Љупко Петровић за “Глас Српске”: Подмлађивање алиби тренеру који не вјерује у себе

Душан Репија
Љупко Петровић за “Глас Српске”: Подмлађивање алиби тренеру који не вјерује у себе

Бањалука - Љупко Петровић, човјек са препуно тренерског и животног искуства огорчен је дешавањима у репрезентацији Србије и око ње посљедњих година.

Неуспјех на Мундијалу није коштао посла селектора Младена Крстајића, који је добио повјерење челника ФС Србије да поведе “орлове” у Лигу нација, а он је одлучио да му више нису потребни Лука Миливојевић, Зоран Тошић и Бранислав Ивановић, док је Владимир Стојковић наводно привремено изостављен како би прилику да се докажу добили други голмани. Како се селектор није обратио јавности скоро два мјесеца по повратку из Русије, остављено је много простора за нагађање шта није штимало и шта не штима. Тако су Миливојевић и Тошић наводно изостављени због “дугог језика”, док је јасно да релација Крстајић - Ивановић одавно не функционише најбоље.

- Сваки тренер има своју жицу, своје идеје и он треба да буде одговоран, друга је ствар што су неки који су водили национални тим неуспехе претварали у успехе. Реалност је да дуго нисмо напредовали нити шта направили. Јесмо се квалификовали за Светско првенство али то се могло очекивати с обзиром на групу у квалификацијама. У Русији смо одиграли лоше. Све у животу има своје зашто ако се нешто не прође како треба. Нисмо имали три ствари - систем, идеју и јединство. У Русији је у свакој соби био по један играч то довољно говори о чему се ради - сумира Петровић.

Послије бродолома који се Србији дешава сваке двије године, било да се оде на велико такмичење или се изостане, креће устаљена матрица - стварање екипе за нови циклус. Посљедњи списак није превише изненадио нашег саговорника.

- Мислим да се не бирају играчи по квалитету, него по везама и симпатијама. Изоставио је неке момке, а било је места да се неки други помере у страну. Познато је да је тим важнији од појединца, такав тим побеђује, а губи када нема јединства, када нису сви заједно у борби и да се одузме лопта и да се постигне гол. Наши годинама терају свако за себе. Ево рећи ћу вам, Крстајић је повео двојицу у Русију који се већ дуго попреко гледају. То не може да буде успешно. Видим да је један и даље остао у тиму, а један није позван. Нећу да кажем њихова имена, али их знам - остао је загонетан Петровић.

Крстајић је од доласка на клупу промијешао карте у односу на састав Славољуба Муслина, што баш и није одушевило човјека који је са Црвеном звездом покорио Европу.

- Испричаћу вам једну истиниту причу. Средином осамдесетих био сам тренер Осијека, а Ћиро Блажевић на клупи Динама. После победе у једној утакмици, новинаре је занимало када ће дати прилику младим јер су држали да имам момака који заслужују већу минутажу. Он је на тој утакмици он је увео неког младића у последње две минуте, сложио се да Динамо има перспективне играче и додао да ће идући пут прилику добити неко други. Отишли смо на вечеру, рекао сам му да се лепо извукао, а он ми одговорио: “Слушај, нека они подмлађују тим кад ја одем”. То је суштина. Реч подмлађивање је одбрамбени механизам тренера која унапред ствара алиби. То раде тренери који немају веру у себе - категоричан је Петровић.

Мало је застао па наставио, наводећи да велику одговорност сносе и они који воде ФС Србије.

- Председник ФС Хрватске Давор Шукер је био мој играч, имам изванредне односе с њим, чули смо се сваког дана Светског првенства. Причали смо пре две године када ми је рекао шта му је циљ - пласман у Русију, па велики резултат. Није се задовољавао пласманом. Ти људи који воде њихов савез имају визију, знали су како да се дође до тога, отерали селектора, дошао је други који је то урадио на најбољи могући начин. Мислим да кроз њихов успех можемо да погледамо где смо ми, нажалост много, много далеко иако немамо толико слабије играче. Можда људи у ФС Србије имају жељу да направе добар резултат, можда и желе, али не знају како да дођу до њега - закључио је Петровић.

Отписаних све више

Иако је фудбал врло популаран у Србији, она нема луксуз да се олако одрекне играча који могу да буду носиоци, а баш то се дешавало у ближој прошлости. Немања Матић није се уклапао у визију Синише Михајловића, Душан Тадић је због свађе са Радованом Ћурчићем био на хлађењу док је овај био селектор, Славољуб Муслин је избјегавао да позове Сергеја Милинковића Савића, док је Крстајић сада отписао Луку Миливојевића, Душка Тошића и Бранислава Ивановића.

Не вјерује у причу о пучу

Помоћник Младена Крстајића, Милан Обрадовић, прије неколико дана оптужио је Луку Миливојевића и његовог менаџера Фалија Рамаданија за покушај пуча прије меча са Бразилом.

- Искрено, не може неки менаџер имати утицај да води играча против репрезентације или неког саиграча. Иза тог играча морају да стоје мало јаче особе, да би они тако нешто радили. Мислим да нема места тим причама - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана