Ljupko Petrović, trener Crvene zvezde koja je osvojila Kup šampiona: Od nervoze nisam mogao da se radujem

Agencije
Ljupko Petrović, trener Crvene zvezde koja je osvojila Kup šampiona: Od nervoze nisam mogao da se radujem

Beograd - Trener najsjajnije generacije fudbalera Crvene zvezde, koja je 29. maja 1991. godine osvojila Kup šampiona, Ljupko Petrović kazao je da je nakon dosta vremena shvatio šta je njegov tim napravio te magične noći na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju.

Crvena zvezda je juče proslavila 25 godina od kada je pokorila Evropu, a Petrović je za klupski sajt opisao kako se osjećao pred odlučujući penal Darka Pančeva protiv Marselja.

- Tih nekoliko sekundi, koliko je Pančevu trebalo da postavi loptu na penal i šutne, bili su čitava večnost. Sedeo sam na klupi kada mi je prišao Dragan Džajić, spustio glavu u krilo i zatvorio oči. Rekao sam mu da za nekoliko sekundi možemo postati prvaci Evrope, na šta se on brecnuo i rekao mi: "Ćuti, Ljupko, ćuti." Kada sam video da se mreža zatresla, skočio sam i prvo čega se posle toga sećam je podijum na kome smo svi mi bili sa peharom. Od tolikog stresa i nervoze nisam imao snage da se radujem, osećao sam se kao izduvan balon i tek dosta kasnije postao sam svestan uspeha koji smo napravili - rekao je Petrović.

Stručnjak koji je "crveno-bijele" preuzeo 1990. godine prisjetio se anegdote sa dolaska u Bari.

- Desilo se da baš padnemo u formi pred finale u Bariju. Prvenstvenu utakmicu protiv Osijeka smo odigrali ispod nivoa i, da bismo se oslobodili pritiska i medija, u Italiju smo otišli četiri dana pre finala kako bismo se na miru pripremili. Kad smo sleteli, nebo se otvorilo, provala oblaka, i dok smo prešli dvadesetak metara do autobusa, svi smo bili mokri do gole kože. Tada se naš vodič, Italijan, nasmejao i rekao da ćemo biti prvaci Evrope, jer, kako je tvrdio, ko u Bari dođe sa kišom, vraća se sa suncem. Pomislio sam tada, ako se to stvarno dogodi, naći ću ga i častiti, moram mu nekako zahvaliti - izjavio je Petrović.

Kazao je da se ničega dobro ne sjeća i da je na terenu podigao Abedija Pelea sa zemlje, izljubio se sa igračima, i to je to.

- Posle dolaska u Beograd na "Marakani" nas je dočekalo sto hiljada ljudi koji su skandirali moje ime, dok mi je kroz glavu prolazila prva utakmica protiv Grashopersa, kada su me ispljuvali. Ali to je sport, fudbal, danas jesi, sutra nisi - istakao je Ljupko.

Svečana akademija

Povodom 25 godina od osvajanja Kupa šampiona, sinoć je u beogradskom Centru "Sava" priređena svečana akademija o putu Crvene zvezde do evropskog trona. Za "crveno-bijele" su u finalu nastupili: Stevan Stojanović, Vladimir Jugović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dejan Savićević (Vlada Stošić) i Dragiša Binić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana