Љупко Петровић, тренер Црвене звезде која је освојила Куп шампиона: Од нервозе нисам могао да се радујем

Агенције
Љупко Петровић, тренер Црвене звезде која је освојила Куп шампиона: Од нервозе нисам могао да се радујем

Београд - Тренер најсјајније генерације фудбалера Црвене звезде, која је 29. маја 1991. године освојила Куп шампиона, Љупко Петровић казао је да је након доста времена схватио шта је његов тим направио те магичне ноћи на стадиону "Свети Никола" у Барију.

Црвена звезда је јуче прославила 25 година од када је покорила Европу, а Петровић је за клупски сајт описао како се осјећао пред одлучујући пенал Дарка Панчева против Марсеља.

- Тих неколико секунди, колико је Панчеву требало да постави лопту на пенал и шутне, били су читава вечност. Седео сам на клупи када ми је пришао Драган Џајић, спустио главу у крило и затворио очи. Рекао сам му да за неколико секунди можемо постати прваци Европе, на шта се он брецнуо и рекао ми: "Ћути, Љупко, ћути." Када сам видео да се мрежа затресла, скочио сам и прво чега се после тога сећам је подијум на коме смо сви ми били са пехаром. Од толиког стреса и нервозе нисам имао снаге да се радујем, осећао сам се као издуван балон и тек доста касније постао сам свестан успеха који смо направили - рекао је Петровић.

Стручњак који је "црвено-бијеле" преузео 1990. године присјетио се анегдоте са доласка у Бари.

- Десило се да баш паднемо у форми пред финале у Барију. Првенствену утакмицу против Осијека смо одиграли испод нивоа и, да бисмо се ослободили притиска и медија, у Италију смо отишли четири дана пре финала како бисмо се на миру припремили. Кад смо слетели, небо се отворило, провала облака, и док смо прешли двадесетак метара до аутобуса, сви смо били мокри до голе коже. Тада се наш водич, Италијан, насмејао и рекао да ћемо бити прваци Европе, јер, како је тврдио, ко у Бари дође са кишом, враћа се са сунцем. Помислио сам тада, ако се то стварно догоди, наћи ћу га и частити, морам му некако захвалити - изјавио је Петровић.

Казао је да се ничега добро не сјећа и да је на терену подигао Абедија Пелеа са земље, изљубио се са играчима, и то је то.

- После доласка у Београд на "Маракани" нас је дочекало сто хиљада људи који су скандирали моје име, док ми је кроз главу пролазила прва утакмица против Грасхоперса, када су ме испљували. Али то је спорт, фудбал, данас јеси, сутра ниси - истакао је Љупко.

Свечана академија

Поводом 25 година од освајања Купа шампиона, синоћ је у београдском Центру "Сава" приређена свечана академија о путу Црвене звезде до европског трона. За "црвено-бијеле" су у финалу наступили: Стеван Стојановић, Владимир Југовић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Синиша Михајловић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић (Влада Стошић) и Драгиша Бинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана