном и сином Маријом, као и неколико сарадника из Динама и егзотичних земаља починио малверзације у износу већем од 35 милиона евра. Једно вријеме био је у истражном затвору у Реметинцу, али је изашао након што је положио кауцију. (Тањуг)

Примјер пословања

У пракси, то би могло изгледати овако:

1. Потпише се лихварски уговор са играчима на 50 одсто давања код сваког трансфера

2. Потпише се фиктивни уговор Динама са оф-шор компанијама од којих је једна, како вјерује УСКОК, у власништву Мамићевог сина

3. Играч одлази из Динама

4. Потписују се антидатирани уговори којима Динамо дугује играчу 50 одсто трансфера

5. Играч се наплаћује од Динама и исплаћује Мамиће

6. Оф-шор компаније се наплаћују и исплаћују Мамиће

Трансфери Здравка Мамића

Лука Модрић (Тотенхем) - 21

Едуардо да Силва (Арсенал) - 13

Ведран Ћорлука (Манчестер с.) - 13

Матео Ковачић (Интер) - 11

Дејан Ловрен (Лион) - 9,5

Марио Манџукић (Волфзбург) - 9

Јозо Шимуновић (Селтик) - 7

Бошко Балабан (Астон Вила) - 6,8

Огњен Вукојевић (Динамо К.) - 6

Јерко Леко (Динамо К.) - 5,5

*Износи су у милионима евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана